Maximilien Picoux: « Een eerbetoon aan Jimmy Duquennoy »

Bij de deelnemende ploegen van de editie 2023 van de Beker van België is de Echappée Athoise de nieuwe. De man achter dit project is Maximilien Picoux. We gaan even terug in de tijd om te begrijpen hoe dit project tot stand is gekomen.

Een groep renners van Doornik en Aat, de Crazy Guidons, met zowel amateurs als profs, ziet het daglicht. Deze vrienden zien elkaar terug op de MTB-tochten of tijdens de winter op de weg om het seizoen voor te bereiden. In oktober 2018 verloor deze groep zijn meest symbolische lid, wijlen Jimmy Duquennoy. « Hij was de leider van de bende.  De ploeg werd ook ter ere van hem opgericht.  Zijn zus Kimberley, een veldrijdster, zit trouwens ook in de structuur, » getuigt Maximilien Picoux.

Aangezien hij niet verlengd werd bij zijn team Xelliss-Roubaix Lille Métropole, heeft hij samengezeten met zijn vriend Antoine Loy en is de ploeg ontstaan, onder leiding van de vzw L’Echappée Athoise, van de gelijknamige winkel. Het seizoen 2022 was een test. « We zijn vorig seizoen zachtjes gestart met zeven renners. We hebben kermiskoersen gereden, maar nu hebben we toch kunnen deelnemen aan de Grand Prix Criquielion. Aangezien het aantal leden verminderd is, wilden we de kalender ook niet volproppen. »

Voor 2023 zal het project uitgebreid worden. « Oorspronkelijk gingen we uit van 10 renners, maar gezien de stopzetting van structuren zoals Bury, le Pesant Club Liégeois en ECW dat selectiever is in de keuze van renners, hebben we besloten om meerdere renners te redden. Zo zijn we dan naar 13 renners gegaan. » Het programma ziet er helemaal anders uit. We zullen deelnemen aan de Ronde van Namen en meerdere interclubs. De Beker van België zal een belangrijke competitie zijn voor ons. Pascal Pieterarens, die ik goed ken van mijn periode bij T.Palm, is er om ons te begeleiden. Hij geeft goede adviezen. »

Hogerop geraken in het interclubklassement is ons doel

Johan Vincent, Matthis Dethy, Antoine Loy, Victor Loy, Antoine Didier, Pierre Szlapa, Thibaut Weydisch, Théo Goebeert, Adrien Paulart, Quentin Dillies, Bradd Descamps, Paul Bara, Tom Delcroix en Maximilien Picoux gaan proberen om goede resultaten te behalen tijdens deze Beker van België. « We zouden graag hogerop geraken in het interclubklassement, want we willen volgend jaar weerhouden worden. Het individuele zal moeilijker zijn, maar we moeten ons als team bewijzen. Zelfs met ervaren jongens zal het een ontdekking blijven voor ons. »

In een eerste fase zal Maximilien Picoux op de achtergrond blijven. « Ik heb lang de gevolgen gedragen van mijn ongeval in 2019 waar ik omver werd gereden door een auto. Deze winter werd ik geopereerd aan een discushernia. Gedurende zes weken heb ik stil gelegen en eind januari ben ik terug op mijn fiets gesprongen. Voor het ogenblik heb ik nog maar drie koersen gereden. Ik ga proberen om later in het seizoen terug in form te zijn. »

Op termijn wil de ploeg groeien, zonder naar het continentaal circuit te willen overstappen. « Wij willen geen stappen overslaan. Ik denk dat het voldoende is om een goed clubteam te vormen. We willen een voorbeeld stellen voor de Provincie Henegouwen. Naar het continentale niveau overstappen brengt enorme financiële kosten met zich mee. Dat kon in de tijd van T.Palm, een Conti zonder middelen. » De Echappée Athoise wil dus niet tegen de wind in lopen.

Related news

Beker van België

LOTTO-BEKER VAN BELGIË JUNIOREN – GP FERDINAND BRACKE – WALCOURT

Komende zondag 7 april vindt de tweede editie plaats van de GP Ferdinand Bracke in Walcourt. Deze wedstrijd maakt nu voor het eerst deel uit van de Beker van België voor junioren. De wedstrijd, een organisatie van Sprint 2000 Charleroi Asbl, is 109,7 kilometer lang. De renners vertrekken om 13:00 op de Place Saint-Lambert. Vervolgens passeren ze langs verschillende deelgemeenten van Walcourt tijdens de een grote lus van 38,5 kilometer. Nadien is er een eerste passage aan de finishlijn op de Grand’Route, bovenaan de Côte de Laneffe. Dan volgen er nog vier lokale ronden van 17,8 kilometer vooraleer de winnaar omstreeks 15:30 over de streep zal rijden op de Côte de Laneffe. De volgende wedstrijd van de Beker van België …

Read more
Weg

Voorbeschouwing Lotto-Beker van België Junioren

Met de GP Ferdinand Bracke in Walcourt wordt op zondag 7 april de eerste wegwedstrijd van de Beker van België voor junioren gereden. Net als in de Beker van België U17 zijn er voor dit regelmatigheidscriterium punten te rapen in vier disciplines: baanwielrennen, veldrijden, mountainbiken en wegwielrennen. De Beker van België junioren bestaat dit jaar uit zes manches op de weg, te beginnen met de GP Ferdinand Bracke die een nieuwkomer is in deze competitie. Deze wedstrijd, ter ere van de Vuelta-winnaar van 1971, is pas toe aan de tweede editie. “We bouwden al meteen een goede reputatie op na onze eerste editie en we verworven ook reeds naambekendheid over de grens, want enkele Franse teams hadden interesse om deel …

Read more