Maximilien Picoux: « Een eerbetoon aan Jimmy Duquennoy »

Bij de deelnemende ploegen van de editie 2023 van de Beker van België is de Echappée Athoise de nieuwe. De man achter dit project is Maximilien Picoux. We gaan even terug in de tijd om te begrijpen hoe dit project tot stand is gekomen.

Een groep renners van Doornik en Aat, de Crazy Guidons, met zowel amateurs als profs, ziet het daglicht. Deze vrienden zien elkaar terug op de MTB-tochten of tijdens de winter op de weg om het seizoen voor te bereiden. In oktober 2018 verloor deze groep zijn meest symbolische lid, wijlen Jimmy Duquennoy. « Hij was de leider van de bende.  De ploeg werd ook ter ere van hem opgericht.  Zijn zus Kimberley, een veldrijdster, zit trouwens ook in de structuur, » getuigt Maximilien Picoux.

Aangezien hij niet verlengd werd bij zijn team Xelliss-Roubaix Lille Métropole, heeft hij samengezeten met zijn vriend Antoine Loy en is de ploeg ontstaan, onder leiding van de vzw L’Echappée Athoise, van de gelijknamige winkel. Het seizoen 2022 was een test. « We zijn vorig seizoen zachtjes gestart met zeven renners. We hebben kermiskoersen gereden, maar nu hebben we toch kunnen deelnemen aan de Grand Prix Criquielion. Aangezien het aantal leden verminderd is, wilden we de kalender ook niet volproppen. »

Voor 2023 zal het project uitgebreid worden. « Oorspronkelijk gingen we uit van 10 renners, maar gezien de stopzetting van structuren zoals Bury, le Pesant Club Liégeois en ECW dat selectiever is in de keuze van renners, hebben we besloten om meerdere renners te redden. Zo zijn we dan naar 13 renners gegaan. » Het programma ziet er helemaal anders uit. We zullen deelnemen aan de Ronde van Namen en meerdere interclubs. De Beker van België zal een belangrijke competitie zijn voor ons. Pascal Pieterarens, die ik goed ken van mijn periode bij T.Palm, is er om ons te begeleiden. Hij geeft goede adviezen. »

Hogerop geraken in het interclubklassement is ons doel

Johan Vincent, Matthis Dethy, Antoine Loy, Victor Loy, Antoine Didier, Pierre Szlapa, Thibaut Weydisch, Théo Goebeert, Adrien Paulart, Quentin Dillies, Bradd Descamps, Paul Bara, Tom Delcroix en Maximilien Picoux gaan proberen om goede resultaten te behalen tijdens deze Beker van België. « We zouden graag hogerop geraken in het interclubklassement, want we willen volgend jaar weerhouden worden. Het individuele zal moeilijker zijn, maar we moeten ons als team bewijzen. Zelfs met ervaren jongens zal het een ontdekking blijven voor ons. »

In een eerste fase zal Maximilien Picoux op de achtergrond blijven. « Ik heb lang de gevolgen gedragen van mijn ongeval in 2019 waar ik omver werd gereden door een auto. Deze winter werd ik geopereerd aan een discushernia. Gedurende zes weken heb ik stil gelegen en eind januari ben ik terug op mijn fiets gesprongen. Voor het ogenblik heb ik nog maar drie koersen gereden. Ik ga proberen om later in het seizoen terug in form te zijn. »

Op termijn wil de ploeg groeien, zonder naar het continentaal circuit te willen overstappen. « Wij willen geen stappen overslaan. Ik denk dat het voldoende is om een goed clubteam te vormen. We willen een voorbeeld stellen voor de Provincie Henegouwen. Naar het continentale niveau overstappen brengt enorme financiële kosten met zich mee. Dat kon in de tijd van T.Palm, een Conti zonder middelen. » De Echappée Athoise wil dus niet tegen de wind in lopen.

Related news

Nationale ploegen

NATIONALE SELECTIES: OLYMPISCHE SPELEN PARIJS – WEG

De Raad van Bestuur van het BOIC bevestigde de door de bondscoaches Sven Vanthourenhout en Ludwig Willems geselecteerde renners om deel te nemen aan de Olympische Spelen op de weg, die zullen plaatsvinden op zaterdag 27 juli en van zaterdag 3 augustus tot zondag 4 augustus 2024 in Parijs (Frankrijk): SELECTIES TIJDRIJDEN: DAMES ELITE: Lotte KOPECKY HEREN ELITE: Remco EVENEPOEL Wout VAN AERT   SELECTIES WEGRITTEN DAMES ELITE: Justine GHEKIERE Lotte KOPECKY Julie VAN DE VELDE Margot VANPACHTENBEKE Reserves (in alfabetische volgorde): Sanne CANT – Valerie DEMEY – Marthe GOOSSENS – Marthe TRUYEN HEREN ELITE: Tiesj BENOOT Remco EVENEPOEL Jasper STUYVEN Wout VAN AERT Reserves (in alfabetische volgorde): Arnaud DE LIE – Yves LAMPAERT – Jasper PHILIPSEN – Tim WELLENS …

Read more
BK

BK Ploegentijdrijden Montenaken – Beker van België

Komende zondag, 30 juni, vindt het BK Ploegentijdrijden plaats in Montenaken (Gingelom) georganiseerd door de wielerclub Het Vliegend Wiel Borlo. Deze wedstrijd telt ook mee voor de Beker van België (U17, Junioren en Elite 2 & U23). Programma: Dames Jeugd: start vanaf 10u30 – 21,4 km Jongens U17: start vanaf 10u54 – 21,4 km Heren Junioren: start vanaf 12u10 – 21,4 km Dames Elite: start vanaf 13u02 – 21.4 km Heren Elite 2 & U23 (clubs + UCI-teams): start vanaf 13u45 – 2 ronden van 21,4 km (= 42,8 km) Er wordt gestreden voor in totaal 5 titels. De aankomststreep is getrokken in de Hannuitstraat in Montenaken.

Read more