Preview: Beker van België U17

De Beker van België U17 2023 werd eerder dit jaar al op gang getrapt op de piste en in het veld. Nu is het tijd voor de derde pijler van de competitie, wedstrijden op de weg. Eind maart vangt de eerste manche aan in Gent-Wevelgem. In dit regelmatigheidscriterium, met een klassement gebaseerd op vier disciplines (weg, piste, veldrijden én MTB) zijn niet de individuele prestaties van tel, maar wel de clubprestaties.

De openingsmanche in Boezinge, Gent-Wevelgem voor U17, zal onmiddellijk de toon zetten. De koersen in Moeskroen, Koksijde, Escanaflles en Wellin zouden de sprinters beter moeten liggen. Hoewel de discipline Weg zwaar doorweegt in dit klassement, komen ook de mountainbikers aan hun trekken tijdens het Belgisch Kampioenschap in Houffalize.

Nieuw dit jaar:  de Geo-Therm Calestienne Classic in Wellin zal de slotmanche van de Beker van België U17 zijn en daarmee de Waalse inbreng in deze Beker vergroten. « Het is een selectief parcours, maar zonder uitspattingen… Hoewel de wind in combinatie met de hoogtemeters ook een selectie teweeg zou kunnen brengen. » aldus organisator Frederic Vandesande. « De oorspronkelijke bedoeling was om een interclub te organiseren en zo een mooie koers te bieden aan de jonge renners in de provincie Luxemburg. We hebben ongetwijfeld de mooiste streek van het land voor het wielrennen en hier wordt net het kleinste aantal koersen aangeboden aan jongeren. Ik ging dus uit van een interclub om zeker te van een uitgebreid peloton. Met een Beker van België moet ik me hierover alvast geen zorgen maken. »

Lees onderaan dit artikel onze interviews met:

 • Anthony Hubert, ploegleider Crabbe Toitures-CC Chevigny
 • Jean-Pierre Delitte, organisator van de Wapi Classic in Frasnes-lez-Anvaing
 • Sven Blommaert, ploegleider Avia-Rudyco CT
Louis Weyts won vorig jaar de Wapi Classic in Frasnes-lez-Anvaing.
Beste team in 2022: Avia Rudyco CT

Palmares

 • 2013 : Kon. Balen BC
 • 2014 : CT Avia Crabbe Westhoek
 • 2015 : Kon. Balen BC
 • 2016 : Acrog-Balen BC
 • 2017 : Acrog-Balen BC
 • 2018 : Acrog-Pauwels Sauzen-Balen BC
 • 2019 : Acrog-Pauwels Sauzen-Balen BC
 • 2020 : / (Covid-19)
 • 2021 : Avia-Rudyco-Janatrans
 • 2022 : Avia-Rudyco

Kalender

 • 26/03 – Gent-Wevelgem – Katjeskoers Ieper
 • 10/04 – Ronde de Mouscron – GP Damien Yserbyt
 • 03/06 – Koksijde
 • 02/07 – Ploegentijdrit – Montenaken
 • 09/07 – Wapi Classic – Frasnes-lez-Anvaing
 • 10/09 – Geo-Therm Calestienne Classic – Wellin

Deelnemende ploegen

1. Acrog – Tormans Balen Bc
2. Alfasun Alfacool Cycling Team
3. Avia-Rudyco Cycling Team
4. Brain² Olympia Tienen
5. Crabbe Toitures – Cc Chevigny
6. CT Houtland-Westkust
7. CT Luc Wallays Jonge Renners Roeselare
8. Gaverzicht – Be Okay – Ags
9. Heist Cycling Team
10. Wanty Cycling Team
11. KVC ’t Meetjesland Knesselare
12. KZLWC
13. Maes Cycling Team Glabbeek
14. Ser’vélo Team
15. Sport En Steun Leopoldsburg
16. Sprint 2000 Charleroi
17. Team Geo-Therm Carbonbike Marchovelette
18. Team Kempen
19. Van Moer Logistics Cycling
20. Velo Club Ardennes
21. VZW Wp De Molenspurters Meulbeke
22. W.C. De Dijlespurters Vv Mechelen
23. W.C. Onder Ons Parike
24. Antwerp Cycling Team Kontich
25. WAC Team
26. Wielerclub Sport en Moedig Genk
27. Wk Noord-West Brabant
28. Young Cycling Talent Demer & Dijle

Reglement

Elk resultaat van een wedstrijd is gelinkt aan een puntenbarema met punten voor de 25 eerste renners in elke manche op de weg van de Beker van België volgens dit barema : 1e renner 30 ; vervolgens 28 ; 26 ; 24 ; 22 ; 20 ; 19 ; 18 ; 17 ; 16 ; 15 ; 14 ; 13 ; 12 ; 11 ; 10 ; 9 ; 8 ; 7 ; 6 ; 5 ; 4 ; 3 ; 2 ; 1 punt.

Het eindklassement voor clubs van de Beker van België zal opgemaakt worden door de toevoeging van de punten die behaald werden in de verschillende wedstrijden op de weg, de ploegentijdrit en de behaalde eindresultaten in de 3 andere disciplines. Er wordt op toegezien dat de puntenverdeling idealiter gebeurt in de volgende verhouding: 2/3 voor de koersen op de weg + ploegentijdrit en 1/3 voor bijhorende competities.

Lees meer over de Beker van België U17 2023

Beker van België

BEKER VAN BELGIE U17 – GENT-WEVELGEM KATJESKOERS

Zondag 26 maart a.s. vindt de eerste wegwedstrijd van de Beker van België voor U17 2023 plaats: GENT-WEVELGEM KATJESKOERS te BOEZINGE. Deze wedstrijd loopt over een afstand van 74,2 km (7 plaatselijke ronden van 10,6 km) en is een organisatie van de Koninklijke WC De Sasspurters te Boezinge (Ieper). De start vindt plaats om 14u30 in de Molenstraat te Boezinge. De aankomst is er voorzien omstreeks 16u10. De volgende wegwedstrijd van de Beker van België U17 is de Ronde de Mouscron-GP Damien Yserbyt te Moeskroen op Paasmaandag 10 april.

Read more
Beker van België

Sven Blommaert (Avia-Rudyco CT): « We hebben heel sterke generaties »

De titel van de ploeg Avia-Rudyco CT staat opnieuw op het spel. Sinds twee seizoenen domineert de ploeg de Beker van België U17 nadat Acrog-Tormans 5 opeenvolgende jaren gedomineerd had. « Ik zou niet zeggen dat Acrog-Tormans minder sterk is, maar dat we heel sterke generaties voorhanden hebben. Met jongens als Steffen De Schuyteneer of Cédric Keppens in de ploeg is het direct veel makkelijker, » stelt de sportief directeur Sven Blommaert vast. In 2023 viert Avia-Rudyco haar 25e verjaardag en Sven Blommaert herinnert zich nog heel goed hoe de door André Cornelis opgerichte club geëvolueerd is. « De eerste jaren waren moeilijk. Wanneer er renners gelost waren, waren er dikwijls één of twee renners van bij ons. Beetje bij beetje …

Read more
Beker van België

De Wapi Classic, een Picardische koers

Wanneer Jean-Philippe Loy eind 2015 besliste om niet langer de interclub van Laplaigne te organiseren, bij gebrek aan medewerkers, heeft de voorzitter van de FCWB Henegouwen – Paul Goelem – een oproep gedaan om de organisatie over te nemen. Jean-Pierre Delitte, voorzitter ten tijde van de Petite Reine Frasnoise, is hier op ingegaan en heeft de naam van de wedstrijd helemaal veranderd : de Wapi Classic. « Een naam waarmee er een beurtrol werd ingevoerd binnen de organiserende clubs van Picardisch Wallonië, » benadrukt Paul Goelem. Jammer genoeg vond deze rotatie nooit plaats en werd de koers systematisch georganiseerd in Frasnes, van 2016 tot 2022, met mooie winnaars: Davide Bomboi (Continentale renner bij TDT-Unibet), Milan Fretin (prof bij Team Flanders-Baloise), Gil Gelders …

Read more

Related news

Women Cycling Series

Margot Vanpachtenbeke: “Door de Women Cycling Series leerde ik me als renster ontdekken”

Margot Vanpachtenbeke is twee jaar geleden beginnen koersen. Ze nam o.a. deel aan het project Kopvrouwen van Cycling Vlaanderen, één van de projecten om meer meisjes/vrouwen op de fiets te krijgen. Ze kon zich daarin onderscheiden, in het bijzonder door een koers in Zolder en de trial van de Kemmelberg op de MTB te winnen. Vervolgens kreeg ze een kans bij de ploeg KDM Pack, wat vorig jaar leidde tot de eindwinst in de Women Cycling Series na een dol seizoen waarin de Belgische renster van 23 jaar steeds is blijven verrassen. Je had geen enkele ervaring met koersen en bent er toch in geslaagd om de Women Cycling Series te winnen. Kan je ons vertellen hoe je je zo …

Read more
Beker van België Juniors
Beker van België

LOTTO-BEKER VAN BELGIË JUNIOREN – LINTER

Donderdag 21 juli a.s. vindt de vijfde wegwedstrijd van de Lotto-Beker van België voor Junioren 2022 plaats: de GROTE PRIJS EDDY SCHEPERS te LINTER. Deze wedstrijd loopt over een afstand van 115,5 km (11 plaatselijke ronden van 10,5 km) en is een organisatie van de Koninklijke Wielerclub Heide Sportief Linter. De start vindt plaats om 15u00 in de Heidestraat te Linter. De aankomst is er voorzien omstreeks 17u45. De volgende wegwedstrijd van de Lotto-Beker van België voor Junioren is de Grand Prix du Haut-Pays te Angreau-Honnelles op zaterdag 13 augustus.

Read more