Preview: Ladies Cycling Cup

Na afloop van de eerste editie van de Ladies Cycling Cup was de organisator Staf Van Mensel een gelukkig man. Marthe Truyen, Antwerpse in hart en nieren en nog vrij onbekend tot op dat ogenblik, zal voor altijd de eerste winnares blijven. Een ideale winnares wetende dat de wedstrijden enkel in de provincie Antwerpen doorgaan. Met Mieke Dockx (tussensprints) en Marith Vanhove (beste jongere) was het feest overigens compleet. Een palmares waarvoor hij opnieuw zou tekenen.

Voor 2023 hernemen we opnieuw met de vijf dezelfde wedstrijden. Twaalf ploegen, één WorldTeam (Fenix-Deceuninck), vier Continentale en zeven clubs staan als vaste ploegen aan de start. Komt Julie De Wilde haar hart ophalen tijdens de koersen van de Ladies Cycling Cup? De 20-jarige Belgische die ongelukkig ten val kwam in Brugge-De Panne en de rest van de voorjaarsklassiekers aan de zijlijn stond, zou ons wel eens kunnen verrassen met haar aanwezigheid.

Verder komt ook het team van AG Insurance-NXTG U23 aan de start. Julia Kopecky, laureate van Leiedal Koerse (de E3 Harelbeke voor vrouwen), zou wel eens de sensatie kunnen worden als 19-jarige. Ook voor Febe Jooris, 3de tijdens het WK Tijdrijden bij de Dames Junioren vorig jaar, is het een kans om zich te profileren. Dualor-Chevalmeire Cycling Team zal opnieuw rekenen op Danique Braam, 2de van het algemeen klassement vorig jaar. Tot slot wil ook Lotto-Dstny Ladies zich ongetwijfeld tonen. Met Mieke Dockx, laureate van de tussensprints in 2022, de Tsjechische Kristýna Burlová, 6de tijdens de Scheldeprijs, en Katrijn De Clercq, lid van de nationale ploeg op de piste, kunnen ze alvast rekenen op enkele sterke pionnen.

Lees ook onze interviews met:

De Ladies Cycling Cup 2022 werd gewonnen door Marthe Truyen

Palmares

2022: Marthe Truyen

Kalender

  • 28/05: GP Mazda Schelkens – Borsbeek
  • 11/06: Spar Flanders Diamond Tour – Nijlen
  • 09/07: 2 Districtenpijl Ekeren-Deurne
  • 15/08: GP Yvonne Reynders
  • 03/09: GP Beerens – Aartselaar

Deelnemende ploegen

Clubs:

  1. Bingoal-WB Ladies
  2. Carbonbike-Giordana
  3. Cycling Team Belco / Van Eyck
  4. DD Group -Isorex-No Aqua Womens Team
  5. KDM-Pack Cycling Team
  6. Keukens Redant Cycling Team
  7. Ladies Cycling Team Hoz Beveren

Continentale teams UCI:

  1. AG Insurance-NXTG U23 Team
  2. Dualor-Chevalmeire Cycling Team
  3. Lotto-Dstny Ladies
  4. Proximus-Alpha Motorhomes-Doltcini

WT-team:

  1. Fenix-Deceuninck

Bovendien zal elke organisator over 13 wildcards beschikken om tot een totaal van 25 ploegen te komen.

Reglement

Elke uitslag van een wedstrijd is gelinkt aan een puntenbarema met punten voor de eerste 25 renners in elke manche op de weg van de Ladies Cycling Cup volgens navolgend barema: 1e renner 30 ; vervolgens 28 ; 26 ; 24 ; 22 ; 20 ; 19 ; 18 ; 17 ; 16 ; 15 ; 14 ; 13 ; 12 ; 11 ; 10 ; 9 ; 8 ; 7 ; 6 ; 5 ; 4 ; 3 ; 2 ; 1 punt. Het eindklassement zal opgemaakt worden door de optelling van de punten die behaald werden in de verschillende wedstrijden op de weg. De leider in het algemeen individueel klassement ontvangt een zwarte leiderstrui na iedere wedstrijd.

Er zullen vier leiderstruien zijn: de zwarte (algemeen klassement), de blauwe (de knelpunten), de witte (beste Belg) en de roze (beste jongere U23).

Related news

Weg

Voorbeschouwing Beker van België U17

Op paasmaandag 1 april staat met de Ronde van Moeskroen de eerste wegwedstrijd van de Beker van België U17 op het programma. Eerder werden er al wedstrijden in het veld en op de piste verreden die meetellen voor deze competitie. Mountainbike is de vierde discipline. In de Beker van België U17 wordt er niet gestreden voor een individueel klassement, maar voor een clubklassement. Deze competitie telt dit jaar vier manches op de weg en daarbovenop het BK ploegentijdrijden. Pommeroeul is een nieuwkomer op de kalender. De wedstrijd in Koksijde verdwijnt na één jaar omdat er dit jaar op 26 mei het BK op de weg voor junioren georganiseerd wordt. De openingswedstrijd vindt dus plaats op 1 april in Moeskroen en …

Read more
Algemeen

Oproep kandidaten Nationaal Commissaris Elite op de weg

De Commissie Commissarissen & Reglementen organiseert in samenwerking met de UCI een cursus voor de kwalificatie “Nationaal Commissaris Elite”. De kandidaten moeten aan de volgende voorwaarden voldoen: Nationaal commissaris WEG (geslaagd in 2020 of vroeger) Na onderzoek van de kandidaturen zal de Commissie Commissarissen & Reglementen de lijst van kandidaten overmaken aan de UCI. De cursus zal van dinsdag 26 november tot en met zaterdag 30 november 2024 doorgaan. De cursus wordt in het Engels gegeven door een instructeur aangeduid door de UCI, het examen kan afgelegd worden in het Frans of in het Engels. Deze cursus zal plaatsvinden in de bondszetel van Belgian Cycling, Rue de Bruxelles 482 te 1480 Tubeke. Het gedetailleerde lesschema volgt later. Elke kandidaat dient …

Read more
Weg

Beker van België Elite 2 & U23 – Gent-Staden

Gent-Staden is dit jaar toe aan de 75ste editie. Deze wedstrijd, georganiseerd door Wielerclub Recht voor Allen, is dit jaar een nieuwkomer op de kalender van de Beker van België Elite 2 en U23.   Er wacht de renners komende zondag 25 februari een parcours van in totaal 156,2 kilometer. De officieuze start wordt gegeven in Staden om 13u30 aan het kruispunt Draversstraat – Ooststraat. De wedstrijd start met vier plaatselijke rondes vooraleer te beginnen aan een grotere lus. De aankomstlijn is getrokken in de Diksmuidestraat in Staden ter hoogte van Café De Pauw. De finish wordt verwacht omstreeks 17u15, na nog eens drie lokale rondes van dertien kilometer.   Het volledige programma van de Beker van België Elite 2 …

Read more