Voorbeschouwing Beker van België U17

Op paasmaandag 1 april staat met de Ronde van Moeskroen de eerste wegwedstrijd van de Beker van België U17 op het programma. Eerder werden er al wedstrijden in het veld en op de piste verreden die meetellen voor deze competitie. Mountainbike is de vierde discipline. In de Beker van België U17 wordt er niet gestreden voor een individueel klassement, maar voor een clubklassement.

Deze competitie telt dit jaar vier manches op de weg en daarbovenop het BK ploegentijdrijden. Pommeroeul is een nieuwkomer op de kalender. De wedstrijd in Koksijde verdwijnt na één jaar omdat er dit jaar op 26 mei het BK op de weg voor junioren georganiseerd wordt. De openingswedstrijd vindt dus plaats op 1 april in Moeskroen en naar aanleiding daarvan spraken we met twee ploegen die momenteel goed geplaatst staan in het clubklassement.

Sport en Steun Leopoldsburg is de huidige nummer drie in clubklassement

Sport en Steun Leopoldsburg staat na de manches in het veld en op de piste, op de derde plaats. In het pisteklassement behaalden ze de zesde plaats, een betere prestatie dan de voorbije jaren. Joeri Celen, ploegleider bij de club, geeft aan dat de nieuwe wielerpiste in Zolder daarin zeker een rol speelt.

“Op de piste presteerden we merkelijk beter dan de voorbije jaren en de opening van de velodroom in Zolder is zeker een reden. Het is een groot voordeel voor de renners dat er een piste is dichter bij huis. Anders trainden onze renners ook op woensdagnamiddagen maar dan waren ze ’s avonds pas laat thuis door de verplaatsing naar de piste in Gent. Wekelijks trainen er 7 à  8 van onze U17 op de piste in Zolder. We kenden geen uitschieters tijdens de manches op de piste, maar we konden dit keer wel een mooi aantal punten sprokkelen.”

En dat resulteerde dus mee in de huidige derde plaats in het klassement waarin Sport en Steun Leopoldsburg nu 39 punten telt. Acrog-Tormans staat aan de leiding met 56 punten, voor Avia-Rudyco Cycling Team dat 43 punten heeft.

“De top 3 vasthouden zal heel moeilijk worden”, zegt Joeri Celen. “We hebben een vijftiental renners in de kern, maar daar zijn veel eerstejaars bij voor wie het eerste seizoen bij de U17 een grote stap is. Onze hoop ligt daarom vooral bij de tweedejaars. We hebben geen uitgesproken sprinter in onze rangen, maar wel aanvalslustige renners en dat is van belang wanneer elk punt telt. Wij zullen tevreden zijn als we het clubklassement kunnen afsluiten tussen de vijfde en de tiende plaats.”

"Op de piste presteerden we merkelijk beter dan de voorbije jaren en de opening van de velodroom in Zolder is zeker een reden."
Joeri Celen, Ploegleider Sport en Steun Leopoldsburg

Wielerclub Onder Ons Parike mikt op top vijf

De vierde plaats in de huidige ranking, met 34 punten, is weggelegd voor Wielerclub Onder Ons Parike. Deze Oost-Vlaamse club behaalde in het verleden al enkele podiumplaatsen in de Beker van België U17: de tweede plaats in 2017 en 2019 en de derde plaats in 2011 en 2021. Na de wedstrijden in het veld en op de piste heeft de club alvast opnieuw een mooie uitgangspositie.

“Dit seizoen hadden we een tiental renners die actief waren in het veld en hebben we ook in deze discipline sterk gescoord”, zegt ploegleider Bart Van Nieuwenhove. “Die punten sprokkelden we vooral op het BK. De andere twee manches in het veld vonden later plaats en toen waren verschillende renners zich reeds aan het voorbereiden op het wegseizoen. Op de piste hadden we met Mauro De Schrijver één renner die in actie trad en hij heeft ons daar de nodige punten bezorgd.”

“We vatten de Beker van België U17 altijd aan met een gezonde ambitie en willen minimaal top tien rijden, maar het doel is top vijf”, zo gaat Van Nieuwenhove verder. “Deze competitie telt niet veel manches op de weg en daardoor kan één tegenvallende wedstrijd zwaar doorwegen. Wat ons betreft zouden er zeker meer wedstrijden mogen zijn. Het is mooi dat er een competitie tussen clubs bestaat voor de U17. Renners kijken er sowieso naar uit om deze koersen te kunnen rijden.”

“De Katjeskoers wordt ongetwijfeld een mooie ervaring voor de renners. Het nieuwe parcours is lastig. Het is nu een rit in lijn en de betere renners zullen zeker naar voor komen. Het BK ploegentijdrijden vinden wij ook een meerwaarde. Het is iets waar we specifiek voor trainen. Er zijn niet veel tijdritten voor U17 en al zeker geen ploegentijdritten dus het is mooi dat de renners ook deze ervaring kunnen opdoen.”

“We vatten de Beker van België U17 altijd aan met een gezonde ambitie en willen minimaal top tien rijden, maar het doel is top vijf”
Bart Van Nieuwenhove, ploegleider Wielerclub Onder Ons Parike

Doorstromen van renners naar de profs

Wielerclub Onder Ons Parike zag dit jaar ook drie renners prof worden die een verleden hebben bij de club: Gil Gelders (Soudal Quick-Step), Yentl Vandevelde (Team Flanders-Baloise) en Victor Vercouillie (Team Flanders-Baloise). Dat is iets dat ze met trots aanschouwen.

“Wij zijn een jeugdclub pur sang”, stelt Van Nieuwenhove. “Sinds een vijftiental jaar hebben we geen beloften meer in onze rangen. We zijn altijd heel fier als we jongens zien doorstromen. Daarvoor doen we het. Dergelijke voorbeelden zijn ook een goede motivatie voor wie nu bij ons rijdt. Zo zien die jongens dat prof worden zeker geen onmogelijke droom is en dat je ook via een Belgische jeugdclub dat pad kan bewandelen. Het kan een signaal zijn dat rustig aan doorgroeien ook nog steeds oké is. Wanneer renners die bij onze club gereden hebben prof worden zijn wij heel fier, zowel medewerkers als sponsors, dat wij deel hebben uitgemaakt van hun groeitraject. En we blijven hen op de voet volgen.”

Mathis De Waele
Bo Meirhaeghe

Gent-Wevelgem - Katjeskoers

De tweede manche van de Beker van België U17 is de Katjeskoers die dit jaar plaatsvindt op 21 april. Die dag worden alle jeugdwedstrijden van Gent-Wevelgem betwist.

“Het is een bewuste keuze om een aparte jeugddag te organiseren voor Gent-Wevelgem, in navolging van de Ronde van Vlaanderen”, stelt Nicolas Denys van Flanders Classics. Veiligheid is altijd onze hoogste prioriteit, dus dat speelt zeker een rol. Bovendien was zeven wedstrijden op één dag organiseren een huzarenstukje. Dan is er weinig speelruimte tussen de wedstrijden door.”

“We willen er een hoogdag van maken voor de jeugd.”, vervolgt Denys. “We willen de wedstrijden aanpakken zoals we doen bij de profs met onder meer een ploegvoorstelling en een livestream. We zullen ook sterk inzetten op de communicatie opdat de renners en rensters de maximale aandacht krijgen. Nu er een aparte jeugddag is zal de focus volledig op hen liggen, terwijl anders logischerwijze veel aandacht gaat naar de profs.”

"Ondanks de wijzigingen blijft de lokale verankering zeer sterk. We zijn dan ook heel dankbaar voor de samenwerking met de Koninklijke Wielerclub De Sasspurters uit Boezinge en de Koninklijke Yperse Wielerclub."
Nicolas Denys, Flanders Classics

Richting Heuvelland en Kemmelberg

De wedstrijd voor U17-renners, met start en aankomst in Ieper, is 64,1 kilometer lang. Na de start rijden de renners een ronde van zestien kilometer om nadien een eerste keer aan de finish te passeren. Daarna trekken ze het Heuvelland in waar ze deze drie hellingen op hun pad vinden: Scherpenberg, Monteberg en Kemmelberg. Vanaf de top van de Kemmel volgen nog 24 kilometer richting aankomst.

“Ieper wordt het epicentrum van onze jeugddag”, zegt Nicolas Denys. “Tot nu waren de jeugdwedstrijden verdeeld over Boezinge en Ieper. Ondanks de wijzigingen blijft de lokale verankering zeer sterk. We zijn dan ook heel dankbaar voor de samenwerking met de Koninklijke Wielerclub De Sasspurters uit Boezinge en de Koninklijke Yperse Wielerclub. Ook de stad Ieper is een belangrijke partner. Zonder deze partijen zou er geen koers zijn die dag.”

“Het nieuwe parcours voor de U17-renners is lastiger en het geeft hen de kans vertrouwd te geraken met de hellingen in de streek. Het is nu een typische Gent-Wevelgem en dat zal het extra spannend maken voor hen. We willen er voor iedereen een mooie dag van maken in Ieper, met veel beleving dankzij de ploegvoorstellingen en passages. We zitten er bovendien in een fantastisch historisch kader, dat helemaal aansluit bij onze slagzin ‘In Flanders Fields’.

Palmares

 

Ploegenklassement
Jaartal 1 2 3
2023 Acrog-Tormans Avia-Rudyco Cycling Team Team Kempen
2022 Avia Rudyco CT Acrog-Tormans Isorex Cycling Team
2021 Avia Rudyco CT Heist Cycling Team WC Onder Ons Parike vzw
2020 Niet kunnen doorgaan omwille van COVID-19
2019 Acrog-Pauwels Sauzen-Balen BC WC Onder Ons Parike vzw Avia-Rudyco-Janatrans CT
2018 Acrog-Pauwels Sauzen-Balen BC CT Luc Wallays-Jonge Renners Roeselare Crabbe Toitures-CC Chevigny

 

Kalender

 • 1/04: Ronde de Mouscron – GP Damien Iserbyt
 • 21/04: Gent-Wevelgem – Katjeskoers Ieper
 • 1/06: Pommeroeul
 • 30/06: BK Ploegentijdrijden Montenaken
 • 7/07: Wapi Classic – Escanaffles

Deelnemende ploegen

 • AA DRINK YOUNG LIONS
 • ACROG TORMANS
 • ALFASUN AS CONSTRUCT CYCLING TEAM
 • ANTWERP CYCLING TEAM KONTICH
 • ASBL SPRINT 2000 CHARLEROI
 • AVIA-RUDYCO CYCLING TEAM
 • BRAIN² OLYMPIA TIENEN
 • CRABBE-DSTNY
 • CT LUC WALLAYS – JONGE RENNERS ROESELARE
 • CYCLING CLUB 1785 (WKNWB)
 • CYCLING TEAM HOUTLAND-WESTKUST
 • DE DIJLESPURTERS VV MECHELEN
 • GMS CYCLING TEAM GLABBEEK
 • ISOREX CYCLING TEAM
 • KVC ‘T MEETJESLAND KNESSELARE
 • KVC. NOORDZEEMEEUW
 • KZLWC – DAVO
 • PIERRE & SOL – OG CYCLES
 • SPORT EN STEUN LEOPOLDSBURG
 • TEAM CYCLISTE DE HESBAYE
 • TEAM GEO-THERM CARBONBIKE MARCHOVELETTE
 • TEAM KEMPEN
 • THE LEAD OUT CYCLING ACADEMY
 • VAN MOER LOGISTICS CYCLING TEAM
 • VAN MOSSEL HEIST CYCLING TEAM
 • VELO CLUB ARDENNES
 • WAC TEAM
 • WIELERCLUB ONDER-ONS PARIKE VZW
 • WIELERCLUB SPORT EN MOEDIG GENK
 • YOUNG CYCLING TALENT D&D

Reglement

Het eindklassement per club van de Beker van België zal opgemaakt worden door optelling van de punten behaald in de wegwedstrijden, de ploegentijdrit en de eindklassementen behaald in de 3 andere disciplines. Er wordt over gewaakt dat de puntenverdeling idealiter de volgende verhouding betreft: 2/3 wegwedstrijden + ploegentijdrit en 1/3 nevenklassementen. Deze verhouding wordt vastgelegd voor de start van de competitie en blijft ongewijzigd.

Related news

Nationale ploegen

NATIONALE SELECTIES: OLYMPISCHE SPELEN PARIJS – WEG

De Raad van Bestuur van het BOIC bevestigde de door de bondscoaches Sven Vanthourenhout en Ludwig Willems geselecteerde renners om deel te nemen aan de Olympische Spelen op de weg, die zullen plaatsvinden op zaterdag 27 juli en van zaterdag 3 augustus tot zondag 4 augustus 2024 in Parijs (Frankrijk): SELECTIES TIJDRIJDEN: DAMES ELITE: Lotte KOPECKY HEREN ELITE: Remco EVENEPOEL Wout VAN AERT   SELECTIES WEGRITTEN DAMES ELITE: Justine GHEKIERE Lotte KOPECKY Julie VAN DE VELDE Margot VANPACHTENBEKE Reserves (in alfabetische volgorde): Sanne CANT – Valerie DEMEY – Marthe GOOSSENS – Marthe TRUYEN HEREN ELITE: Tiesj BENOOT Remco EVENEPOEL Jasper STUYVEN Wout VAN AERT Reserves (in alfabetische volgorde): Arnaud DE LIE – Yves LAMPAERT – Jasper PHILIPSEN – Tim WELLENS …

Read more
BK

BK Ploegentijdrijden Montenaken – Beker van België

Komende zondag, 30 juni, vindt het BK Ploegentijdrijden plaats in Montenaken (Gingelom) georganiseerd door de wielerclub Het Vliegend Wiel Borlo. Deze wedstrijd telt ook mee voor de Beker van België (U17, Junioren en Elite 2 & U23). Programma: Dames Jeugd: start vanaf 10u30 – 21,4 km Jongens U17: start vanaf 10u54 – 21,4 km Heren Junioren: start vanaf 12u10 – 21,4 km Dames Elite: start vanaf 13u02 – 21.4 km Heren Elite 2 & U23 (clubs + UCI-teams): start vanaf 13u45 – 2 ronden van 21,4 km (= 42,8 km) Er wordt gestreden voor in totaal 5 titels. De aankomststreep is getrokken in de Hannuitstraat in Montenaken.

Read more