Stéphane Decamp organiseerde de Grand Prix Olivier Kaisen ©ÉdA

Stéphane Decamp, organisator Taviers: “Het wordt een ongeziene slotmanche in Wallonië”

Een primeur voor deze derde editie van de Women Cycling Series : Voor het eerst wordt er een manche gereden in Wallonië. De finalewedstrijd vindt plaats in Taviers in de provincie Namen.  De man achter deze organisatie is Stéphane Decamp, 62 jaar, verzorger van Baloise WB Ladies, één van de 24 deelnemende ploegen aan de Belgisch-Nederlandse competitie. « Je vermoedt het al, dit idee is ontstaan in overleg met Ludivine Henrion, de manager van de ploeg. Met een zekere ervaring als organisator voelde ik mij onmiddellijk aangesproken door dit project. » Ludivine Henrion en Stéphane Decamp hebben niet enkel een professionnele relatie. « Ik ben peter van haar zoon. Ze is eigenlijk mijn buurvrouw. Wanneer ze haar ploeg opgericht heeft, zocht ze een verzorger. Ik heb lessen gevolgd bij Roland Lefevre. Ik start nu mijn derde seizoen bij hen. »

De voormalige chauffeur van commissarissen organiseert sinds begin jaren 2000 koersen. Alles is begonnen met de bedoeling om de lokale renner Benjamin  Gourgue (ex-Landbouwkrediet) te ondersteunen. « Het is begonnen met koersen voor miniemen-aspiranten, vervolgens junioren. Daarna hebben we een aantal jaren de Grand Prix Olivier Kaisen, kermiskoers voor profs georganiseerd. Vanwege het dalend aantal deelnemers was dit budgettair niet meer haalbaar. We zijn dan opnieuw naar de Beker van België Elites zonder contract en Beloften gegaan. We organiseerden tevens drie kampioenschappen van België voor masters en vervolgens het programma verplaatst naar de jeugd met manches van het Kampioenschap van Wallonië voor Nieuwelingen en Junioren alvorens ons te focussen op grotere wielerwedstrijden voor vrouwen. Financieel gezien blijft de organisatie van een  Women Cycling Series bovendien haalbaar. We beschikken over een budget van 3500 euro.»

Stéphane Decamp organiseerde de Grand Prix Olivier Kaisen ©ÉdA
Stéphane Decamp organiseerde voordien onder meer de Grand Prix Olivier Kaisen ©ÉdA

EEN MASSASPRINT UITGESLOTEN?

De categorieën wijzigen, maar het circuit rond Taviers blijft identiek aan het parcours van de kermiskoers voor profs. « De ronde is een tiental kilometer lang. Het is niet erg heuvelachtig, maar de wind heeft er wel vrij spel. De kuitenbijters met de wind tegen kunnen het peloton in moeilijkheden brengen. Het is hier nog nooit uitgedraaid op een massasprint. Afwachten of dit blijkt te kloppen voor de Women Cycling Series. » Stéphane Decamp is ook verheugd over de datum van 24 september. «  We wilden het eerste weekend van april vermijden omdat we dan al sneeuw gehad hebben. De federatie stelde ons de maand september voor en we hebben dit onmiddellijk aanvaard. Op die manier zijn we de finale van deze Series en hebben we de eindpodia. De manches zijn op die manier verdeeld over het ganse seizoen. Belgian Cycling ondersteunt ons enorm. Ik hoop dat we nog andere koersen zullen kunnen organiseren in Wallonië in de toekomst. Het is in ieder geval de wens van de federatie. »

Voor Stéphane Decamp zal het serieuze werk aanvangen begin september wanneer het parcours afgepijld wordt en de parkings vastgelegd worden. « Tot dan is het vrij rustig. Er is wat administratief werk, drie-vier maanden vóór de koers voor de aanvragen van de doorgangsbewijzen in de gemeentes. »

Zonder het van de daken te willen schreeuwen, hoopt Stéphane Decamp stiekem dat een lid van Baloise WB Ladies wint. « Dat de beste moge winnen, maar het zou me niet storen om een meisje van onze ploeg te zien winnen. Het is in ieder geval prachtig voor deze rensters dat ze kunnen deelnemen aan een regelmatigheidscriterium om zichzelf in de kijker te zetten. »

Foto’s: L’Avenir / ÉdA

Related news

BK

Voorbeschouwing BK Tijdrijden Jeugd Geraardsbergen

Op woensdag 1 mei vindt het eerste Belgisch Kampioenschap op de weg van 2024 plaats: het BK tijdrijden voor de jeugd in Geraardsbergen. De volgende categorieën gaan er de strijd aan voor de driekleur: Jongens U15 (14 jaar), Meisjes en Jongens U17, Vrouwen en Mannen Junioren en Vrouwen en Mannen U23. We vroegen de bondscoaches van Belgian Cycling wie de kanshebbers zijn om de nationale titels te veroveren. De deelnemers krijgen in elk geval een pittig parcours voor de wielen geschoven. Een ronde is 9,5 kilometer lang. Start en aankomst bevinden zich op de Guilleminlaan. De beloften en mannen junioren moeten twee ronden afleggen, de andere categorieën rijden één ronde. Sven Vanthourenhout, bondscoach mannen U23: “Het is best een lastige …

Read more
Ladies Cycling Cup

Voorbeschouwing Ladies Cycling Cup

De GP Eco-Struct in Schellebelle opent op zaterdag 4 mei de Ladies Cycling Cup. Na deze wedstrijd, die voor de eerste keer deel uitmaakt van deze competitie, volgen nog vijf manches. Beveren op 14 juli is eveneens een nieuwkomer. De Ladies Cycling Cup eindigt op 1 september met de GP Beerens in Aartselaar. Dan kennen we de opvolgster van Katrijn De Clercq, die vorig jaar dit regelmatigheidsklassement op haar naam schreef. De GP Eco-Struct is een organisatie van Wielercomité De Wielkeszuigers, die nu voor het vijfde jaar op rij een UCI-wedstrijd voor dames organiseren. Het wielercomité ontstond dertien jaar geleden uit een fanclub van Tom Boonen. “Toen Tom stopte met koersen, zochten we een nieuwe bestaansreden voor onze club”, zegt …

Read more