Marthe Truyen, winnares Ladies Cycling Cup 2022: « Geweldig om als eerste op het palmares te staan »

De organisatoren van de Ladies Cycling Cup zijn uitermate tevreden met de Antwerpse Marthe Truyen als eindwinnares van de eerste editie. Voor de Antwerpse organisatoren klopte het plaatje volledig. Dankzij dit klassement werd Marthe Truyen op het hoogste niveau ontdekt. « Het is geweldig om als eerste op het palmares van dit regelmatigheidscriterium te staan. Het feit dat ik me vaak in de top-10 kon positioneren in deze wedstrijden, heeft in mijn voordeel gespeeld om een profcontract te bekomen bij Fenix-Deceuninck. » Alles staat nu in het teken van het wegseizoen. « Het was mijn eerste volledige wegseizoen. Voordien was ik gefocust op het veldrijden waar de resultaten uitbleven. Op de weg verloopt alles goed momenteel. » Van totaal onbekend naar 3e in Parijs-Roubaix dit jaar via de Ladies Cycling Cup. Marthe Truyen komt voor Belgian Cycling terug op het afgelopen jaar.

Alles begon in Borsbeek tijdens de Grote Prijs Mazda Schelkens, een nieuwe koers op de kalender en onmiddellijk een 3e plaats. « We brachten een mooie ploeg aan de start. In de voorlaatste ronde was er een grote valpartij in het peloton waardoor er zich een selecte groep afscheidde. Wij hebben gesprint met 21 en ik heb de 3e plaats veroverd. Ik had een dubbel gevoel. Ik miste de overwinning, maar kwam voor het eerst op een podium tijdens een UCI-koers. »

Een week later, in haar thuisbasis Nijlen, schuift ze een plaatsje op in de daguitslag en verliest ze van de Italiaanse Chiara Consonni. « Het is één van de mooiste dagen van mijn carrière. De aankomst was op minder dan een kilometer van mij thuis. Er stonden veel supporters langs de kant van de weg. Ik was er echt thuis. Chiara Consonni verslaat me makkelijk tijdens de sprint, maar ze was dan ook een grote kanshebber op de zege, dus is het geen schande om van haar te verliezen. » Dat ze na twee manches bovenaan het klassement staat is een grote troost. « Vanaf dat ogenblik begon ik aan de eindzege te denken. Zonder er een prioritaire doelstelling van te maken, dacht ik bij mezelf dat het goed was om tot het uiterste te gaan. »

Tijdens de 2 DistrictenPijl Ekeren-Deurne begin juli was ze de favoriet in een groepje van vier, maar ze wordt verrast door de Poolse Daria Pikulik. « Ik kende haar totaal niet. We vielen aan op 15 kilometer van de aankomst. Ik mocht eens proberen van de ploeg. Indien dat niet ging, moest ik me focussen op de sprint. De aanval loonde, maar ze heeft me verrast van achteruit. Ze was echt snel. » Wanneer we achteraf haar referenties zien, is de nederlaag minder zuur. « Vervolgens wordt ze 6e op het Europees Kampioenschap. Aan het begin van het seizoen wint ze een rit van de Tour Down Under. Ik heb niet verloren tegen eender wie, van Daria Pikulik zullen we zeker nog horen. »

Marthe Truyen dit jaar werd verassend derde in Parijs-Roubaix
Vorige zomer maakte Marthe Truyen deel uit van de Belgische selectie op het EK in München

EEN ANNULATIE DIE REDDING BRENGT

Ondanks deze 2e plaats consolideerde ze haar voorsprong op Danique Braam in het klassement. Een bijkomende meevaller, het stil leggen van de Grote Prijs Yvonne Reynders door de wolkbreuk, heeft ook in haar voordeel gespeeld. « Ik had besloten om de wedstrijd over te slaan. Ik was nog niet hersteld van een valpartij in de Ronde van Scandinavië. Ik had nog meerdere breuken. Dat de wedstrijd niet kon worden uitgereden, was vooral jammer voor de organisatoren, maar het klopt dat het mathematisch gezien een goede zaak was voor mij. » Met 12 punten voorsprong komt ze aan de start van de laatste manche, de Grote Prijs Beerens Aartselaar, begin september. Nog niet echt 100% herstelt eindigt ze 7e in de sprint en haalt de overwinning van de Ladies Cycling Cup binnen. « De beklimming van De Schorre haalde het peloton uit elkaar, maar het was niet voldoende om de sprint te vermijden. Het was niet mijn beste dag, maar voldoende om mijn zwarte leiderstrui te behouden. »

Haar prestaties konden haar managers overtuigen om haar een profcontract te geven binnen het WorldTeam en ze kregen gelijk. Begin april eindigde ze 3e in Parijs-Roubaix. « Ik geniet nog altijd van dit moment. Het was een perfecte dag. Wanneer ik eraan denk dat ik anderhalf jaar geleden bijna de keuze moest maken tussen koersen of werken en dat ik nu op het podium van Roubaix sta, dat is buitengewoon. » Het seizoen heeft nog avonturen in petto voor Marthe Truyen, die niet zal aansluiten bij de manches van de Ladies Cycling Cup om andere doelen na te streven.

Op 21 mei won ze de Antwerp Port Epic. Marthe Truyen: « Mocht deze koers toegevoegd worden aan de Ladies Cycling Cup, zou dit meer pit geven aangezien er een mooie, grote selectieve koers ontbreekt. » Na de Veenendaal Classic zal ze haar eerste hoogtestage in haar leven meemaken in de hoop een selectie voor de Ronde van Italië in de wacht te slepen. Maar zoals beloofd zal ze de Ladies Cycling Cup van nabij volgen. « Ik moedig de organisatoren in ieder geval aan om zo verder te doen. Indien dit opportuniteiten biedt voor de Belgische jeugd, is dat geweldig. » We kijken er al naar uit om te zien welke Belg in 2023 zal ontdekt worden.

Related news

Weg

Voorbeschouwing Lotto-Beker van België Junioren

Met de GP Ferdinand Bracke in Walcourt wordt op zondag 7 april de eerste wegwedstrijd van de Beker van België voor junioren gereden. Net als in de Beker van België U17 zijn er voor dit regelmatigheidscriterium punten te rapen in vier disciplines: baanwielrennen, veldrijden, mountainbiken en wegwielrennen. De Beker van België junioren bestaat dit jaar uit zes manches op de weg, te beginnen met de GP Ferdinand Bracke die een nieuwkomer is in deze competitie. Deze wedstrijd, ter ere van de Vuelta-winnaar van 1971, is pas toe aan de tweede editie. “We bouwden al meteen een goede reputatie op na onze eerste editie en we verworven ook reeds naambekendheid over de grens, want enkele Franse teams hadden interesse om deel …

Read more
Weg

Voorbeschouwing Beker van België U17

Op paasmaandag 1 april staat met de Ronde van Moeskroen de eerste wegwedstrijd van de Beker van België U17 op het programma. Eerder werden er al wedstrijden in het veld en op de piste verreden die meetellen voor deze competitie. Mountainbike is de vierde discipline. In de Beker van België U17 wordt er niet gestreden voor een individueel klassement, maar voor een clubklassement. Deze competitie telt dit jaar vier manches op de weg en daarbovenop het BK ploegentijdrijden. Pommeroeul is een nieuwkomer op de kalender. De wedstrijd in Koksijde verdwijnt na één jaar omdat er dit jaar op 26 mei het BK op de weg voor junioren georganiseerd wordt. De openingswedstrijd vindt dus plaats op 1 april in Moeskroen en …

Read more