Voorbeschouwing Lotto-Beker van België Elite 2 & U23

De Beker van Lotto-België voor Elite 2 en U23 begint op zondag 25 februari met Gent-Staden, een klassieker in het Belgische openingsweekend. Samen met de GP Albert Fauville in Fleurus op 1 september werd deze wedstrijd toegevoegd aan de kalender van de Lotto-Beker van België. De slotmanche in Berlare wordt betwist op 21 september.

Gent-Staden nieuwkomer in Lotto-Beker van België Elite 2 en U23

Gent-Staden is dit jaar toe aan de 75ste editie. De wedstrijd is dit jaar nieuw op de kalender van de Lotto-Beker van België voor Elite 2 & U23. Kristof Taillieu, secretaris in het bestuur van de wedstrijd, geeft toelichting bij de keuze van de organisatie om zich aan te sluiten bij dit regelmatigheidscriterium.

“Deel uitmaken van de Lotto-Beker van België bezorgt natuurlijk extra uitstraling aan je wedstrijd, ook naar de wielerliefhebbers en supporters toe”, steekt Kristof Taillieu van wal. “Daarnaast was het ook een praktische keuze. Het instappen in de Lotto-Beker van België brengt een verlichting van de administratieve lasten met zich mee omdat de inschrijving van clubs en renners door de wielerbond op zich wordt genomen. En dat is een welgekomen hulp.”

Wat hulp betreft kunnen ze in Staden ook rekenen op een trouw team van vrijwilligers, zo vertelt Taillieu. “We hebben een team van een dertigtal vrijwilligers, wiens steun onmisbaar is aangezien we een bestuur zijn met slechts zes leden. Vorige week stonden er nog enkele praktische zaken op het programma, zoals het ronddragen van bewonersbrieven voor wie langs het parcours woont en het uitdelen van ons programmaboekje waarvan 4000 exemplaren gedrukt worden. Ook voor opbouw en afbraak kunnen we op hen rekenen voor en na het weekend. Zij zijn van goudwaarde. Naast deze crew kunnen we op de dag van de koers nog rekenen op 110 signaalgevers. Zonder vrijwilligers, signaalgevers en sponsors kunnen we als organisatie niet verder.”

“Voor ons als organisatie is het belangrijkste dat het een veilige editie is. Wat het sportieve verloop betreft, is het aan het begin van het seizoen altijd afwachten wie al meteen de goede vorm te pakken heeft."
Kristof Taillieu, Bestuurslid organsiatie Gent-Staden

Het parcours

De wedstrijd Gent-Staden is in totaal 156,2 kilometer lang en bestaat uit een combinatie van lokale rondes en een grotere lus. “Sinds enkele jaren starten we niet meer in Gent, maar zijn zowel de start als de aankomst in Staden”, vertelt Kristof Taillieu. “We behouden echter onze naam Gent-Staden voor de herkenbaarheid. Eerst worden er vier plaatselijke rondes afgelegd vooraleer twee keer een grote lus van dertig kilometer te rijden langs Kortemark, Diksmuide, Houthulst en Langemark. We kiezen om te starten met enkele lokale rondes om zo het peloton al wat uit te dunnen vooraleer de renners tijdens de lus de kasseien van de Steenstraat aanvatten. Deze kasseistrook van meer dan twee kilometer is een scherprechter op het parcours. Nadien volgen er nog drie lokale rondes van dertien kilometer.”

“Voor ons als organisatie is het belangrijkste dat het een veilige editie is”, vult Taillieu aan. “We hopen op droog weer en hopelijk is ook het zonnetje van de partij. Wat het sportieve verloop betreft, is het aan het begin van het seizoen altijd afwachten wie al meteen de goede vorm te pakken heeft. En uiteraard zijn er altijd nieuwe renners die hun neus aan het venster steken. De start van een nieuw seizoen brengt daarom ook altijd een gezonde dosis nervositeit met zich mee.”

Han Devos won de Beker van België Elite 2 & U23 al twee keer.
Het eindpodium in 2023 (vlnr): Mathias Vanoverberghe - Han Devos - Stijn Siemons

Wesley Van Dyck blikt vooruit naar Lotto-Beker van België Elite 2 en U23

Wesley Van Dyck (Shifting Gears) is een ex-winnaar van de Lotto-Beker van België voor Elite 2 en U23. Hij won dit regelmatigheidscriterium in 2019. In 2021 en 2022 eindigde hij als tweede in de eindstand. Na een jaar afwezigheid omdat zijn team niet kon deelnemen, is hij dit jaar opnieuw van de partij.

“Voor elite zonder contract en beloften die niet bij een development team rijden, zijn het Belgisch kampioenschap en de Lotto-Beker van België de twee belangrijkste afspraken op de kalender”, vertelt Wesley Van Dyck. “Ik greep al enkele keren net naast de Belgische titel en de driekleur staat dus hoog op mijn verlanglijstje, maar qua fysieke prestatie kan je de Lotto-Beker van België hoger inschatten omdat je gedurende verschillende wedstrijden in alle omstandigheden top moet presteren. Door de toevoeging van Gent-Staden aan de kalender vliegen we er al meteen in wat dit klassement betreft. Dat vind ik een goede zaak, zo is het nog meer gespreid over het seizoen. De Lotto-Beker van België heeft uitstraling en het is voor ons en de sponsors van groot belang dat dit blijft bestaan in een steeds veranderend wielerlandschap.”

Naar welke manches kijkt de 29-jarige Oost-Vlaming het meeste uit en wat mogen we verwachten van hem en zijn team?

“Het team en ik kijken er enorm naar uit om na een jaar afwezigheid opnieuw deel te kunnen nemen aan de Lotto-Beker van België. Uiteraard zou ik graag het eindklassement nog eens winnen. Ik weet hoe het voelt om de leiderstrui te dragen en dat geeft een kick. Maar als een ploegmaat wint zou dat natuurlijk ook heel mooi zijn.”

"Door de toevoeging van Gent-Staden aan de kalender vliegen we er al meteen. Dat vind ik een goede zaak, zo zijn de wedstrijden nog meer gespreid over het seizoen."
Wesley Van Dyck, ex-winnaar van de Beker van België voor Elite 2 en U23

Versterking van het team

“We beschikken over een sterk team met onder meer Elias Van Breussegem en de Nederlandse kampioen bij de Elite 2 Tom Vermeer”, vervolgt Van Dyck. “Ons team trok ook enkele rappe mannen aan zoals Lance De Cabooter, Cedric Defreyne en Christophe Van Cauwenberghe. Deze versterking kunnen we zeker gebruiken in wedstrijden als de 2-Districtenpijl en Berlare. En wie weet al bij de openingsmanche in Staden.”

Welke wedstrijden liggen Van Dycke zelf het best en hoe wil hij een gooi doen naar een nieuw topresultaat in deze competitie?

“Over het algemeen mogen de parcours voor mij iets pittiger zijn. In principe sluit het parcours in Rochefort het beste bij mij aan, al is dat de laatste jaren ook minder lastig geworden. De Omloop van de Grensstreek in Wervik vind ik ook een heel fijne wedstrijd om te rijden omdat die een groot stuk in lijn is en dat zorgt voor een tactischer verloop.”

Wesley Van Dyck zou graag het individueel klassement nog eens winnen. 📷 Jo Groenevinger
Vetrapo - B-Close Cycling Team won vorig jaar het ploegenklassement.

Het plan en de tegenstand

“Zelf ben ik niet de snelste man van het pak”, stelt Van Dyck, “maar ik heb mijn eigen aanpak om ook in sprinten punten te pakken. Ik fungeer als laatste man voor de sprinter van de ploeg en tracht hem vanuit tweede positie zijn sprint te laten aanzetten; zo slaag ik erin punten te sprokkelen door zelf ook nog hoog in de uitslag te eindigen. Maar als team willen we ook de handschoen opnemen. In de eerste manche zal dat nog moeilijk zijn, omdat het er bij de start van het seizoen altijd hypernerveus aan toegaat. Maar als er zich toch al een kans voordoet zullen we niet twijfelen.”

Van Dyck hoopt dus op een aantal geanimeerde koersen in de Lotto-Beker van België. Tot slot vroegen we hem nog naar de verwachte tegenstand.

“Wat de tegenstand betreft is het altijd afwachten bij aanvang van het seizoen. Natuurlijk is er Han Devos die de Lotto-Beker van België al twee keer won. Hij is kattenrap en heel pienter. Wielerteam Decock-Van Eyck-Van Mossel-Devos-Capoen is altijd sterk en heeft met Kobe Vanoverschelde een kandidaat voor het eindklassement. Ook Lars Van Coppenolle, wereldkampioen gran fondo, stip ik aan. Net als Stijn Siemons. Het zal een drietal wedstrijden duren vooraleer er zich een tendens aftekent in het klassement.”

Palmares

 

Individueel klassement
Jaartal 1 2 3
2023 Han Devos Mathias Vanoverberghe Stijn Siemons
2022 Jonas Smet Wesley Van Dyck Vince Gerits
2021 Han Devos Wesley Van Dyck Tom Timmermans
2020 Niet kunnen doorgaan omwille van COVID-19
2019 Wesley Van Dyck Jochen Deweer Benjamin Verraes
2018 Jens Moens Han Devos Pieter Jacobs
2017 Benjamin Verraes Jochen Deweer Tom Timmermans
2016 Jochen Deweer Yves Coolen Brecht Stas
2015 Kenzie Boutté Jelle Cant Kenny Willems
2014 Michiel Dieleman Davy De Scheemaeker Davy Commeyne

 

Ploegenklassement
Jaartal 1 2 3
2023 Vetrapo – B-Close Cycling Team Dovy Keukens – FCC Van Eyck Sport – Josan – TLD
2022 Stageco Cycling Team Dovy Keukens – FCC CT Projectbouw Borgonjon
2021 Urbano Cycling Team Vetrapo – B-Close Cycling Team Hubo-Titan Cargo CT
2020 Niet kunnen doorgaan omwille van COVID-19
2019 Hubo-Titan Cargo CT VDM-Trawobo Cycling Team Crabbe Toitures – CC Chevigny
2018 Hubo-Aerts Action Bike CT Stageco Cycling Team Acrog-Pauwels Sauzen – Balen BC
2017 Stageco – Special Paint CT Heist Cycling Team VDM Van Durme Michels – Trawobo CT
2016 Tops Antiek – Atom 6 CT Royal Cureghem sportief vzw Rock Werchter-Toekomstvrienden CT
2015 Rock Werchter-Toekomstvrienden CT KSV Deerlijk – Gaverzicht Smartphoto CT
2014 Smartphoto Cycling Team KSV Deerlijk – Gaverzicht Wetterse Dakwerken-Trawobo-VDM CT

 

Kalender

 • 25/02: Gent-Staden
 • 12/05: Galmaarden
 • 30/06: Ploegentijdrit Montenaken
 • 7/07: 2-Districtenpijl Ekeren-Deurne
 • 20/08: Omloop van de Grensstreek – Wervik
 • 1/09: GP Albert Fauville Fleurus
 • 8/09: GP du Vélodrome de Rochefort
 • 15/09: Nieuwkerken-Waas
 • 21/09: Berlare

Deelnemende ploegen

 • ALFASUN AS CONSTRUCT CYCLING TEAM
 • ANTWERP CYCLING PROJECT (HUBO-REMOTIVE CT)
 • ANTWERP CYCLING TEAM KONTICH
 • CRABBE-DSTNY
 • DCR CYCLING TEAM
 • DE DIJLESPURTERS VV MECHELEN
 • ENTENTE CYCLISTE DE WALLONIE
 • GMS CYCLING TEAM GLABBEEK
 • KD BIKES CYCLING TEAM
 • KDM-PACK CYCLING TEAM VZW
 • LRG-CYCLING TEAM
 • SER’VÉLO TEAM
 • SHIFTING GEARS STRATEGICA
 • STAGECO CT
 • TEAM ATOM 6
 • TEAM CIBEL CEBON
 • V.Z.W. JONGE RAKKERS VOLLEZELE
 • VAN EYCK SPORT-JOSAN
 • VAN GORP PROJECTS CYCLING TEAM ZANDHOVEN
 • VAN MOSSEL HEIST CT
 • VETRAPO B-CLOSE CYCLING TEAM
 • VP CONSULTING CYCLING TEAM
 • VZW WP DE MOLENSPURTERS MEULEBEKE
 • WT DECOCK-VAN EYCK -VAN MOSSEL DEVOS CAPOEN
 • YOUNG CYCLING TALENT D&D

Reglement

Elke wedstrijduitslag (uitgezonderd de ploegentijdrit) is verbonden aan een puntenbarema begiftigd met punten voor de eerste 25 renners in elke wedstrijd “Lotto-Beker van België Elites 2 & U23” volgens navolgend barema: 1e renner 30 ; vervolgens 28 ; 26 ; 24 ; 22 ; 20 ; 19 ; 18 ; 17 ; 16 ; 15 ; 14 ; 13 ; 12 ; 11 ; 10 ; 9 ; 8 ; 7 ; 6 ; 5 ; 4 ; 3 ; 2 ; 1 punt.

Het individueel (eind)klassement van de Lotto-Beker van België zal opgemaakt worden door optelling van de individuele punten behaald in alle wedstrijden. De leider in het algemeen individueel klassement ontvangt een gele leiderstrui na iedere wedstrijd. Er is ook de witte trui van de beste jongere, voor de U23-renners (geboren tussen 2002 en 2005).

Related news

Beker van België

LOTTO-BEKER VAN BELGIË JUNIOREN – GP FERDINAND BRACKE – WALCOURT

Komende zondag 7 april vindt de tweede editie plaats van de GP Ferdinand Bracke in Walcourt. Deze wedstrijd maakt nu voor het eerst deel uit van de Beker van België voor junioren. De wedstrijd, een organisatie van Sprint 2000 Charleroi Asbl, is 109,7 kilometer lang. De renners vertrekken om 13:00 op de Place Saint-Lambert. Vervolgens passeren ze langs verschillende deelgemeenten van Walcourt tijdens de een grote lus van 38,5 kilometer. Nadien is er een eerste passage aan de finishlijn op de Grand’Route, bovenaan de Côte de Laneffe. Dan volgen er nog vier lokale ronden van 17,8 kilometer vooraleer de winnaar omstreeks 15:30 over de streep zal rijden op de Côte de Laneffe. De volgende wedstrijd van de Beker van België …

Read more
Weg

Voorbeschouwing Lotto-Beker van België Junioren

Met de GP Ferdinand Bracke in Walcourt wordt op zondag 7 april de eerste wegwedstrijd van de Beker van België voor junioren gereden. Net als in de Beker van België U17 zijn er voor dit regelmatigheidscriterium punten te rapen in vier disciplines: baanwielrennen, veldrijden, mountainbiken en wegwielrennen. De Beker van België junioren bestaat dit jaar uit zes manches op de weg, te beginnen met de GP Ferdinand Bracke die een nieuwkomer is in deze competitie. Deze wedstrijd, ter ere van de Vuelta-winnaar van 1971, is pas toe aan de tweede editie. “We bouwden al meteen een goede reputatie op na onze eerste editie en we verworven ook reeds naambekendheid over de grens, want enkele Franse teams hadden interesse om deel …

Read more