Izegem maakt zich op voor wielerfeest van formaat

Op zondag 25 juni gaan we in Izegem op zoek naar de nieuwe Belgische kampioenen op de weg. De opvolgers van Tim Merlier en Kim de Baat krijgen op de laatste zondag van juni een relatief vlakke omloop in en rond het West-Vlaamse Izegem voorgeschoteld.

Wielerliefhebbers kunnen in Izegem een hele dag van de koers genieten. Met ploegvoorstellingen en de start op de Grote Markt, de lokale ronden door het centrum en de finish in de Ambachtenstraat is Izegem die dag het epicentrum van het Belgische wielrennen. De opvolgers van Tim Merlier en Kim de Baat kennen we na een wedstrijd van respectievelijk 226,5 km bij de mannen en 133,7 km bij de vrouwen.

“De omloop die voor de kampioenschappen in Izegem uitgetekend werd, is een typisch kampioenschapsparcours”, zegt Wim Van Herreweghe, parcoursbouwer en koersdirecteur van organisator Flanders Classics. “De finale bestaat uit lokale lussen, 4 voor de mannen en 2 voor de vrouwen, die dwars door het stadscentrum lopen en ook deelgemeentes Emelgem en Kachtem aandoen. In het eerste deel van de lokale ronde trekken we ook naar het centrum van Ingelmunster. Daarna volgt het parcours vooral brede wegen waar de wind een belangrijke factor kan spelen en het tempo hoog zal liggen.”

Vooraleer de renners en renster aan de lokale ronden beginnen, wacht er eerst een aanloopparcours in de bredere regio rond Izegem. Van Herreweghe legt uit: “Bij de vrouwen bestaat die aanloop uit iets meer dan 80 vlakke kilometers op brede wegen, waar de wind opnieuw een rol van betekenis zal kunnen spelen en zo voor de nodige selectiviteit kan zorgen. Bij de mannen kunnen we, omwille van de grotere totaalafstand, nog iets verder wegrijden van Izegem en voegen we met een knipoog naar Gent-Wevelgem een dubbele passage op het duo Monteberg-Kemmelberg toe. Dat zal die aanloop van 120 km bij hen net iets intenser maken.”

Het is bovendien voor het eerst dat stad Izegem een BK wielrennen verwelkomt en dat willen ze uiteraard niet onopgemerkt voorbij laten gaan. “Het is voor onze stad en onze inwoners een eer om het BK wielrennen te mogen organiseren. We zullen samen met ondernemers en verenigingen voor heel wat ambiance langs het parcours zorgen, waardoor elke bezoeker ongetwijfeld een fantastische dag zal beleven”, vertelt burgemeester Bert Maertens.

Met Izegem trekt het BK na Middelkerke 2022 in 2023 dus opnieuw naar West-Vlaanderen. Nathalie Clauwaert, algemeen directeur Belgian Cycling: “De plannen voor een langdurige samenwerking werden reeds in 2018 gesmeed. Binnen deze samenwerking was Belgian Cycling reeds te gast in Lendelede (2019) en Ingelmunster (2021). Het BK in Izegem vormt de kroon op het werk van deze 4-jarige vruchtbare samenwerking. We zijn de Stad Izegem en haar omliggende gemeenten dan ook erg dankbaar voor deze ondersteuning.”

De start van de vrouwenwedstrijd is op 25 juni voorzien om 10u30 op de Grote Markt. De opvolgster van Kim de Baat kennen we omstreeks 14u. De mannen beginnen op hun beurt om 12u00 aan hun strijd om de tricolore en sluiten de wielerdag in Izegem omstreeks 17u30 af in de Ambachtenstraat.

Gerelateerd nieuws

Ladies Cycling Cup
Ladies Cycling Cup

LADIES CYCLING CUP – GP YVONNE REYNDERS

Op maandag 15 augustus vindt de vierde wedstrijd van de LADIES CYCLING CUP voor Vrouwen 2022 plaats: de GP Yvonne Reynders te Noorderwijk. De wedstrijd wordt georganiseerd door café Welkom Veloclub vzw in samenwerking van de Grote Prijs Rik Van Looy en loopt over een afstand van 124,8 km (6 ronden van 20,8 km). De start vindt plaats om 14:30’u ter hoogte van Café Welkom in Noorderwijk en de aankomst is er voorzien omstreeks 17:30’u. De volgende en finalewedstrijd van de Ladies Cycling Cup is de Ster van Aartselaar op 4 september.

Lees verder
U23 Road Series
U23 Road Series

U23 ROAD SERIES & WOMEN CYCLING SERIES – OMLOOP DER ZEVENHEUVELEN (NED)

Zaterdag 9 juli a.s. vinden de zesde wedstrijd van de U23 ROAD SERIES 2022 & de finale wedstrijd van de WOMEN CYCLING SERIES 2022 plaats: de OMLOOP DER ZEVENHEUVELEN te BERG EN DAL (Nederland). Deze wedstrijden worden georganiseerd door de Stichting Wielerevenementen Mercurius. U23 Road Series: Deze wedstrijd loopt over een afstand van 149,8 km (10 ronden van 15,1 km, waarvan 1,2 km geneutraliseerd). De start vindt plaats om 9u45 op de Postweg (aan het Afrikamuseum) te Berg en Dal. De aankomst is voorzien op de Oosterbergweg te Berg en Dal omstreeks 13u25. De volgende wedstrijd van de U23 Road Series is de Hel van Voerendaal (NED) op zondag 7 augustus. Women Cycling Series: Deze wedstrijd loopt over een afstand van 89,6 km (6 ronden van 15,1 km, …

Lees verder
Wielrenners
Beker van België

LOTTO-BEKER VAN BELGIË JUNIOREN – GP GLINEUR

Op zondag 2 oktober a.s. vindt de zevende en laatste wedstrijd van de Lotto-Beker van België voor Junioren 2022 plaats: de GP GLINEUR te QUAREGNON. Deze wedstrijd loopt over een afstand van 116,2 km (79,75 km in lijn + 2 lokale ronden van 13,4 km) en is een organisatie van de Asbl Le Glineur. De start vindt plaats om 10u15 op de Grand Place de Saint Ghislaine. De aankomst is voorzien op de Rue des Patriotes te Quaregnon omstreeks 13u20.

Lees verder