Preview: Beker van België U17

De Beker van België U17 2023 werd eerder dit jaar al op gang getrapt op de piste en in het veld. Nu is het tijd voor de derde pijler van de competitie, wedstrijden op de weg. Eind maart vangt de eerste manche aan in Gent-Wevelgem. In dit regelmatigheidscriterium, met een klassement gebaseerd op vier disciplines (weg, piste, veldrijden én MTB) zijn niet de individuele prestaties van tel, maar wel de clubprestaties.

De openingsmanche in Boezinge, Gent-Wevelgem voor U17, zal onmiddellijk de toon zetten. De koersen in Moeskroen, Koksijde, Escanaflles en Wellin zouden de sprinters beter moeten liggen. Hoewel de discipline Weg zwaar doorweegt in dit klassement, komen ook de mountainbikers aan hun trekken tijdens het Belgisch Kampioenschap in Houffalize.

Nieuw dit jaar:  de Geo-Therm Calestienne Classic in Wellin zal de slotmanche van de Beker van België U17 zijn en daarmee de Waalse inbreng in deze Beker vergroten. « Het is een selectief parcours, maar zonder uitspattingen… Hoewel de wind in combinatie met de hoogtemeters ook een selectie teweeg zou kunnen brengen. » aldus organisator Frederic Vandesande. « De oorspronkelijke bedoeling was om een interclub te organiseren en zo een mooie koers te bieden aan de jonge renners in de provincie Luxemburg. We hebben ongetwijfeld de mooiste streek van het land voor het wielrennen en hier wordt net het kleinste aantal koersen aangeboden aan jongeren. Ik ging dus uit van een interclub om zeker te van een uitgebreid peloton. Met een Beker van België moet ik me hierover alvast geen zorgen maken. »

Lees onderaan dit artikel onze interviews met:

 • Anthony Hubert, ploegleider Crabbe Toitures-CC Chevigny
 • Jean-Pierre Delitte, organisator van de Wapi Classic in Frasnes-lez-Anvaing
 • Sven Blommaert, ploegleider Avia-Rudyco CT
Louis Weyts won vorig jaar de Wapi Classic in Frasnes-lez-Anvaing.
Beste team in 2022: Avia Rudyco CT

Palmares

 • 2013 : Kon. Balen BC
 • 2014 : CT Avia Crabbe Westhoek
 • 2015 : Kon. Balen BC
 • 2016 : Acrog-Balen BC
 • 2017 : Acrog-Balen BC
 • 2018 : Acrog-Pauwels Sauzen-Balen BC
 • 2019 : Acrog-Pauwels Sauzen-Balen BC
 • 2020 : / (Covid-19)
 • 2021 : Avia-Rudyco-Janatrans
 • 2022 : Avia-Rudyco

Kalender

 • 26/03 – Gent-Wevelgem – Katjeskoers Ieper
 • 10/04 – Ronde de Mouscron – GP Damien Yserbyt
 • 03/06 – Koksijde
 • 02/07 – Ploegentijdrit – Montenaken
 • 09/07 – Wapi Classic – Frasnes-lez-Anvaing
 • 10/09 – Geo-Therm Calestienne Classic – Wellin

Deelnemende ploegen

1. Acrog – Tormans Balen Bc
2. Alfasun Alfacool Cycling Team
3. Avia-Rudyco Cycling Team
4. Brain² Olympia Tienen
5. Crabbe Toitures – Cc Chevigny
6. CT Houtland-Westkust
7. CT Luc Wallays Jonge Renners Roeselare
8. Gaverzicht – Be Okay – Ags
9. Heist Cycling Team
10. Wanty Cycling Team
11. KVC ’t Meetjesland Knesselare
12. KZLWC
13. Maes Cycling Team Glabbeek
14. Ser’vélo Team
15. Sport En Steun Leopoldsburg
16. Sprint 2000 Charleroi
17. Team Geo-Therm Carbonbike Marchovelette
18. Team Kempen
19. Van Moer Logistics Cycling
20. Velo Club Ardennes
21. VZW Wp De Molenspurters Meulbeke
22. W.C. De Dijlespurters Vv Mechelen
23. W.C. Onder Ons Parike
24. Antwerp Cycling Team Kontich
25. WAC Team
26. Wielerclub Sport en Moedig Genk
27. Wk Noord-West Brabant
28. Young Cycling Talent Demer & Dijle

Reglement

Elk resultaat van een wedstrijd is gelinkt aan een puntenbarema met punten voor de 25 eerste renners in elke manche op de weg van de Beker van België volgens dit barema : 1e renner 30 ; vervolgens 28 ; 26 ; 24 ; 22 ; 20 ; 19 ; 18 ; 17 ; 16 ; 15 ; 14 ; 13 ; 12 ; 11 ; 10 ; 9 ; 8 ; 7 ; 6 ; 5 ; 4 ; 3 ; 2 ; 1 punt.

Het eindklassement voor clubs van de Beker van België zal opgemaakt worden door de toevoeging van de punten die behaald werden in de verschillende wedstrijden op de weg, de ploegentijdrit en de behaalde eindresultaten in de 3 andere disciplines. Er wordt op toegezien dat de puntenverdeling idealiter gebeurt in de volgende verhouding: 2/3 voor de koersen op de weg + ploegentijdrit en 1/3 voor bijhorende competities.

Lees meer over de Beker van België U17 2023

Weg

Han Devos, Julie Stockman en Cedric Keppens aan het feest

Afgelopen weekend werden opnieuw drie eindwinnaars van nationale regelmatigheidsklassementen gekroond. Han Devos (VP Consulting Cycling Team) schreef voor de tweede keer de Lotto-Beker van België Elite 2 & U23 op zijn naam. Julie Stockman wist haar leidersplaats in de Women Cycling Series te behouden. En in de Lotto-Beker van België voor Junioren kon Cedric Keppens op de valreep de eindoverwinning binnenhalen. De ontknoping van de Topcompetitie U17 vindt plaats op zondag 8 oktober in Affligem. Met nog 30 punten te verdienen en 29 punten voorsprong kon leider Han Devos met een redelijk geruststellende gevoel de laatste manche van de Lotto-Beker van België voor Elite 2 & U23 in Berlare aanvatten. Han Devos: “Toch was het zaak om als ploeg attent …

Read more
Weg

Jasper Dejaegher, Katrijn De Clercq en Acrog-Tormans winnen regelmatigheidsklassement

Nu het einde van het wegseizoen nadert, komen ook de regelmatigheidsklassementen tot een einde. Enkele eindwinnaars zijn intussen reeds gekend. Jasper Dejaegher (Circus-RE UZ-Technord) trok het laken naar zich toe in de U23 Road Series. De eindwinst in het ploegenklassement was weggelegd voor EFC-L&R-Van Mossel. Katrijn De Clercq (Lotto Dstny Ladies) schreef de Ladies Cycling Cup op haar naam en haar team won het ploegenklassement. De Beker van België U17 werd gewonnen door Acrog-Tormans. De U23 Road Series kende in Honelles-Angreau een superspannende eindstrijd tussen Huub Artz (Metec – Solarwatt P/B Mantel), die als leider de slotmanche inging, en Jasper Dejaegher die slechts twee punten achterstand telde. Jasper Dejaegher: “In de laatste wedstrijd waren nog punten te verdienen aan de …

Read more
Wielrenners
Beker van België

LOTTO-BEKER VAN BELGIË JUNIOREN – GP E. BECO JEMEPPE

Zondag 24 september a.s. vindt de zevende en laatste wegwedstrijd van de Lotto-Beker van België voor Junioren 2023 plaats: de 26ste GP E. BECO te JEMEPPE. Deze wedstrijd loopt over een afstand van 115 km en is een organisatie van de Vélo Club Cité Jemeppe vzw. De start vindt plaats om 11u00 in de Allée du Beau Vivier te Seraing. De aankomst is voorzien in de Avenue du Centenaire te Seraing omstreeks 13u45.

Read more

Related news

BK

Izegem maakt zich op voor wielerfeest van formaat

Op zondag 25 juni gaan we in Izegem op zoek naar de nieuwe Belgische kampioenen op de weg. De opvolgers van Tim Merlier en Kim de Baat krijgen op de laatste zondag van juni een relatief vlakke omloop in en rond het West-Vlaamse Izegem voorgeschoteld. Wielerliefhebbers kunnen in Izegem een hele dag van de koers genieten. Met ploegvoorstellingen en de start op de Grote Markt, de lokale ronden door het centrum en de finish in de Ambachtenstraat is Izegem die dag het epicentrum van het Belgische wielrennen. De opvolgers van Tim Merlier en Kim de Baat kennen we na een wedstrijd van respectievelijk 226,5 km bij de mannen en 133,7 km bij de vrouwen. “De omloop die voor de kampioenschappen …

Read more
U23 Road Series

Florian Vermeersch: “De stiel geleerd dankzij de U23 Road Series”

Met de start van de U23 Road Series in het verschiet, is het dé gelegenheid om even achterom te kijken. We blikken terug op de allereerste editie in 2019 waarbij Florian Vermeersch won na een spannende laatste wedstrijd in Wanfercée-Baulet. « Ik herinner me die competitie nog zeer goed. Een geweldige uitdaging voor U23-renners, met mooie ritten. Met Lotto-Soudal hebben we veel plezier beleefd aan deze koersen. » 2019 was het eerste volledige wegseizoen van Florian Vermeersch na zijn overstap uit het veldrijden, waar hij bij de Junioren 4e geëindigd was tijdens het Europees Kampioenschap in 2015 en meermaals in de top-10 eindigde tijdens Wereldbeker wedstrijden. Het bleek een verstandige keuze. Florian nam niet deel aan Brussel-Opwijk, de eerste wedstrijd …

Read more