Preview: Ladies Cycling Cup

Na afloop van de eerste editie van de Ladies Cycling Cup was de organisator Staf Van Mensel een gelukkig man. Marthe Truyen, Antwerpse in hart en nieren en nog vrij onbekend tot op dat ogenblik, zal voor altijd de eerste winnares blijven. Een ideale winnares wetende dat de wedstrijden enkel in de provincie Antwerpen doorgaan. Met Mieke Dockx (tussensprints) en Marith Vanhove (beste jongere) was het feest overigens compleet. Een palmares waarvoor hij opnieuw zou tekenen.

Voor 2023 hernemen we opnieuw met de vijf dezelfde wedstrijden. Twaalf ploegen, één WorldTeam (Fenix-Deceuninck), vier Continentale en zeven clubs staan als vaste ploegen aan de start. Komt Julie De Wilde haar hart ophalen tijdens de koersen van de Ladies Cycling Cup? De 20-jarige Belgische die ongelukkig ten val kwam in Brugge-De Panne en de rest van de voorjaarsklassiekers aan de zijlijn stond, zou ons wel eens kunnen verrassen met haar aanwezigheid.

Verder komt ook het team van AG Insurance-NXTG U23 aan de start. Julia Kopecky, laureate van Leiedal Koerse (de E3 Harelbeke voor vrouwen), zou wel eens de sensatie kunnen worden als 19-jarige. Ook voor Febe Jooris, 3de tijdens het WK Tijdrijden bij de Dames Junioren vorig jaar, is het een kans om zich te profileren. Dualor-Chevalmeire Cycling Team zal opnieuw rekenen op Danique Braam, 2de van het algemeen klassement vorig jaar. Tot slot wil ook Lotto-Dstny Ladies zich ongetwijfeld tonen. Met Mieke Dockx, laureate van de tussensprints in 2022, de Tsjechische Kristýna Burlová, 6de tijdens de Scheldeprijs, en Katrijn De Clercq, lid van de nationale ploeg op de piste, kunnen ze alvast rekenen op enkele sterke pionnen.

Lees ook onze interviews met:

De Ladies Cycling Cup 2022 werd gewonnen door Marthe Truyen

Palmares

2022: Marthe Truyen

Kalender

 • 28/05: GP Mazda Schelkens – Borsbeek
 • 11/06: Spar Flanders Diamond Tour – Nijlen
 • 09/07: 2 Districtenpijl Ekeren-Deurne
 • 15/08: GP Yvonne Reynders
 • 03/09: GP Beerens – Aartselaar

Deelnemende ploegen

Clubs:

 1. Bingoal-WB Ladies
 2. Carbonbike-Giordana
 3. Cycling Team Belco / Van Eyck
 4. DD Group -Isorex-No Aqua Womens Team
 5. KDM-Pack Cycling Team
 6. Keukens Redant Cycling Team
 7. Ladies Cycling Team Hoz Beveren

Continentale teams UCI:

 1. AG Insurance-NXTG U23 Team
 2. Dualor-Chevalmeire Cycling Team
 3. Lotto-Dstny Ladies
 4. Proximus-Alpha Motorhomes-Doltcini

WT-team:

 1. Fenix-Deceuninck

Bovendien zal elke organisator over 13 wildcards beschikken om tot een totaal van 25 ploegen te komen.

Reglement

Elke uitslag van een wedstrijd is gelinkt aan een puntenbarema met punten voor de eerste 25 renners in elke manche op de weg van de Ladies Cycling Cup volgens navolgend barema: 1e renner 30 ; vervolgens 28 ; 26 ; 24 ; 22 ; 20 ; 19 ; 18 ; 17 ; 16 ; 15 ; 14 ; 13 ; 12 ; 11 ; 10 ; 9 ; 8 ; 7 ; 6 ; 5 ; 4 ; 3 ; 2 ; 1 punt. Het eindklassement zal opgemaakt worden door de optelling van de punten die behaald werden in de verschillende wedstrijden op de weg. De leider in het algemeen individueel klassement ontvangt een zwarte leiderstrui na iedere wedstrijd.

Er zullen vier leiderstruien zijn: de zwarte (algemeen klassement), de blauwe (de knelpunten), de witte (beste Belg) en de roze (beste jongere U23).

Related news

Weg

DEELNAME WK GRAN FONDO TRENTO

Van 15 tot 18 september 2022 vindt de 11de editie van de UCI Gran Fondo World Championships (UCI Masters World Championships) plaats in Trento (Italië). Omdat België geen event organiseerde om zich voor dit WK te kwalificeren, mag ons land 10 wildcards toekennen aan atleten die zich (nog) niet hebben geplaatst voor de finale. In principe 5 voor mannen en 5 voor vrouwen. Belgian Cycling is de enige federatie of instantie die voor België wildcards toewijst. Kandidaten kunnen zich tot uiterlijk 1 augustus 2022 kandidaat stellen per e-mail gericht aan info@belgiancycling.be. Deze e-mail dient de volgende gegevens te bevatten: – naam en voornaam kandidaat – nummer vergunning (elke kandidaat moet de Belgische nationaliteit hebben en houder zijn van een Belgian Cycling-, FCWB- of Cycling …

Read more
Weg

WOMEN CYCLING SERIES – KERSENRONDE MIERLO (NED) & GP REMO FRIT VERREBROEK

Donderdag 18 mei a.s., op Hemelvaartsdag, vindt de vierde wedstrijd van de Women Cycling Series 2023 voor Dames Elite plaats: de VELDSINK BEKX KERSENRONDE te MIERLO (NED). Deze wedstrijd loopt over een afstand van 81 km (3 plaatselijke ronden van 27 km) en is een organisatie van de Stichting Wielerevenementen Mierlo ism de Stichting Wielpromotie Peelland. De start vindt plaats om 11u00 in de Marktstraat te Mierlo. De aankomst is er voorzien omstreeks 13u00. Daags nadien, op vrijdag 19 mei, vindt meteen ook de vijfde wedstrijd van de Women Cycling Series 2023 voor Dames Elite plaats: de GROTE PRIJS REMO FRIT te VERREBROEK. Deze wedstrijd loopt over een afstand van 102 km (12 plaatselijke ronden van 8,5 km) en is een …

Read more
Beker van België

BEKER VAN BELGIË U17 – KOKSIJDE

Zaterdag 3 juni a.s. vindt na 6 jaar afwezigheid opnieuw de derde wegwedstrijd van de Beker van België voor U17 2023 plaats: de GROTE PRIJS GEMEENTE KOKSIJDE. Deze wedstrijd loopt over een afstand van 79,2 km (9 plaatselijke ronden van 8,8 km) en is een organisatie van de Koninklijke Veloclub De Verenigde Vrienden Koksijde vzw. De start vindt plaats om 14u30 op de Zeelaan te Koksijde. De aankomst is er voorzien omstreeks 16u20. De volgende wegwedstrijd van de Beker van België U17 is de ploegentijdrit te Montenaken op zondag 2 juli.

Read more