Jens Moens, eindwinnaar Beker van België Elite 2 & U23 in 2018: « Één van de mooiste momenten van mijn carrière »

Kijken we even in de achteruitkijkspiegel van de Beker van België, dan zien we in 2018 Jens Moens als eindwinnaar genoteerd staan. Op vraag van Belgian Cycling blikt Jens terug op dit succes. « Het blijft één van de mooiste momenten van mijn carrière. Het is een hoogtepunt. Ik heb een volledig jaar afgerond en was ook 2e op het Belgisch Kampioenschap na Stijn De Bock. Mijn overwinning heb ik opgebouwd door veel punten te pakken in het begin. Dat is de sleutel om hoog in het algemeen klassement te eindigen. »

Je start dus volop aan de competitie. Je wordt 2e in Schoten en winnaar in je thuisbasis in Wieze-Lebbeke.

In Schoten is Pieter Jacobs gestart aan de andere kant van de weg. Ik was geblokkeerd en kon niet tijdig stoppen. Achteraan win ik de sprint van het peloton, een geruststellend resultaat alvorens letterlijk mijn tuin in te rijden. Ik was in topform. Het was geen aangename dag want iedereen hield me in de gaten. Telkens ik demarreerde, zat er iemand in mijn wiel. Ik heb geaarzeld of ik niet zelf zou sprinten voor een ereplaats in het algemeen klassement van de Beker van België, maar ik wist dat ik de massasprint niet kon winnen. Ik voelde me eigenlijk niet super goed. In de laatste kilometers zag ik Jonathan Breyne uit het peloton ontsnappen. Een ploegmaat heeft me gezegd om ervoor te gaan, want normaal gezien ging ik rijden voor onze sprinter Tom Timmermans. Ik ben ontsnapt. Het was alles of niets. Onmiddellijk heb ik een groot gat dichtgereden en Jonathan Breyne ingehaald en ik heb geschakeld. Ik mocht niet twijfelen want het peloton was niet ver. Ik heb alles op alles gezet en dat werkte. Ik had een perfecte dag. Ik kwam aan de kop van het algemeen klassement. Mijn papa is de organisator van de koers en ik heb de koers gewonnen. Het blijft de mooiste dag van mijn carrière. Wanneer ik de streep overreed, was ik in tranen want ik had er veel voor gedaan om in goede conditie aan te komen op mijn koers.

In Boutersem was je niet zo goed. Je eindigt 37e. De koers werd gewonnen door voormalig profrenner Jonathan Breyne.

Ik voelde me niet supergoed. Mijn ploegmaat Stijn Siemons zat in de ontsnapping. Dus moesten we de achtervolging niet inzetten. Ik ben nipt aan een grote valpartij ontsnapt. Jammer genoeg werd mijn achterwiel geraakt. In de voorlaatste ronde had ik een lekke band en ik werd gedepanneerd door Stijn Siemons. Op dat ogenblik was alles perfect. We hadden de gele trui en de witte van de beste jongere met Tom Timmermans.

In Perwez kom je terug voorop en kom je op een 7e plaats.

Na een lange helling was er een vrij open passage. Ik wist dat indien op dat ogenblik het peloton uitgerokken werd, het uit elkaar zou vallen en dat is exact wat er gebeurd is. De situatie tijdens de ontsnapping was interessant voor het klassement van de Beker van België. Gezien mijn leiderstrui heb ik geen vrijheid genoten in die groep. Ik wou aanvallen op een moeilijke passage, maar dat heeft niet gewerkt. De trui behouden was prioritair, hoewel ik ook de overwinning niet had afgeslagen. De Beker van België is een persoonlijke doelstelling voor mij geworden. Ik heb voorzien om aan alle resterende wedstrijden deel te nemen.

Jens Moens werd tijdens de Belgian Cycling Youth Evening in 2018 gehuldigd voor zijn eindoverwinning in de Beker van België.

« SOMS MOET JE BEREKENINGEN MAKEN OM TE WINNEN »

Er blijven drie manches over en het is duidelijk dat Han Devos jouw voornaamste rivaal wordt en het je nog lastig gaat maken in de Memorial Letêcheur waar je op de 15e plaats eindigt.
Het was een lastige dag en ik had last van de warmte. Ik was te kort om de beste te volgen. Ik dacht dat ik de trui ging kwijt spelen. Gelukkig heb ik twee concurrenten ingehaald op de bergop naar de finish. Anders was ik de trui kwijt gespeeld. Ik had nog drie punten voorsprong op Han Devos op dat ogenblik.

 

Na een status-quo in Rummen start je de laatste manche in Momignies met zeven punten voorsprong op Han Devos. Het wordt een kort duel want het scenario gaat zich in jouw voordeel keren.

Ik had geen goeie dag, want mijn zus was twee dagen voordien getrouwd en ik was nog niet volledig gerecupereerd van het feest. We hebben de tactisch goede beslissing genomen met de ploeg om een dertigtal jongens naar voor te laten vertrekken. We wisten dat de punten voor hen waren. Vervolgens moesten we controleren en erop toezien dat ze vooraan bleven. Na 5 rondes, wanneer ik wist dat de overwinning binnen was, ben ik in het wiel gebleven. Het was de anti-koers, maar ik had geen keuze. Op die manier was ik zeker van de trui. Soms moet je berekeningen maken om te kunnen winnen.

MILAN VANLOVE, EEN KANDIDAAT VOOR DE WITTE TRUI

Hoe gaat het nu met jou sinds het gekke jaar 2018 ? Je rijdt nog altijd voor Van Eyck Sport Josan-TLD-Express.

Nu werk ik. De resultaten bleven de laatste seizoenen wat uit. Ik heb nog regionale koersen gewonnen, maar voor de grotere koersen is het moeilijker. De Beker van België is geen prioriteit meer omdat ik die al op zak heb. Als de gelegenheid zich voordoet, waarom niet ? Ik sta niet onder druk en ik ga ervan uit dat het niet nodig is om van ploeg te veranderen wanneer je je goed voelt in je huidige omgeving. Jan Deschuyvaer is een geweldige sportdirecteur. Hij brult nooit. Hij is een vaderfiguur voor ons en ik word wegkapitein voor de jongsten.

 

Welke ambities heeft jouw ploeg voor deze editie 2023 ? Wie zijn de rivalen ?

Onze sterke mannen Tom Timmermans en Stijn Siemoens zijn allebei geblesseerd. Tom Timmermans heeft een wervel gebroken tijdens de training en Stijn Siemoens heeft zijn pols gebroken in Amay. Daarom zie ik Milan Vanlove wel passen in onze ploeg. Hij is Belofte 2. Hij was naar een grotere ploeg kunnen gaan, maar verkiest om beetje bij beetje te groeien. Hij zal één van de kanshebbers voor de witte trui van beste jongere zijn. Voor wat de concurrentie betreft, is de ploeg Shifting Gears er niet bij. Dus geen Elias Van Breussegem of Wesley Van Dyck. Twee rivalen minder. Geen spoor van de ploeg van Gaspard Van Peteghem. Geen Guillaume Seye of Jérôme Baugnies. Ik denk dat de sterkste groep die van WT Decock-Van Eyck-Van Mossel Devos Capoen zal zijn, met Jens Vandenbogaerde, Niels De Rooze of Maxime Farazijn, dat is stevig. Indien deze ploeg tot het uiterste gaat tijdens de Beker van België, zal het moeilijk worden om ze weerstand te bieden.

Related news

Beker van België

LOTTO-BEKER VAN BELGIË JUNIORS – Arend der Juniores – Rekkem

Op zondag 23 juni vindt de vierde wegwedstrijd van de Lotto-Beker van België voor Juniors plaats: de Arend der Juniores in Rekkem. Deze wedstrijd loopt over een afstand van 115,2 km (8 ronden van 14,4 km) en is een organisatie van Sportieve Hoop Rekkem. De start vindt plaats om 14:30 op de parking van de Firma B&R, Lauwestraat 71-73 in Rekkem. De aankomst, ter hoogte van Lauwestraat 71, wordt verwacht omstreeks 17:30. De volgende wedstrijd van de Lotto-Beker van België juniors is de ploegentijdrit in Montenaken op zondag 30 juni.    

Read more