Izegem maakt zich op voor wielerfeest van formaat

Op zondag 25 juni gaan we in Izegem op zoek naar de nieuwe Belgische kampioenen op de weg. De opvolgers van Tim Merlier en Kim de Baat krijgen op de laatste zondag van juni een relatief vlakke omloop in en rond het West-Vlaamse Izegem voorgeschoteld.

Wielerliefhebbers kunnen in Izegem een hele dag van de koers genieten. Met ploegvoorstellingen en de start op de Grote Markt, de lokale ronden door het centrum en de finish in de Ambachtenstraat is Izegem die dag het epicentrum van het Belgische wielrennen. De opvolgers van Tim Merlier en Kim de Baat kennen we na een wedstrijd van respectievelijk 226,5 km bij de mannen en 133,7 km bij de vrouwen.

“De omloop die voor de kampioenschappen in Izegem uitgetekend werd, is een typisch kampioenschapsparcours”, zegt Wim Van Herreweghe, parcoursbouwer en koersdirecteur van organisator Flanders Classics. “De finale bestaat uit lokale lussen, 4 voor de mannen en 2 voor de vrouwen, die dwars door het stadscentrum lopen en ook deelgemeentes Emelgem en Kachtem aandoen. In het eerste deel van de lokale ronde trekken we ook naar het centrum van Ingelmunster. Daarna volgt het parcours vooral brede wegen waar de wind een belangrijke factor kan spelen en het tempo hoog zal liggen.”

Vooraleer de renners en renster aan de lokale ronden beginnen, wacht er eerst een aanloopparcours in de bredere regio rond Izegem. Van Herreweghe legt uit: “Bij de vrouwen bestaat die aanloop uit iets meer dan 80 vlakke kilometers op brede wegen, waar de wind opnieuw een rol van betekenis zal kunnen spelen en zo voor de nodige selectiviteit kan zorgen. Bij de mannen kunnen we, omwille van de grotere totaalafstand, nog iets verder wegrijden van Izegem en voegen we met een knipoog naar Gent-Wevelgem een dubbele passage op het duo Monteberg-Kemmelberg toe. Dat zal die aanloop van 120 km bij hen net iets intenser maken.”

Het is bovendien voor het eerst dat stad Izegem een BK wielrennen verwelkomt en dat willen ze uiteraard niet onopgemerkt voorbij laten gaan. “Het is voor onze stad en onze inwoners een eer om het BK wielrennen te mogen organiseren. We zullen samen met ondernemers en verenigingen voor heel wat ambiance langs het parcours zorgen, waardoor elke bezoeker ongetwijfeld een fantastische dag zal beleven”, vertelt burgemeester Bert Maertens.

Met Izegem trekt het BK na Middelkerke 2022 in 2023 dus opnieuw naar West-Vlaanderen. Nathalie Clauwaert, algemeen directeur Belgian Cycling: “De plannen voor een langdurige samenwerking werden reeds in 2018 gesmeed. Binnen deze samenwerking was Belgian Cycling reeds te gast in Lendelede (2019) en Ingelmunster (2021). Het BK in Izegem vormt de kroon op het werk van deze 4-jarige vruchtbare samenwerking. We zijn de Stad Izegem en haar omliggende gemeenten dan ook erg dankbaar voor deze ondersteuning.”

De start van de vrouwenwedstrijd is op 25 juni voorzien om 10u30 op de Grote Markt. De opvolgster van Kim de Baat kennen we omstreeks 14u. De mannen beginnen op hun beurt om 12u00 aan hun strijd om de tricolore en sluiten de wielerdag in Izegem omstreeks 17u30 af in de Ambachtenstraat.

Related news

U23 Road Series

U23 ROAD SERIES – H4A BELOFTENWEEKEND (NED)

Op vrijdag 5 en zaterdag 6 mei a.s. vindt de derde wedstrijd van de U23 ROAD SERIES 2023 plaats: het H4A BELOFTENWEEKEND te TERNEUZEN/SAS VAN GENT-PHILIPPINE (Nederland). Deze wedstrijd is een organisatie van Stichting Wielercomité Philippine en start op vrijdagavond om 17u00 op de markt van Terneuzen met een rit in lijn over 118,3 km. De aankomst is voorzien omstreeks 20u00 op de Scheldekade te Terneuzen. De tijdrit op zaterdagochtend loopt over een afstand van 13,1 km met een eerste start om 9u00 op het bedrijventerrein van H4A. De finalerit op zaterdag loopt over een afstand van 141,9 km met start om 15u00 te H4A. De aankomst is voorzien in Philippine omstreeks 18u30. De volgende wedstrijd van de U23 Road …

Read more
Beker van België

Preview: Beker van België Junioren

Net zoals voor de U17 is de Beker van België voor Junioren een regelmatigheidscriterium dat gebaseerd is op vier disciplines (weg, piste, veldrijden en MTB). Na de piste en het veldrijden is het nu tijd voor de wedstrijden op de weg, met de traditionele opener van deze competitie te Korbeek-Lo. In Bonheiden, Rekkem en Linter zullen de snelle jongens aan zet zijn, alvorens zich te wagen aan de lastigere parcoursen te Honnelles-Angreau en Jemeppe-sur-Meuse. Wie zal Steffen De Schuyteneer opvolgen? Kandidaten genoeg. Het blok Crabbe Toitures-CC Chevigny zal moeilijk te verslaan zijn met het duo Jarno Widar en Lars Vanden Heede. Om tegen hen in te gaan kan de groep Acrog-Tormans immers tellen op Sente Sentjens en Milan De Ceuster, …

Read more