Jasper Dejaegher, Katrijn De Clercq en Acrog-Tormans winnen regelmatigheidsklassement

Nu het einde van het wegseizoen nadert, komen ook de regelmatigheidsklassementen tot een einde. Enkele eindwinnaars zijn intussen reeds gekend. Jasper Dejaegher (Circus-RE UZ-Technord) trok het laken naar zich toe in de U23 Road Series. De eindwinst in het ploegenklassement was weggelegd voor EFC-L&R-Van Mossel. Katrijn De Clercq (Lotto Dstny Ladies) schreef de Ladies Cycling Cup op haar naam en haar team won het ploegenklassement. De Beker van België U17 werd gewonnen door Acrog-Tormans.

U23 Road Series

De U23 Road Series kende in Honelles-Angreau een superspannende eindstrijd tussen Huub Artz (Metec – Solarwatt P/B Mantel), die als leider de slotmanche inging, en Jasper Dejaegher die slechts twee punten achterstand telde.

Jasper Dejaegher: “In de laatste wedstrijd waren nog punten te verdienen aan de drie tussensprinten en natuurlijk aan het einde. Ik had alvast mijn zinnen gezet op de tussensprinten. Artz wilde uiteraard heel graag dat er een ontsnapping zou wegrijden, maar onze ploeg heeft perfect gecontroleerd. Ik kon de eerste tussensprint winnen, voor Artz, en zo kwamen we op gelijke hoogte qua punten. Aan de volgende tussensprinten waren er telkens enkele renners voorop zodat alles zou aankomen op de eindsprint. Vooraf hadden mijn sportdirecteur en ik het reglement bekeken en we wisten dat bij gelijke stand de plaats in de daguitslag bepalend zou zijn. Ik moest dus sowieso voor Artz finishen. Terwijl er steeds meer renners wegreden, bleven wij elkaar in het oog houden. Mijn team zette een perfecte lead-out op en ik kon de sprint van onze groep winnen.”

Dejaegher finishte als 44ste, voor Artz die 62ste werd. Zo schreef Dejaegher uiteindelijk de U23 Road Series op zijn naam. Daarnaast won hij ook de groene trui van de knelpunten. De 22-jarige Dejaegher blikt nog even terug op zijn weg richting de eindoverwinning.

Jasper Dejaegher: “De eerste manche had ik gemist door corona, maar de tweede wedstrijd, de Wim Hendriks Trofee, kon ik op mijn naam schrijven. Pas nadat ik ook de 8ste manche, de Omloop der Zevenheuvelen, won begon ik aan de eindzege te denken. In die koers legde ik de basis voor de eindoverwinning door niet alleen de wedstrijd te winnen maar ook de volle pot te pakken in de drie tussensprinten. De U23 Road Series is een prestigieus klassement om te winnen en het doet mij heel veel plezier dat dit nu op mijn palmares staat. Het toont mijn regelmatigheid aan over het hele seizoen. Dat was ook het doel voor dit jaar: tonen dat ik lange tijd op hoog niveau kan koersen; en dat ondanks een polsbreuk die ik opliep eind april in de Ronde van Bretagne.”

Het ploegenklassement van de U23 Road Series werd gewonnen door EFC – L&R – Van Mossel. Met een voorsprong van dertien punten op Soudal Quick-Step Devo Team en veertien punten op Circus-Re Uz-Technord.

De U23 Road Series is een prestigieus klassement om te winnen en het doet mij heel veel plezier dat dit nu op mijn palmares staat.
Jasper Dejaegher, eindwinnaar U23 Road Series

Wim Feys, sportief verantwoordelijke EFC – L&R – Van Mossel: “Deze overwinning betekent heel veel voor ons, zeker omdat we een clubteam zijn, wel met een semiprofessionele werking. De continentale belofteteams zijn de laatste jaren aan een sterke opmars bezig, dus het is zeker niet eenvoudig om deze prestatie neer te zetten. We koesterden wel de ambitie om onze voet naast deze ploegen te zetten, zeker in de Road Series. Deze zege is dan ook een bekroning voor ons werk. Aan de start van het seizoen was het de ambitie om top vijf te rijden. Tot aan het Internationaal Beloftenweekend begin mei waren we in de running voor top drie. Er waren toen enkele teams afwezig in die manche door Parijs-Roubaix en zo kwam er voor ons een optie op de eindzege.”

“Het hoogtepunt was ongetwijfeld de overwinning van Floris Van Tricht in de slotmanche in Honelles. Daarnaast was er de mooie tijdritzege van Victor Vercouillie in het Beloftenweekend. Uiteindelijk is het voor het ploegenklassement van belang dat je een sterke ploeg in de breedte hebt, want de resultaten van je drie beste renners tellen. Daarmee waren we al goed gestart door in Brussel-Opwijk, de eerste manche, met twee renners in de top zes te eindigen. Ik motiveerde de renners telkens om voor elk punt te sprinten, ook al waren ze niet meer in de running voor de zege of een topresultaat. We hebben die ingesteldheid goed naar hen kunnen overbrengen en iedereen gooide zich in de strijd. Het is mijn laatste jaar bij dit team, na dertien mooie jaren, en het is fantastisch om dit zo te kunnen afsluiten.”

Ladies Cycling Cup

In de Ladies Cycling Cup waren de Lotto Dstny Ladies aan het feest, met Katrijn De Clercq die het algemeen klassement op zak stak en winst in het ploegenklassement. De Clercq begon als tweede aan de slotmanche GP Beerens met twee punten achterstand op Kelly Druyts (Duolar-Chevalmeire).

Katrijn De Clercq: “Jammer genoeg kwam Kelly ten val in de laatste wedstrijd, waardoor ze niet voluit kon strijden. Maar dit resultaat is sowieso een bevestiging van mijn regelmaat dit seizoen. Het toont dat ik alweer een stap vooruit heb gezet. Met het team hadden we deze wedstrijden aangestipt. Na de eerste manche in Borseek was ik een beetje teleurgesteld met mijn derde plaats. In Nijlen had ik echter vrede met de derde plaats. Doordat ik het EK op de piste reed, kon ik niet deelnemen aan de 2 Districtenpijl in Deurne. In de GP Yvonne Reynders moest ik nog wat wennen aan koersen op de weg na een maand op de piste gereden te hebben. Daar was het vooral overleven geblazen. Het was goed dat daar een kopgroep voorop reed. Ik raakte toen wel mijn leidersplaats kwijt aan Kelly Druyts. Ik moest in de laatste manche voor Kelly eindigen om de eindzege op mijn naam te schrijven. En zoals gezegd kwam zij toen ten val waardoor we niet meer één op één konden strijden tegen elkaar.”

Dirk Onghena, sportdirecteur Lotto Dstny Ladies: “Het is een zegen dat de Ladies Cycling Cup bestaat, want het is in wedstrijden van dit niveau dat jonge rensters het vak kunnen leren. In WorldTour-wedstrijden worden ze vaak weggereden door de toppers, maar hier kunnen ze strijden om de overwinning. Wij hadden deze wedstrijden dan ook met stip aangeduid. Je kan er als een team leren rijden en opdrachten geven aan jonge rensters die ze makkelijker kunnen uitvoeren dan in de wedstrijden waar de grote namen aan de start staan. Er is ook interesse van buitenlandse teams zoals het UAE Development Team, dat toont het belang aan van dit regelmatigheidscriterium. Er is nood aan dergelijke wedstrijden. Het is mooi dat Katrijn de eindzege op haar naam heeft kunnen schrijven, maar jammer genoeg kwam Kelly Druyts ten val in de laatste wedstrijd waardoor ze niet kon sprinten voor de punten. Uiteraard winnen we liever op een sportieve manier zonder dergelijke voorvallen.”

Beker van België U17

De Beker van België U17, een combinatie van wedstrijden op de piste, op de mountainbike, in het veld en op de weg, werd gewonnen door Acrog-Tormans. Ze telden vijf punten voorsprong op het Avia-Rudyco Cycling Team.

Dirk Faes, sportdirecteur Acrog-Tormans: “We zijn trots op de prestatie van ons team. In de pistewedstrijden hadden we enkel Siebe Oliviers dus daar konden we niet veel punten rapen als ploeg. In het veldrijden zetten we Keano Geens, Seppe Sprangers en Stan Van Looy in. De weg is echter onze prioriteit. En het BK ploegentijdrijden is daarbij ons paradepaardje, daar zetten we als team sterk op in. We wonnen dit nu voor de derde keer op rij! We hadden vooraf een zestal keer getraind voor die ploegentijdrit. We waren niet tevreden met minder dan de overwinning en het is ons gelukt. Dat was echt een prestigestrijd voor ons.”

Het BK ploegentijdrijden is ons paradepaardje, daar zetten we als team sterk op in.
Dirk Faes, sportdirecteur Acrog-Tormans

Wat staat er nog op het spel?

Er zijn nog vier regelmatigheidscriteriums die nog hun ontknoping moeten kennen. In de Beker van België Elite 2 & U23 staat Han Devos (VP Consulting Cycling Team) comfortabel aan de leiding met 29 punten voorsprong op Mathias Vanoverberghe (Wielerteam Decock – Van Eyck – Van Mossel – Devos – Capoen). In de slotmanche in Berlare komende zaterdag zijn er nog 30 punten te verdienen. In het ploegenklassement lijkt Vetrapo B-Close Cycling Team het te gaan halen van Dovy Keukens FFC.

De Beker van België Junioren eindigt zondag met de wedstrijd in Jemeppe. Voor de individuele eindzege komen er nog een aantal renners in aanmerking. De leider is momenteel Thomas Vuerinckx (Acrog-Tormans) met drie punten voorsprong op Tom Crabbé (Avia-Rudyco Cycling Team). Zonder tegenslag wint Avia-Rudyco Cycling Team, net als de voorbije twee seizoenen, het ploegenklassement.

In Jemeppe wordt zondag ook de voorlaatste manche van de Topcompetitie U17 gereden. De slotmanche in Affligem vindt plaats op 8 oktober. Thibaut Van Damme (Avia – Rudyco Cycling Team) staat momenteel aan de leiding.

En tot slot staat ook de overwinning in de Women Cycling Series nog op het spel, met komend weekend de laatste manche in Taviers. Het wordt nog een spannende strijd tussen  Julie Stockman (DD Group – Isorex – Noaqua Cycling Team) die momenteel op de eerste plaats in het individuele klassement staat, Dina Scavone (Carbonbike Giordana By Gen Z ) en Belgisch kampioene bij de elite 2 Marieke Meert (Belco/Van Eyck Cycling Team. Keukens Redant Cycling Team staat autoritair aan de leiding in het ploegenklassement.

 

Foto’s: Copyright Oscar de Waele

Related news

Beker van België

LOTTO-BEKER VAN BELGIË JUNIORS – Arend der Juniores – Rekkem

Op zondag 23 juni vindt de vierde wegwedstrijd van de Lotto-Beker van België voor Juniors plaats: de Arend der Juniores in Rekkem. Deze wedstrijd loopt over een afstand van 115,2 km (8 ronden van 14,4 km) en is een organisatie van Sportieve Hoop Rekkem. De start vindt plaats om 14:30 op de parking van de Firma B&R, Lauwestraat 71-73 in Rekkem. De aankomst, ter hoogte van Lauwestraat 71, wordt verwacht omstreeks 17:30. De volgende wedstrijd van de Lotto-Beker van België juniors is de ploegentijdrit in Montenaken op zondag 30 juni.    

Read more
Ladies Cycling Cup

Ladies Cycling Cup – SPAR Flanders Diamond Tour

Komende zondag 9 juni staat de derde wedstrijd van de Ladies Cycling Cup op de kalender: de SPAR Flanders Diamond Tour in Nijlen. Deze wedstrijd is een organisatie van Nijlen Cycling Events vzw. De rensters zullen elf plaatselijke ronden afwerken van 12,4 kilometer. Aan het eind zullen ze dus 136,4 kilometer op de teller hebben. Het startschot wordt gegeven om 15:00 ter hoogte van de Bevelsesteenweg 60 in Nijlen. De aankomst wordt daar verwacht omstreeks 18u30. De volgende wedstrijd van de Ladies Cycling Cup vindt plaats in Beveren op 14 juli.

Read more