Fien De Paepe (Carbonbike Giordana): “We willen beter doen dan in 2022”

Op zondag 26 februari wordt het startschot gegeven van de Women Cycling Series 2023. Voor deze derde editie zal de ploeg Carbonbike-Giordana, voormalig S-Bikes Doltcini, opnieuw van de partij zijn en hoopt het even goed, of zelfs beter, te doen dan vorig jaar.

In 2022 heeft de ploeg van Julien Van den Brande twee successen geboekt en het jongerenklassement gewonnen met Jade Lenaers. « Wij hebben de moeilijkste manches in Everberg en de Omloop van de Zevenheuvelen gewonnen. Saartje Vandenbroucke voelt zich in haar sas op een heuvelachtig parcours. Everberg herinner ik me goed. Alles verliep perfect volgens plan. Het is geen toeval dat we beslist hebben om enkel de zes meisjes te verlengen die die dag meereden », benadrukt de sportverantwoordelijke Fien De Paepe die zich ook nog het succes in Nederland met de Omloop der Zevenheuvelen goed voor de geest kan halen. « De overwinning was een verrassing want de wedstrijd vond plaats tussen de Ronde van België en de Baloise Ladies Tour. Het was een drukke periode voor ons. We dachten dat de vermoeidheid zou toeslaan in de ploeg, maar uiteindelijk is het goed verlopen. Saartje maakte goed gebruik van haar kwaliteiten als puncher. » Dankzij deze koers konden we ook de overwinning van Jade Lenaers in het jongerenklassement bekrachtigen. « Ze mag er fier op zijn. Ook al had ze in het verleden al op continentaal niveau gereden bij Doltcini-Van Eyck, dit blijft een mooie prestatie aangezien ze niet de tijd heeft om voor de volle 100% te trainen. Zij studeert immers nog. »

Carbonbike-Giordana vat het seizoen 2023 dus ambitieus aan. « Wij willen beter doen dan vorig jaar », stelt Fien De Paepe. Met de komst van Arianna Pruisscher, Fiona Mertens, Fien De Wiespelaere en Zsofia Szabo zullen de verwachtingen hooggespannen zijn. « Wij willen ons altijd bewijzen, maar laat ons zeggen dat er een andere ingesteldheid is tijdens een manche van de Women Cycling Series. Tijdens UCI-wedstrijden is het de bedoeling om gezien te worden. We weten dat we niet op kunnen tegen Lorena Wiebes in de sprint. Maar tijdens de Women Cycling Series weten we gewoon dat we het niveau hebben om te winnen. »

De ploegvoorstelling van Carbonbike Giordana. Foto: Carbonbike Giordana

"De Women Cycling Series vormen de ideale springplank voor de meisjes die van de juniorencategorie komen.

De Women Cycling Series start al snel op het seizoen. « Ik ben verheugd dat Brussel-Opwijk terug op de kalender staat. Het zal meteen de moeilijkste wedstrijd van de series worden met de kasseistroken. De weersomstandigheden zullen waarschijnlijk ook niet ideaal zijn. Fiona Mertens en Laura Vainionpää kennen het terrein en voor de sprint hebben we snelle meisjes zoals Arianna Pruisscher die twee manches van de Women Cycling Series gewonnen heeft in 2019, Dina Scavone of Jade Lenaers. », voorspelt ze. Hoewel het nog moeilijk is om namen prijs te geven voor het individueel klassement, heeft Fien De Paepe al een idee over de rivalen in het algemeen clubklassement. « Aan Belgische zijde moet men opletten voor DD Group – Isorex – No Aqua CT. Zij hebben meisjes die UCI-koersen gereden hebben en dus heel goed weten hoe ze deze wedstrijd moeten rijden. Binnen de Nederlandse ploegen kijk ik naar W.V Schijndel en Van der Velden Adviseurs – MTD. »

Fien De Paepe is dus erg blij met deze 3e editie van de Women Cycling Series in 2023. « Wanneer we een meisje als Margot Vanpachtenbeke vorig jaar het algemeen klassement zien winnen en zij vervolgens tekent in een UCI-ploeg (Parkhotel Valkenburg), is de missie van de Women Cycling Series geslaagd. Ik hoop dat we ook bij ons een meisje de sprong zien maken naar een Continentale ploeg of hoger. Dit regelmatigheidscriterium voor de meisjes die van de Junioren komen is ook ideaal. Vaak worden zij gestimuleerd vanuit de UCI en heel wat van hen hebben het moeilijk om deze stap te verwerken. Er is nood aan 1.15b koersen zonder UCI-ploeg, zoals de Women Cycling Series, om zich te kunnen bewijzen en om op het eigen ritme te kunnen bouwen aan hun toekomst. »

Videoverslag Belgische wedstrijden

In samenwerking met Directvelo wordt er van elke Women Cycling Series wedstrijd op Belgische bodem een videoverslag gemaakt dat te zien zal zijn op de sociale mediakanalen van Belgian Cycling.

Related news

Beker van België

Crabbe Toitures-CC Chevigny: “We willen de beste teams prikkelen”

De wedstrijden op de weg van de Beker van België U17 vangen eind maart aan in Gent-Wevelgem. De winnende ploeg zal gekend zijn op 10 september aan het einde van de Geo-Therm Calestienne Classic in Wellin. Zoals elk jaar zal ook de ploeg Crabbe Toitures-CC Chevigny van de partij zijn. Dé gelegenheid voor een voorbeschouwing van de competitie met ploegleider Anthony Hubert. Vorig jaar eindigde Crabbe Toitures-CC Chevigny 11e in het klassement. Avia-Rudyco heeft twee maal zoveel punten als uw ploeg behaald, vóór Isorex CT en Acrog-Tormans. Een logisch klassement? Anthony Hubert: “We eindigden inderdaad op onze plaats. Onze ploeg bestond uit veel renners die van de Aspiranten kwamen. Avia-Rudyco, Isorex CT en Acrog-Tormas op de drie eerste plaatsen zien …

Read more
Beker van België

Preview: Beker van België Elite 2 & U23

Naast het Belgisch kampioenschap is de Beker van België de belangrijkste afspraak van het seizoen voor de Elite 2. Deze competitie heeft al meermaals tot enkele memorabele duels gezorgd en het is vaak pas in de laatste wedstrijd dat de winnaar bekend is. Vorig jaar vocht Jonas Smet tot het einde om de gele trui over te nemen van Wesley Van Dyck, ex-winnaar van 2017, die dit succes nog steeds als het hoogtepunt van zijn carrière beschouwt. In vergelijking met vorig jaar zal de strijd nog meer open zijn. Het aantal wedstrijden is verhoogd van 4 naar 7 met de komst van de wedstrijden in Galmaarden, Verrebroek, Nieuwkerken-Waas en de 2 Districtenpijl Ekeren-Deurne, naast de reeds bestaande wedstrijden in Rochefort, …

Read more