Stéphane Decamp organiseerde de Grand Prix Olivier Kaisen ©ÉdA

Stéphane Decamp, organisator Taviers: “Het wordt een ongeziene slotmanche in Wallonië”

Een primeur voor deze derde editie van de Women Cycling Series : Voor het eerst wordt er een manche gereden in Wallonië. De finalewedstrijd vindt plaats in Taviers in de provincie Namen.  De man achter deze organisatie is Stéphane Decamp, 62 jaar, verzorger van Baloise WB Ladies, één van de 24 deelnemende ploegen aan de Belgisch-Nederlandse competitie. « Je vermoedt het al, dit idee is ontstaan in overleg met Ludivine Henrion, de manager van de ploeg. Met een zekere ervaring als organisator voelde ik mij onmiddellijk aangesproken door dit project. » Ludivine Henrion en Stéphane Decamp hebben niet enkel een professionnele relatie. « Ik ben peter van haar zoon. Ze is eigenlijk mijn buurvrouw. Wanneer ze haar ploeg opgericht heeft, zocht ze een verzorger. Ik heb lessen gevolgd bij Roland Lefevre. Ik start nu mijn derde seizoen bij hen. »

De voormalige chauffeur van commissarissen organiseert sinds begin jaren 2000 koersen. Alles is begonnen met de bedoeling om de lokale renner Benjamin  Gourgue (ex-Landbouwkrediet) te ondersteunen. « Het is begonnen met koersen voor miniemen-aspiranten, vervolgens junioren. Daarna hebben we een aantal jaren de Grand Prix Olivier Kaisen, kermiskoers voor profs georganiseerd. Vanwege het dalend aantal deelnemers was dit budgettair niet meer haalbaar. We zijn dan opnieuw naar de Beker van België Elites zonder contract en Beloften gegaan. We organiseerden tevens drie kampioenschappen van België voor masters en vervolgens het programma verplaatst naar de jeugd met manches van het Kampioenschap van Wallonië voor Nieuwelingen en Junioren alvorens ons te focussen op grotere wielerwedstrijden voor vrouwen. Financieel gezien blijft de organisatie van een  Women Cycling Series bovendien haalbaar. We beschikken over een budget van 3500 euro.»

Stéphane Decamp organiseerde de Grand Prix Olivier Kaisen ©ÉdA
Stéphane Decamp organiseerde voordien onder meer de Grand Prix Olivier Kaisen ©ÉdA

EEN MASSASPRINT UITGESLOTEN?

De categorieën wijzigen, maar het circuit rond Taviers blijft identiek aan het parcours van de kermiskoers voor profs. « De ronde is een tiental kilometer lang. Het is niet erg heuvelachtig, maar de wind heeft er wel vrij spel. De kuitenbijters met de wind tegen kunnen het peloton in moeilijkheden brengen. Het is hier nog nooit uitgedraaid op een massasprint. Afwachten of dit blijkt te kloppen voor de Women Cycling Series. » Stéphane Decamp is ook verheugd over de datum van 24 september. «  We wilden het eerste weekend van april vermijden omdat we dan al sneeuw gehad hebben. De federatie stelde ons de maand september voor en we hebben dit onmiddellijk aanvaard. Op die manier zijn we de finale van deze Series en hebben we de eindpodia. De manches zijn op die manier verdeeld over het ganse seizoen. Belgian Cycling ondersteunt ons enorm. Ik hoop dat we nog andere koersen zullen kunnen organiseren in Wallonië in de toekomst. Het is in ieder geval de wens van de federatie. »

Voor Stéphane Decamp zal het serieuze werk aanvangen begin september wanneer het parcours afgepijld wordt en de parkings vastgelegd worden. « Tot dan is het vrij rustig. Er is wat administratief werk, drie-vier maanden vóór de koers voor de aanvragen van de doorgangsbewijzen in de gemeentes. »

Zonder het van de daken te willen schreeuwen, hoopt Stéphane Decamp stiekem dat een lid van Baloise WB Ladies wint. « Dat de beste moge winnen, maar het zou me niet storen om een meisje van onze ploeg te zien winnen. Het is in ieder geval prachtig voor deze rensters dat ze kunnen deelnemen aan een regelmatigheidscriterium om zichzelf in de kijker te zetten. »

Foto’s: L’Avenir / ÉdA

Related news

U23 Road Series

Florian Vermeersch: “De stiel geleerd dankzij de U23 Road Series”

Met de start van de U23 Road Series in het verschiet, is het dé gelegenheid om even achterom te kijken. We blikken terug op de allereerste editie in 2019 waarbij Florian Vermeersch won na een spannende laatste wedstrijd in Wanfercée-Baulet. « Ik herinner me die competitie nog zeer goed. Een geweldige uitdaging voor U23-renners, met mooie ritten. Met Lotto-Soudal hebben we veel plezier beleefd aan deze koersen. » 2019 was het eerste volledige wegseizoen van Florian Vermeersch na zijn overstap uit het veldrijden, waar hij bij de Junioren 4e geëindigd was tijdens het Europees Kampioenschap in 2015 en meermaals in de top-10 eindigde tijdens Wereldbeker wedstrijden. Het bleek een verstandige keuze. Florian nam niet deel aan Brussel-Opwijk, de eerste wedstrijd …

Read more
Wielrenners
Beker van België

LOTTO-BEKER VAN BELGIË JUNIOREN – GP LUC BEMUS & AREND DER JUNIORES

Zaterdag 3 juni a.s. vindt de tweede wegwedstrijd van de Lotto-Beker van België voor Junioren 2023 plaats: de GROTE PRIJS LUC BEMUS te BONHEIDEN. Deze wedstrijd loopt over een afstand van 121,9 km (55,5 km in lijn en 4 plaatselijke ronden van 16,6 km) en is een organisatie van de vzw De Rijmenamse Wielervrienden. De start vindt plaats om 14u00 in de Grote Doelstraat te Bonheiden-Rijmenam. De aankomst is voorzien omstreeks 16u45 op het Dorp te Bonheiden-Rijmenam. Daags nadien, op zondag 4 juni, volgt meteen ook de derde wegwedstrijd van de Lotto-Beker van België voor Junioren 2023: de 23ste AREND DER JUNIORES – GP B&R te REKKEM. Deze wedstrijd loopt over een afstand van 120,2 km (1 aanloopronde van 9 …

Read more
Beker van België

Maximilien Picoux: « Een eerbetoon aan Jimmy Duquennoy »

Bij de deelnemende ploegen van de editie 2023 van de Beker van België is de Echappée Athoise de nieuwe. De man achter dit project is Maximilien Picoux. We gaan even terug in de tijd om te begrijpen hoe dit project tot stand is gekomen. Een groep renners van Doornik en Aat, de Crazy Guidons, met zowel amateurs als profs, ziet het daglicht. Deze vrienden zien elkaar terug op de MTB-tochten of tijdens de winter op de weg om het seizoen voor te bereiden. In oktober 2018 verloor deze groep zijn meest symbolische lid, wijlen Jimmy Duquennoy. « Hij was de leider van de bende.  De ploeg werd ook ter ere van hem opgericht.  Zijn zus Kimberley, een veldrijdster, zit trouwens ook in de …

Read more