Siebe Deweirdt: “Een tip voor de jonge renners in de Topcompetitie U17: maak plezier”

Met de Topcompetitie U17die op 16 april aanvangt, blikken we even terug op de editie van 2018 waar Siebe Deweirdt de eindoverwinning binnenhaalde. « Alleen maar goeie herinneringen. Het was mijn beste seizoen. Ik heb 10 koersen gewonnen, waaronder een titel van Belgisch Kampioen », herinnert hij zich. En hij weet nog heel goed hoe hij vijf jaar geleden de Topcompetitie U17 wist te winnen.

Dankzij zijn kwaliteiten van baanwielrenner had Siebe Deweirdt al 30 punten op zak aan het begin van de eerste wegwedstrijd in Vézin, waar hij een tweede plaats behaalde. « Robin Orins viel aan op drie kilometer van de aankomst en weet alleen aan te komen. Achter hem win ik de sprint van een kleine groep. » De Oost-Vlaamse renner verovert op dat ogenblik de leidersplaats in het klassement al en laat zijn gele trui niet los. In Vorselaar kan hij niet op tegen de verwoestende kracht van Arnaud De Lie. « Ik ken Arnaud goed. Mijn eerste koers heb ik tegen hem gereden. Hij is altijd heel indrukwekkend geweest, zonder arrogant te zijn. Het is een aangename jongen. Die dag won hij de sprint. Mijn bedoeling was om niet teveel punten te verliezen. Ik ben 4e geëindigd en heb zelfs mijn leidersplaats geconsolideerd. »

In Jemeppe had huidig renner van Soudal-Quick Step Devo Team het aan de stok met de weerselementen. « Het was verschrikkelijk slecht weer. Er was wind en na 10 kilometer zijn we met een 15-tal renners ontsnapt. De groep werd steeds kleiner naarmate de koers vorderde. Wout Van Hamme, mijn eerste rivaal, was ontsnapt. Een fout in de signalisatie was een kantelpunt in de koers. We zijn verkeerde straten ingereden. Robin Orins, Ramses Debruyne en Cian Uijtdebroeks hebben hiervan geprofiteerd om te ontsnappen. Ik ben uiteindelijk 8e geëindigd. »

De degens kruisen met Arnaud De Lie

De situatie was veranderd toen de laatste manche aanving. Arnaud De Lie had punten verzameld in de MTB (Ter herinnering : De Topcompetitie is een challenge waarbij de weg, de piste, de MTB en het veldrijden worden gecombineerd) en was tot op 15 punten genaderd. « De opdracht was eenvoudig : in zijn wiel blijven. Makkelijker gezegd dan gedaan. Het was een gesloten koers en het is tot een sprint gekomen. Ik zat in het wiel van Arnaud, maar uiteraard was het onmogelijk om hem te verslaan. Ik finish 2e, dat was voldoende om mij een eindoverwinning op te leveren. »

Sindsdien heeft de 20-jarige atleet een lange weg afgelegd. Bij de Junioren werd hij 3e op het Belgisch Kampioenschap. Vorig jaar werd hij tweede van de Omloop Het Nieuwsblad voor Beloften. Er ontbreekt hem nu nog een grote overwinning om volgend jaar naar de profs te kunnen overstappen. « De voorbije jaren stond het geluk niet altijd aan mijn kant. Daarom heb ik het jaar 2018 nog niet kunnen overdoen. Behalve Arnaud De Lie die echt ontploft is, zijn de jongens die samen met mij bij de Nieuwelingen reden, zoals Robin Orins en Ramses Debruyne, min of meer van hetzelfde niveau dan ik. Het niveau is nog verbeterd. Ik ben het seizoen goed gestart. Ik heb al drie keer de Top 10 behaald, in Mol-Sluis, Opwijk en Rucphen. De sfeer is top. Ik zal ook de kans krijgen om een koers bij de profs te rijden in het WorldTeam van Soudal – Quick-Step. Nu is het aan mij om mijn kans te grijpen en de sprong te wagen. Ik wil niet mikken op een 4e jaar bij de Beloften. Het is een mes dat aan twee kanten snijdt. Als ik dat jaar geblesseerd raak, kan ik een kruis maken over mijn ambities. Het is dus aan mij om nu alles te geven. »

Siebe Deweirdt wil ook een boodschap meegeven aan de deelnemers van deze editie. « Het is belangrijk om er plezier aan te beleven. In de Topcompetitie is het ieder voor zich. Ploegtactiek telt hier nog niet. Dat komt pas vanaf de Junioren. Je kan echt je tanden zetten in dit soort competities. De renners moeten niet beginnen te rekenen. De Topcompetitie is ook een mooi uithangbord. De Juniorenploegen volgen ze op de voet. » De renners weten dus wat hen te doen staat.