Parcours EK wielrennen 2024 voorgesteld

Van Heusden-Zolder naar Hasselt over de mooiste Limburgse wegen

Van 11 tot 15 september 2024 komen de UEC Road European Championships naar Vlaanderen. De provincie Limburg is dan het decor voor 14 Europese kampioenschappen die elk van start gaan op het Circuit in Heusden-Zolder en finishen in het centrum van provinciehoofdstad Hasselt. De tijdritten lopen over vlakke wegen, de wegritten trekken naar het golvende Haspengouw en dragen het DNA van de Ronde van Limburg in zich.

Na het succes van het WK in 2021 komt er volgend jaar opnieuw een groot wielerkampioenschap naar Vlaanderen. Van woensdag 11 tot en met zondag 15 september zullen er 14 Europese titels op de weg uitgereikt worden. Alle wedstrijden vinden plaats op Limburgs grondgebied, met start in Heusden-Zolder en finish in Hasselt. Vlaams minister van Sport Ben Weyts: “We halen de laatste jaren steeds meer topevenementen met internationale uitstraling naar Vlaanderen. Het EK in Limburg wordt opnieuw één lange reclamespot voor Vlaanderen als bakermat van de koers. Maar we willen ook de Limburgers en de andere Vlamingen langs het parcours warm maken om ook zelf in beweging te komen. Zien sporten, doet sporten.”

Vlaanderen is rijk aan wielertradities met onder andere een iconisch wielervoorjaar, maar dit keer legt Limburg haar troeven op tafel. Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir: “De koers komt thuis in ons prachtig en gastvrij bronsgroen eikenhout. We weten allemaal dat fietsen en de koers met de paplepel ingegeven wordt in Vlaanderen. Het zit in ons DNA. Het is daarom prachtig en niet meer dan logisch dat na het WK in 2021 nu ook het EK wielrennen naar Vlaanderen komt, meer specifiek naar Limburg, dé fietsregio van Vlaanderen. Het belooft een spektakel te worden waarbij het Limburgse landschap, de gastvrijheid en de passie voor de wielersport samenkomen en waar onze lokale handelaars en horeca mee de vruchten van zullen plukken.”

Een uitgelezen kans voor de provincie Limburg om zich verder te profileren als fietsprovincie bij uitstek. Gouverneur Jos Lantmeeters: “Met de komst van het EK wielrennen in 2024 bereidt Limburg zich voor op een sportief spektakel van ongekende omvang en betrokkenheid. Door de gezamenlijke passie voor deze sport, die veel Limburgers met elkaar verbindt, kunnen we samen onze provincie op de kaart zetten als dé fietsregio van Europa. Het zal ongetwijfeld nog meer mensen, van zowel binnen als buiten Limburg, inspireren om vaker de fiets te nemen.”

Gedeputeerde Igor Philtjens, bevoegd voor toerisme: “Limburg is een pionier in het recreatief fietstoerisme. Van over de hele wereld komen onze gasten genieten van onze gevarieerde landschappen, ons bijzondere erfgoed én ons uitgebouwde fietsroutenetwerk van 2000 kilometer met zintuigprikkelende én innovatieve fietsbelevingen. Met de komst van het EK kunnen we Limburg opnieuw op het internationale podium zetten als dé fietsprovincie van Vlaanderen.”

Gedeputeerde Bert Lambrechts, bevoegd voor communicatie, regiomarketing, mobiliteit en onderwijs: “Met dit internationale evenement willen we uiteraard alle positieve aspecten van onze provincie in de kijker zetten én meteen ook onze eigen inwoners en onze schoolgaande jeugd, onze studenten inspireren om nog vaker de fiets te gebruiken, recreatief, sportief, maar zeker ook functioneel. Daarom ook breiden we gestaag ons functionele fietsroutenetwerk uit en investeren we ook de komende jaren fors in de aanleg van nieuwe fietssnelwegen.”

UEC President Enrico Della Casa: “De Europese Wielerunie UEC is verheugd om de 2024 UEC Road European Championships officieel te lanceren. De kampioenschappen zullen plaatsvinden in Vlaanderen, meer bepaald in de prachtige provincie Limburg. Na het succes van het WK wegwielrennen in 2021 wordt dit een volgend belangrijk moment waarop we het wielrennen in Europa vieren.”

“De UEC zet zich in ter promotie en ontwikkeling van de wielersport in heel Europa. Deze kampioenschappen zijn de ideale gelegenheid om dat te doen. Limburg en Vlaanderen vormen een schitterend decor voor dit wielerevenement, dat zoals altijd enthousiast onthaald zal worden door het publiek. Naast het vieren van de wielerpassie bieden deze kampioenschappen ook de kans om een gezonde en duurzame levensstijl, waarin fietsen een sleutelrol speelt, te promoten.”

“Ik wil de Vlaamse regering en Limburg, de Belgische wielerbond en voorzitter Tom van Damme, wielerorganisator Flanders Classics en alle betrokken partners bedanken voor hun inzet en steun in het kader van dit evenement. Samen zullen we van de 2024 UEC Road European Championships een groot succes maken. We maken ons op voor een nieuw onvergetelijk hoofdstuk in de geschiedenis van het Europese wielrennen!”

Tom Van Damme, voorzitter Belgian Cycling: “Als wielerland beleven we momenteel een geweldig sportief momentum. Dat we drie jaar na het grote succes van het WK wielrennen in Vlaanderen opnieuw een internationaal kampioenschap op de weg kunnen organiseren is geweldig. Ik ben ook heel verheugd met Limburg als gastregio. Het is al langer gekend als fietsparadijs en heeft alle troeven in handen om de wielersport in de provincie te versterken.”

Programma

De organisatie is in handen van EK Limburg 2024 vzw, een samenwerking tussen Flanders Classics en Limburg Demarreert. “Sinds 2021 zetten we samen onze schouders onder de Ronde van Limburg”, zegt Tomas Van Den Spiegel van EK Limburg 2024 vzw. “We kijken er dan ook naar uit om Limburg en koers nog meer te verbinden. Het is bovendien fantastisch fietsen in Limburg en dat zal dit EK ook tonen. De prachtige groene omgeving is zowel in het vlakkere noorden als het golvende zuiden van de provincie steeds aanwezig.”

Herman Reynders, medevoorzitter van EK Limburg 2024 vzw, vult aan: “Dit wordt het grootste sportieve evenement in jaren in Limburg. Met 14 wedstrijden op amper 5 dagen tijd wacht niet alleen ons als organisatie, maar ook de renners en de fans een compact en intensief wedstrijdschema. Iets om absoluut naar uit te kijken.”

Parcours

Voor elk van de 14 wedstrijden zal Heusden-Zolder als startplaats fungeren en ligt de aankomst verderop in Hasselt. Beide gaststeden zijn bijzonder trots het EK in 2024 op hun grondgebied te mogen verwelkomen.

Burgemeester van Heusden-Zolder Mario Borremans: “Als startlocatie benadrukken we onze passie voor de wielersport en zetten we ook de gastvrijheid van onze inwoners en lokale ondernemers in de schijnwerpers. In Heusden-Zolder en bij uitbreiding in heel Limburg zullen het Europese peloton en alle wielerfans gegarandeerd warm ontvangen worden.”

Lode Schops, schepen van Sport: “Heusden-Zolder zet koers naar een ambitieuze visie: de sportiefste gemeente worden. Het EK creëert een ideaal draagvlak om onze inwoners warm te maken voor sport en beweging. Achter de schermen zijn we al volop aan het werk om heel onze gemeente voor, tijdens én na het EK op de fiets te krijgen.”

“Als hoofdstad van dé wielerprovincie bij uitstek kijken wij enorm uit naar de start van dit EK. Wij zijn bijzonder fier dat we hiervoor als gaststad mogen fungeren en vormen graag het centrum van de wielersport”, zegt burgemeester van Hasselt Steven Vandeput. “We zullen het wielerpeloton en de toeschouwers met open armen ontvangen in onze mooie stad. Hasselt vormt immers de ideale uitvalsbasis om van onze provincie in het algemeen en de Europese kampioenschappen in het bijzonder, te genieten.”

“Als topsportstad zijn wij natuurlijk bijzonder opgetogen dat de eindmeet van het Europese Kampioenschap in Hasselt ligt”, aldus Habib El Ouakili, Hasseltse schepen van Sport. Stad Hasselt, dat ook al enkele jaren gaststad is voor De Ronde van Limburg, kroont zich zo tot dé fietsstad in de fietsprovincie Limburg. “Dit EK is natuurlijk de kers op taart. Zo’n fantastisch sportevenement is niet enkel een fantastische stimulans voor onze wielersport, het zorgt bovendien weer voor de nodige ambiance in onze stad.”

De tijdrijders, die het EK openen, zullen van de startramp rijden met de gloednieuwe Velodroom van Heusden-Zolder in de achtergrond. Tijdens de individuele tijdritten wacht elke categorie, zowel jeugd als elite, vervolgens een identiek parcours van 29,9 km. “De eerste meters lopen over Circuit Zolder”, zegt race director Wim Van Herreweghe. “Vervolgens gaat het via het centrum van Heusden-Zolder, natuurgebied De Wijers en het Albertkanaal richting de aankomst in Hasselt. Daar klokken we de eindtijd op de Koning Boudewijnlaan, vlakbij het Kolonel Dusartplein in het centrum van de stad. Het is een vlakke omloop die uit tal van mooie, lange en rechte stroken bestaat.”

In de gemengde ploegentijdrit gaan de mannen opnieuw aan de Velodroom van Heusden-Zolder van start, dit keer voor een rit van 27,3 km over grotendeels identiek parcours als de individuele tijdritten. Eenmaal Hasselt bereikt, nemen de vrouwen over op het Kolonel Dusartplein. Zij rijden vervolgens 2 lussen op het Hasselt Circuit dat ook deel zal uitmaken van de wegritten. Na 24 km komen de vrouwen net als bij de individuele tijdritten aan op de Koning Boudewijnlaan.

De wegritten starten net als alle tijdritten op Circuit Zolder. De Elite Vrouwen krijgen een parcours van 160 km voorgeschoteld, de Elite Mannen wacht 220 km tot de finish op de Koning Boudewijnlaan in Hasselt. Na een aanloop vanuit Heusden-Zolder langs onder andere Zonhoven trekt het peloton richting Hasselt, waar ze voor een eerste keer het stadscircuit bereiken. “Het parcours van de wegritten is opgebouwd uit een Hasseltse lus enerzijds en een Limburglus anderzijds”, legt Wim Van Herreweghe uit. “De Hasseltlus is een vlak circuit over het grondgebied van de provinciehoofdstad en het aangrenzende Diepenbeek. In Hasselt rijden we voor een deel over de stadsring en fietsen we dus rond de binnenstad.”

Vanuit Hasselt wacht er een verbindingsstrook met daarop de kasseien van de Printhagendreef in Kortessem. In regio Borgloon bereikt het peloton het Limburg circuit met daarin opgenomen: de kasseien van Manshoven en Op De Kriezel, net als de hellingen Kolmontberg en Zammelenberg. “Die Limburglus draagt het DNA van de Ronde van Limburg”, verklaart Van Herreweghe. “Het zuiden van Limburg, regio Haspengouw om precies te zijn, heeft meer golvende wegen dan sommigen zouden denken. Op de Limburglus loopt het nooit vlak, wat voor een sportieve meerwaarde zal zorgen.”

Afhankelijk van de afstand rijden de renners en rensters meer of minder ronden op de Hasselt- en Limburglussen. Alle parcourskaarten en een overzicht van het aantal lussen die elke categorie zal afleggen kan je hieronder downloaden:

Met de bekendmaking van het parcours van de 2024 UEC Road European Championships is de campagne officieel op gang getrapt. Alle informatie over het event, de wedstrijden en het aankomende promotraject zal terug te vinden zijn op www.limburg2024.be.

Hebt u een vraag? Neem contact op via press@limburg2024.be

Related news

Nationale ploegen

NATIONALE SELECTIES: OLYMPISCHE SPELEN PARIJS – WEG

De Raad van Bestuur van het BOIC bevestigde de door de bondscoaches Sven Vanthourenhout en Ludwig Willems geselecteerde renners om deel te nemen aan de Olympische Spelen op de weg, die zullen plaatsvinden op zaterdag 27 juli en van zaterdag 3 augustus tot zondag 4 augustus 2024 in Parijs (Frankrijk): SELECTIES TIJDRIJDEN: DAMES ELITE: Lotte KOPECKY HEREN ELITE: Remco EVENEPOEL Wout VAN AERT   SELECTIES WEGRITTEN DAMES ELITE: Justine GHEKIERE Lotte KOPECKY Julie VAN DE VELDE Margot VANPACHTENBEKE Reserves (in alfabetische volgorde): Sanne CANT – Valerie DEMEY – Marthe GOOSSENS – Marthe TRUYEN HEREN ELITE: Tiesj BENOOT Remco EVENEPOEL Jasper STUYVEN Wout VAN AERT Reserves (in alfabetische volgorde): Arnaud DE LIE – Yves LAMPAERT – Jasper PHILIPSEN – Tim WELLENS …

Read more