Han Devos, Julie Stockman en Cedric Keppens aan het feest

Afgelopen weekend werden opnieuw drie eindwinnaars van nationale regelmatigheidsklassementen gekroond. Han Devos (VP Consulting Cycling Team) schreef voor de tweede keer de Lotto-Beker van België Elite 2 & U23 op zijn naam. Julie Stockman wist haar leidersplaats in de Women Cycling Series te behouden. En in de Lotto-Beker van België voor Junioren kon Cedric Keppens op de valreep de eindoverwinning binnenhalen. De ontknoping van de Topcompetitie U17 vindt plaats op zondag 8 oktober in Affligem.

Beker van België Elite 2 & U23

Met nog 30 punten te verdienen en 29 punten voorsprong kon leider Han Devos met een redelijk geruststellende gevoel de laatste manche van de Lotto-Beker van België voor Elite 2 & U23 in Berlare aanvatten.

Han Devos: “Toch was het zaak om als ploeg attent te zijn voor ontsnappingen. Op voorhand wisten we dat een kopgroep zonder bedreiging voor mijn eindklassement een ideale situatie zou zijn. En zo geschiedde. Bovendien hadden we met het VP Consulting Cycling Team ook nog ploegmaat Mathis Avondts, die het jongerenklassement leidde, mee in de ontsnapping. Door goed afstoppingswerk van mijn ploeg bleef de kopgroep nipt voorop. Mathis wint de wedstrijd en het jongerenklassement, en ik eindig zevende en schrijf het eindklassement op mijn naam. Een perfecte dag voor mijn team en voor mezelf.”

In 2021 schreef Han Devos de Lotto-Beker van België voor Elite 2 & U23 al op zijn naam. Vorig jaar viel het seizoen in het water door een coronabesmetting, maar dit jaar staat Han Devos er opnieuw. De 26-jarige renner legt uit waar hij de basis heeft gelegd voor zijn eindoverwinning.

Han Devos: “Voor de start van het seizoen sprak onze clubvoorzitter het doel uit om de Beker van België te winnen. Ik was dan ook enorm gemotiveerd en startte goed aan de competitie. Ik won de tweede manche, de GP Remo Frit in Verrebroek, en na de GP du Vélodrome de Rochefort nam ik de leiding over van Franklin Six. Toch kon ik pas in de voorlaatste wedstrijd in Nieuwerkerken-Waas een geruststellende voorsprong uitbouwen. Het geeft een enorme voldoening om een doel te bereiken dat je voor het seizoen als team uitspreekt.

Eindwinnaar Han Devos
Vetrapo-B-Close Cycling Team wint het ploegenklassement
Winnaar jongerenklassement: Mathis Avondts

Het ploegenklassement van de Lotto-Beker van België Elite 2 & U23 werd nipt gewonnen door Vetrapo – B-Close Cycling Team. Voor voorzitter Karel De Langhe betekent het een afscheid in schoonheid.

Karel De Langhe: “De Beker van België is een belangrijke competitie voor onze renners en sponsors. Het is voor ons altijd een doel. Zowel individueel als met de ploeg. We beseffen dat het individueel klassement meer aanzien geniet, maar bij onze ploeg is het collectief de troef. Na de derde manche in Rochefort kwamen we aan de leiding en hebben we er alles aan gedaan om het niet meer af te staan. Het hoogtepunt was natuurlijk de overwinning van Wim Reynaerts in Ekeren. Het was een enorme opsteker voor hem en als team legden we hier de basis voor de eindoverwinning in het ploegenklassement.”

“Ondertussen kijken we ook al vooruit naar de toekomst. Ik neem zelf afscheid als voorzitter maar blijf nog betrokken bij de club als ploegleider. De transferperiode is ook volop bezig dus we hopen snel enkele goeie transfers kenbaar te maken. Verder maken we ook werk van een uitbreiding van ons wedstrijdprogramma.”

Women Cycling Series

In de Women Cycling Series, een competitie voor vrouwen elite met Belgische en Nederlandse wedstrijden, maakten een viertal rensters nog kans op de eindoverwinning. Julie Stockman (DD Group-Isorex-NoAqua Cycling Team) begon aan de leiding van de slotmanche in Taviers.

Julie Stockman: We hebben met het team goed bestudeerd welke rensters dicht stonden in het klassement en mij theoretisch gezien de eindzege nog konden afsnoepen. Omdat de tussensprints een belangrijke rol spelen in de Women Cycling Series was het zaak om onderweg zo veel mogelijk punten te sprokkelen. Zo konden we met een geruster hart naar de finale. Toch was het nog bang afwachten omdat er een groep wegreed met de Nederlandse Noa Jansen, die ook nog kans maakte op de eindoverwinning. Uiteindelijk pakte onze tactiek goed uit want door de onderweg gesprokkelde punten won ik de Women Cycling Series.

De eindzege van Julie Stockman hing in de zomer aan een zijden draadje. Ze maakte een zware valpartij in de Spar Flanders Diamond Tour in Nijlen en liep verschillende breuken op.

Julie Stockman: Ik vreesde om lang out te zijn. In juli kon ik bijvoorbeeld niet deelnemen aan de Ronde van Twente. De revalidatie verliep echter vlotter dan gedacht waardoor ik een maand later in Erwetegem alweer kon meestrijden. Ik ben heel blij om deze competitie op mijn naam te schrijven. Ik ben snel aan de meet, maar hou van een attractieve koers. Daarom is het zo leuk om de Women Cycling Series te rijden. De punten die te verdienen zijn aan de tussensprints zorgen voor leuke wedstrijden. En rensters zoals een Marieke Meert geven ook altijd het volle pont. Heel fijn om te zien dat haar prestaties in de Women Cycling Series ook worden opgemerkt en dat ze geselecteerd werd voor het EK in Drenthe.

In het clubklassement nam het Keukens Redant Cycling Team vanaf de eerste wedstrijd Brussel-Opwijk de leiding en gaf het niet meer uit handen.

Andy Redant: “We hebben geen topsprintster in huis, maar vormen in de breedte een solide ploeg. We finishten vaak met meerdere rensters in de top-20 waardoor we veel punten verzamelden. Vanaf de tweede wedstrijd benoemden we het clubklassement dan ook als een doel. De meisjes deden het uitstekend. Het is bovendien mooi meegenomen om de eerste ploegwagen in koers te hebben.”

Lotto-Beker van België Juniors

Het stond in de sterren geschreven dat de laatste wedstrijd van de Lotto-Beker van België voor Junioren voor vuurwerk zou zorgen. De kop van het klassement lag op een zakdoek bij elkaar en door  tal van stevige hellingen is de GP E. Beco in Jemeppe een loodzware juniorenwedstrijd.

Cedric Keppens (Avia-Rudyco): “Het was een atypisch wedstrijdverloop. Na 14 kilometer ontsnapten we met 15 renners uit het peloton en 40 kilometer later reed ik samen met Milan De Ceuster (Acrog-Tormans) weg van de kopgroep. We werkten goed samen en hadden zicht op de overwinning. Tot vanuit de achtergrond Jarno Widar kwam aanzetten. Hij reed het gat op zijn eentje heel snel dicht en op de laatste helling, de Roche Aux Faucons, moest ik passen. Ik had natuurlijk veel inspanningen geleverd in de ontsnapping met Milan terwijl Jarno zich langer kon sparen. Maar het was heel sterk wat hij liet zien”

Cedric Keppens kon de tweede plaats vasthouden en, zonder er echt rekening mee gehouden te hebben, kwam hij aan de kop van het klassement van de Lotto-Beker van België voor Junioren.

Cedric Keppens: “We hadden met ons team Avia-Rudyco wel een aantal renners die goed geplaatst stonden in het klassement. Ik was zelf vooral bezig met de dagzege. Ik bekijk het altijd wedstrijd per wedstrijd. Als ik terugblik op de competitie leveren mijn prestaties in Jemeppe (2de), Honneles-Angreau (7de) en Linter (3de) mij de eindoverwinning op.

De Lotto-Beker van België voor Junioren is een multidisciplinaire competitie, opgebouwd met weg-, piste- en mountainbikewedstrijden en veldritten. Het Avia-Rudyco Cycling Team scoorde punten over de hele lijn en kroonde zicht voor het derde jaar op rij tot winnaar van het ploegenklassement. Bestuurslid Luc Rooms licht de filosofie van de club toe.

Luc Rooms: “Samenwerking is een belangrijke pijler bij Avia-Rudyco. We hebben een brede kern van renners en proberen dat uit te spelen in de wedstrijd. Het hoogtepunt van het seizoen was voor mij persoonlijk het BK Ploegentijdrijden dat we al voor het vijfde jaar op rij konden winnen na een enorm spannende strijd met Acrog-Tormans. Dat we onze voet kunnen zetten naast clubs die gesteund worden door professionele teams maakt ons enorm fier.”

Ik reed lang voorop met Milan De Ceuster (Acrog-Tormans). We werkten goed samen en hadden zicht op de overwinning. Tot vanuit de achtergrond Jarno Widar kwam aanzetten.
Cedric Keppens (Avia-Rudyco), eindwinnaar Lotto-Beker van België Juniors

Wat staat er nog op het spel?

Er is nog één regelmatigheidscriterium dat zijn ontknoping moet kennen: de Topcompetitie U17. Afgelopen weekend won Senne Brys (Van Moer Logistics Cycling Team) de voorlaatste wedstrijd in Jemeppe. Thibaut Van Damme (Avia-Rudyco Cycling Team), de leider in het klassement, sprokkelde voldoende punten om zijn eindzege voor aanvang van de slotmanche in Affligem op zondag 8 oktober veilig te stellen.

Related news

Beker van België

LOTTO-BEKER VAN BELGIË JUNIOREN – GP FERDINAND BRACKE – WALCOURT

Komende zondag 7 april vindt de tweede editie plaats van de GP Ferdinand Bracke in Walcourt. Deze wedstrijd maakt nu voor het eerst deel uit van de Beker van België voor junioren. De wedstrijd, een organisatie van Sprint 2000 Charleroi Asbl, is 109,7 kilometer lang. De renners vertrekken om 13:00 op de Place Saint-Lambert. Vervolgens passeren ze langs verschillende deelgemeenten van Walcourt tijdens de een grote lus van 38,5 kilometer. Nadien is er een eerste passage aan de finishlijn op de Grand’Route, bovenaan de Côte de Laneffe. Dan volgen er nog vier lokale ronden van 17,8 kilometer vooraleer de winnaar omstreeks 15:30 over de streep zal rijden op de Côte de Laneffe. De volgende wedstrijd van de Beker van België …

Read more
Weg

Voorbeschouwing Lotto-Beker van België Junioren

Met de GP Ferdinand Bracke in Walcourt wordt op zondag 7 april de eerste wegwedstrijd van de Beker van België voor junioren gereden. Net als in de Beker van België U17 zijn er voor dit regelmatigheidscriterium punten te rapen in vier disciplines: baanwielrennen, veldrijden, mountainbiken en wegwielrennen. De Beker van België junioren bestaat dit jaar uit zes manches op de weg, te beginnen met de GP Ferdinand Bracke die een nieuwkomer is in deze competitie. Deze wedstrijd, ter ere van de Vuelta-winnaar van 1971, is pas toe aan de tweede editie. “We bouwden al meteen een goede reputatie op na onze eerste editie en we verworven ook reeds naambekendheid over de grens, want enkele Franse teams hadden interesse om deel …

Read more