Maximilien Picoux: « Een eerbetoon aan Jimmy Duquennoy »

Bij de deelnemende ploegen van de editie 2023 van de Beker van België is de Echappée Athoise de nieuwe. De man achter dit project is Maximilien Picoux. We gaan even terug in de tijd om te begrijpen hoe dit project tot stand is gekomen.

Een groep renners van Doornik en Aat, de Crazy Guidons, met zowel amateurs als profs, ziet het daglicht. Deze vrienden zien elkaar terug op de MTB-tochten of tijdens de winter op de weg om het seizoen voor te bereiden. In oktober 2018 verloor deze groep zijn meest symbolische lid, wijlen Jimmy Duquennoy. « Hij was de leider van de bende.  De ploeg werd ook ter ere van hem opgericht.  Zijn zus Kimberley, een veldrijdster, zit trouwens ook in de structuur, » getuigt Maximilien Picoux.

Aangezien hij niet verlengd werd bij zijn team Xelliss-Roubaix Lille Métropole, heeft hij samengezeten met zijn vriend Antoine Loy en is de ploeg ontstaan, onder leiding van de vzw L’Echappée Athoise, van de gelijknamige winkel. Het seizoen 2022 was een test. « We zijn vorig seizoen zachtjes gestart met zeven renners. We hebben kermiskoersen gereden, maar nu hebben we toch kunnen deelnemen aan de Grand Prix Criquielion. Aangezien het aantal leden verminderd is, wilden we de kalender ook niet volproppen. »

Voor 2023 zal het project uitgebreid worden. « Oorspronkelijk gingen we uit van 10 renners, maar gezien de stopzetting van structuren zoals Bury, le Pesant Club Liégeois en ECW dat selectiever is in de keuze van renners, hebben we besloten om meerdere renners te redden. Zo zijn we dan naar 13 renners gegaan. » Het programma ziet er helemaal anders uit. We zullen deelnemen aan de Ronde van Namen en meerdere interclubs. De Beker van België zal een belangrijke competitie zijn voor ons. Pascal Pieterarens, die ik goed ken van mijn periode bij T.Palm, is er om ons te begeleiden. Hij geeft goede adviezen. »

Hogerop geraken in het interclubklassement is ons doel

Johan Vincent, Matthis Dethy, Antoine Loy, Victor Loy, Antoine Didier, Pierre Szlapa, Thibaut Weydisch, Théo Goebeert, Adrien Paulart, Quentin Dillies, Bradd Descamps, Paul Bara, Tom Delcroix en Maximilien Picoux gaan proberen om goede resultaten te behalen tijdens deze Beker van België. « We zouden graag hogerop geraken in het interclubklassement, want we willen volgend jaar weerhouden worden. Het individuele zal moeilijker zijn, maar we moeten ons als team bewijzen. Zelfs met ervaren jongens zal het een ontdekking blijven voor ons. »

In een eerste fase zal Maximilien Picoux op de achtergrond blijven. « Ik heb lang de gevolgen gedragen van mijn ongeval in 2019 waar ik omver werd gereden door een auto. Deze winter werd ik geopereerd aan een discushernia. Gedurende zes weken heb ik stil gelegen en eind januari ben ik terug op mijn fiets gesprongen. Voor het ogenblik heb ik nog maar drie koersen gereden. Ik ga proberen om later in het seizoen terug in form te zijn. »

Op termijn wil de ploeg groeien, zonder naar het continentaal circuit te willen overstappen. « Wij willen geen stappen overslaan. Ik denk dat het voldoende is om een goed clubteam te vormen. We willen een voorbeeld stellen voor de Provincie Henegouwen. Naar het continentale niveau overstappen brengt enorme financiële kosten met zich mee. Dat kon in de tijd van T.Palm, een Conti zonder middelen. » De Echappée Athoise wil dus niet tegen de wind in lopen.

Related news

U23 Road Series

U23 ROAD SERIES – GP COLOR CODE BASSENGE

Zaterdag 1 juli a.s. vindt de zesde wedstrijd van de U23 ROAD SERIES 2023 plaats: de GP Color Code te BASSENGE. Deze wedstrijd loopt over een afstand van 159,6 km (11 ronden van 14,51 km) met telkens de beklimmingen van de Côte de Houtain-Saint-Siméon en de Côte de Hallembaye, en is een organisatie van La Casquette Liégeoise. De start vindt plaats om 13u00 in de Rue de la Résistance te Bassenge. De aankomst is er voorzien omstreeks 16u45. De volgende wedstrijd van de U23 Road Series is de Omloop der Zevenheuvelen (NED) op zondag 9 juli.

Read more
Beker van België Juniors
Beker van België

LOTTO-BEKER VAN BELGIË JUNIOREN – LINTER

Donderdag 21 juli a.s. vindt de vijfde wegwedstrijd van de Lotto-Beker van België voor Junioren 2022 plaats: de GROTE PRIJS EDDY SCHEPERS te LINTER. Deze wedstrijd loopt over een afstand van 115,5 km (11 plaatselijke ronden van 10,5 km) en is een organisatie van de Koninklijke Wielerclub Heide Sportief Linter. De start vindt plaats om 15u00 in de Heidestraat te Linter. De aankomst is er voorzien omstreeks 17u45. De volgende wegwedstrijd van de Lotto-Beker van België voor Junioren is de Grand Prix du Haut-Pays te Angreau-Honnelles op zaterdag 13 augustus.

Read more
Nationale ploegen

NATIONALE SELECTIES: WK WIELRENNEN GLASGOW

Van donderdag 3 tot zondag 13 augustus 2023 vinden in Glasgow & Schotland (Groot-Brittannië) de eerste editie van de multi-Wereldkampioenschappen Wielrennen plaats. De Sporttechnische Commissie bevestigde de door de bondscoaches geselecteerde renners om deel te nemen aan de volgende disciplines: WK Piste Elite Glasgow (03-09/08) WK Weg Glasgow & Schotland (05-13/08) WK MTB Cross-country Glentress Forest (08-12/08) WK BMX Racing Glasgow (12-13/08) Voor dit WK in Glasgow geeft Belgian Cycling enkel de selecties door van de (Olympische) disciplines Weg, MTB Racing, Piste en MTB XCO. Het zijn de focusdisciplines van de topsportwerking, waarvoor specifieke selectieprocedures zijn opgesteld. Alle andere disciplines op dit WK hebben geen selectieprocedure. Deelname verloopt zonder minimumcriteria of via een rechtstreeks kwalificatiesysteem van de UCI. Via sociale …

Read more