Preview: Beker van België U17

De Beker van België U17 2023 werd eerder dit jaar al op gang getrapt op de piste en in het veld. Nu is het tijd voor de derde pijler van de competitie, wedstrijden op de weg. Eind maart vangt de eerste manche aan in Gent-Wevelgem. In dit regelmatigheidscriterium, met een klassement gebaseerd op vier disciplines (weg, piste, veldrijden én MTB) zijn niet de individuele prestaties van tel, maar wel de clubprestaties.

De openingsmanche in Boezinge, Gent-Wevelgem voor U17, zal onmiddellijk de toon zetten. De koersen in Moeskroen, Koksijde, Escanaflles en Wellin zouden de sprinters beter moeten liggen. Hoewel de discipline Weg zwaar doorweegt in dit klassement, komen ook de mountainbikers aan hun trekken tijdens het Belgisch Kampioenschap in Houffalize.

Nieuw dit jaar:  de Geo-Therm Calestienne Classic in Wellin zal de slotmanche van de Beker van België U17 zijn en daarmee de Waalse inbreng in deze Beker vergroten. « Het is een selectief parcours, maar zonder uitspattingen… Hoewel de wind in combinatie met de hoogtemeters ook een selectie teweeg zou kunnen brengen. » aldus organisator Frederic Vandesande. « De oorspronkelijke bedoeling was om een interclub te organiseren en zo een mooie koers te bieden aan de jonge renners in de provincie Luxemburg. We hebben ongetwijfeld de mooiste streek van het land voor het wielrennen en hier wordt net het kleinste aantal koersen aangeboden aan jongeren. Ik ging dus uit van een interclub om zeker te van een uitgebreid peloton. Met een Beker van België moet ik me hierover alvast geen zorgen maken. »

Lees onderaan dit artikel onze interviews met:

 • Anthony Hubert, ploegleider Crabbe Toitures-CC Chevigny
 • Jean-Pierre Delitte, organisator van de Wapi Classic in Frasnes-lez-Anvaing
 • Sven Blommaert, ploegleider Avia-Rudyco CT
Louis Weyts won vorig jaar de Wapi Classic in Frasnes-lez-Anvaing.
Beste team in 2022: Avia Rudyco CT

Palmares

 • 2013 : Kon. Balen BC
 • 2014 : CT Avia Crabbe Westhoek
 • 2015 : Kon. Balen BC
 • 2016 : Acrog-Balen BC
 • 2017 : Acrog-Balen BC
 • 2018 : Acrog-Pauwels Sauzen-Balen BC
 • 2019 : Acrog-Pauwels Sauzen-Balen BC
 • 2020 : / (Covid-19)
 • 2021 : Avia-Rudyco-Janatrans
 • 2022 : Avia-Rudyco

Kalender

 • 26/03 – Gent-Wevelgem – Katjeskoers Ieper
 • 10/04 – Ronde de Mouscron – GP Damien Yserbyt
 • 03/06 – Koksijde
 • 02/07 – Ploegentijdrit – Montenaken
 • 09/07 – Wapi Classic – Frasnes-lez-Anvaing
 • 10/09 – Geo-Therm Calestienne Classic – Wellin

Deelnemende ploegen

1. Acrog – Tormans Balen Bc
2. Alfasun Alfacool Cycling Team
3. Avia-Rudyco Cycling Team
4. Brain² Olympia Tienen
5. Crabbe Toitures – Cc Chevigny
6. CT Houtland-Westkust
7. CT Luc Wallays Jonge Renners Roeselare
8. Gaverzicht – Be Okay – Ags
9. Heist Cycling Team
10. Wanty Cycling Team
11. KVC ’t Meetjesland Knesselare
12. KZLWC
13. Maes Cycling Team Glabbeek
14. Ser’vélo Team
15. Sport En Steun Leopoldsburg
16. Sprint 2000 Charleroi
17. Team Geo-Therm Carbonbike Marchovelette
18. Team Kempen
19. Van Moer Logistics Cycling
20. Velo Club Ardennes
21. VZW Wp De Molenspurters Meulbeke
22. W.C. De Dijlespurters Vv Mechelen
23. W.C. Onder Ons Parike
24. Antwerp Cycling Team Kontich
25. WAC Team
26. Wielerclub Sport en Moedig Genk
27. Wk Noord-West Brabant
28. Young Cycling Talent Demer & Dijle

Reglement

Elk resultaat van een wedstrijd is gelinkt aan een puntenbarema met punten voor de 25 eerste renners in elke manche op de weg van de Beker van België volgens dit barema : 1e renner 30 ; vervolgens 28 ; 26 ; 24 ; 22 ; 20 ; 19 ; 18 ; 17 ; 16 ; 15 ; 14 ; 13 ; 12 ; 11 ; 10 ; 9 ; 8 ; 7 ; 6 ; 5 ; 4 ; 3 ; 2 ; 1 punt.

Het eindklassement voor clubs van de Beker van België zal opgemaakt worden door de toevoeging van de punten die behaald werden in de verschillende wedstrijden op de weg, de ploegentijdrit en de behaalde eindresultaten in de 3 andere disciplines. Er wordt op toegezien dat de puntenverdeling idealiter gebeurt in de volgende verhouding: 2/3 voor de koersen op de weg + ploegentijdrit en 1/3 voor bijhorende competities.

Lees meer over de Beker van België U17 2023

U23 Road Series

U23 Road Series/Ladies Cycling Cup/Beker van België Juniors – Eerste weekend van mei

Deze week staan er wedstrijden in drie Belgian Cycling Competities op de kalender. Hieronder kan u meer lezen over deze koersen. U23 ROAD SERIES – H4A  INTERNATIONAAL BELOFTENWEEKEND TERNEUZEN-PHILIPPINE De U23 Road Series is deze week toe aan de vierde manche: het H4A Internationaal Beloftenweekend Terneuzen-Philippine. Deze wedstrijd, vlak over de Nederlandse grens, is een organisatie van Stichting Wielercomité Philippine. Deze tweedaagse omvat drie etappes. Te beginnen met een rit in lijn van 128,5 km op vrijdag 3 mei die start en finisht in Terneuzen. Het peloton zal om 17u vertrekken op de Markt en aankomen rond 20u in Koegorsstraat, ter hoogte van de brandweerkazerne. Zaterdagvoormiddag staat er een individuele tijdrit van 13,7 kilometer gepland met start en aankomst op …

Read more
Beker van België

Beker van België U17 – Gent-Wevelgem – Katjeskoers

Zondag 21 april staat de tweede manche van de Beker van België voor U17 op het programma: Gent-Wevelgem U17 – Katjeskoers in Ieper. De organisatie is in handen van Flanders Classics in samenwerking met de Koninklijke Wielerclub De Sasspurters uit Boezinge en de Koninklijke Yperse Wielerclub. De jeugdwedstrijden van Gent-Wevelgem zijn dit jaar gebundeld op 21 april. Om 9 uur is er de officieuze start van de wedstrijd voor U17-renners op de Grote Markt in Ieper. Zij moeten 64,1 kilometer afleggen. De officiële start vindt plaats op grondgebied Boezinge om 9u14 op de Langemarkseweg, ter hoogte van de Bargiestraat. Na een lus van 16,2 kilometer zal het peloton een eerste keer de finish in de Rijselstraat in Ieper passeren. Vervolgens …

Read more
Beker van België

LOTTO-BEKER VAN BELGIË JUNIOREN – GP FERDINAND BRACKE – WALCOURT

Komende zondag 7 april vindt de tweede editie plaats van de GP Ferdinand Bracke in Walcourt. Deze wedstrijd maakt nu voor het eerst deel uit van de Beker van België voor junioren. De wedstrijd, een organisatie van Sprint 2000 Charleroi Asbl, is 109,7 kilometer lang. De renners vertrekken om 13:00 op de Place Saint-Lambert. Vervolgens passeren ze langs verschillende deelgemeenten van Walcourt tijdens de een grote lus van 38,5 kilometer. Nadien is er een eerste passage aan de finishlijn op de Grand’Route, bovenaan de Côte de Laneffe. Dan volgen er nog vier lokale ronden van 17,8 kilometer vooraleer de winnaar omstreeks 15:30 over de streep zal rijden op de Côte de Laneffe. De volgende wedstrijd van de Beker van België …

Read more