Preview: Ladies Cycling Cup

Na afloop van de eerste editie van de Ladies Cycling Cup was de organisator Staf Van Mensel een gelukkig man. Marthe Truyen, Antwerpse in hart en nieren en nog vrij onbekend tot op dat ogenblik, zal voor altijd de eerste winnares blijven. Een ideale winnares wetende dat de wedstrijden enkel in de provincie Antwerpen doorgaan. Met Mieke Dockx (tussensprints) en Marith Vanhove (beste jongere) was het feest overigens compleet. Een palmares waarvoor hij opnieuw zou tekenen.

Voor 2023 hernemen we opnieuw met de vijf dezelfde wedstrijden. Twaalf ploegen, één WorldTeam (Fenix-Deceuninck), vier Continentale en zeven clubs staan als vaste ploegen aan de start. Komt Julie De Wilde haar hart ophalen tijdens de koersen van de Ladies Cycling Cup? De 20-jarige Belgische die ongelukkig ten val kwam in Brugge-De Panne en de rest van de voorjaarsklassiekers aan de zijlijn stond, zou ons wel eens kunnen verrassen met haar aanwezigheid.

Verder komt ook het team van AG Insurance-NXTG U23 aan de start. Julia Kopecky, laureate van Leiedal Koerse (de E3 Harelbeke voor vrouwen), zou wel eens de sensatie kunnen worden als 19-jarige. Ook voor Febe Jooris, 3de tijdens het WK Tijdrijden bij de Dames Junioren vorig jaar, is het een kans om zich te profileren. Dualor-Chevalmeire Cycling Team zal opnieuw rekenen op Danique Braam, 2de van het algemeen klassement vorig jaar. Tot slot wil ook Lotto-Dstny Ladies zich ongetwijfeld tonen. Met Mieke Dockx, laureate van de tussensprints in 2022, de Tsjechische Kristýna Burlová, 6de tijdens de Scheldeprijs, en Katrijn De Clercq, lid van de nationale ploeg op de piste, kunnen ze alvast rekenen op enkele sterke pionnen.

Lees ook onze interviews met:

De Ladies Cycling Cup 2022 werd gewonnen door Marthe Truyen

Palmares

2022: Marthe Truyen

Kalender

 • 28/05: GP Mazda Schelkens – Borsbeek
 • 11/06: Spar Flanders Diamond Tour – Nijlen
 • 09/07: 2 Districtenpijl Ekeren-Deurne
 • 15/08: GP Yvonne Reynders
 • 03/09: GP Beerens – Aartselaar

Deelnemende ploegen

Clubs:

 1. Bingoal-WB Ladies
 2. Carbonbike-Giordana
 3. Cycling Team Belco / Van Eyck
 4. DD Group -Isorex-No Aqua Womens Team
 5. KDM-Pack Cycling Team
 6. Keukens Redant Cycling Team
 7. Ladies Cycling Team Hoz Beveren

Continentale teams UCI:

 1. AG Insurance-NXTG U23 Team
 2. Dualor-Chevalmeire Cycling Team
 3. Lotto-Dstny Ladies
 4. Proximus-Alpha Motorhomes-Doltcini

WT-team:

 1. Fenix-Deceuninck

Bovendien zal elke organisator over 13 wildcards beschikken om tot een totaal van 25 ploegen te komen.

Reglement

Elke uitslag van een wedstrijd is gelinkt aan een puntenbarema met punten voor de eerste 25 renners in elke manche op de weg van de Ladies Cycling Cup volgens navolgend barema: 1e renner 30 ; vervolgens 28 ; 26 ; 24 ; 22 ; 20 ; 19 ; 18 ; 17 ; 16 ; 15 ; 14 ; 13 ; 12 ; 11 ; 10 ; 9 ; 8 ; 7 ; 6 ; 5 ; 4 ; 3 ; 2 ; 1 punt. Het eindklassement zal opgemaakt worden door de optelling van de punten die behaald werden in de verschillende wedstrijden op de weg. De leider in het algemeen individueel klassement ontvangt een zwarte leiderstrui na iedere wedstrijd.

Er zullen vier leiderstruien zijn: de zwarte (algemeen klassement), de blauwe (de knelpunten), de witte (beste Belg) en de roze (beste jongere U23).

Related news

Weg

Voorbeschouwing Lotto-Beker van België Junioren

Met de GP Ferdinand Bracke in Walcourt wordt op zondag 7 april de eerste wegwedstrijd van de Beker van België voor junioren gereden. Net als in de Beker van België U17 zijn er voor dit regelmatigheidscriterium punten te rapen in vier disciplines: baanwielrennen, veldrijden, mountainbiken en wegwielrennen. De Beker van België junioren bestaat dit jaar uit zes manches op de weg, te beginnen met de GP Ferdinand Bracke die een nieuwkomer is in deze competitie. Deze wedstrijd, ter ere van de Vuelta-winnaar van 1971, is pas toe aan de tweede editie. “We bouwden al meteen een goede reputatie op na onze eerste editie en we verworven ook reeds naambekendheid over de grens, want enkele Franse teams hadden interesse om deel …

Read more
Weg

Voorbeschouwing Beker van België U17

Op paasmaandag 1 april staat met de Ronde van Moeskroen de eerste wegwedstrijd van de Beker van België U17 op het programma. Eerder werden er al wedstrijden in het veld en op de piste verreden die meetellen voor deze competitie. Mountainbike is de vierde discipline. In de Beker van België U17 wordt er niet gestreden voor een individueel klassement, maar voor een clubklassement. Deze competitie telt dit jaar vier manches op de weg en daarbovenop het BK ploegentijdrijden. Pommeroeul is een nieuwkomer op de kalender. De wedstrijd in Koksijde verdwijnt na één jaar omdat er dit jaar op 26 mei het BK op de weg voor junioren georganiseerd wordt. De openingswedstrijd vindt dus plaats op 1 april in Moeskroen en …

Read more