Voorbeschouwing Ladies Cycling Cup

De GP Eco-Struct in Schellebelle opent op zaterdag 4 mei de Ladies Cycling Cup. Na deze wedstrijd, die voor de eerste keer deel uitmaakt van deze competitie, volgen nog vijf manches. Beveren op 14 juli is eveneens een nieuwkomer. De Ladies Cycling Cup eindigt op 1 september met de GP Beerens in Aartselaar. Dan kennen we de opvolgster van Katrijn De Clercq, die vorig jaar dit regelmatigheidsklassement op haar naam schreef.

De GP Eco-Struct is een organisatie van Wielercomité De Wielkeszuigers, die nu voor het vijfde jaar op rij een UCI-wedstrijd voor dames organiseren. Het wielercomité ontstond dertien jaar geleden uit een fanclub van Tom Boonen. “Toen Tom stopte met koersen, zochten we een nieuwe bestaansreden voor onze club”, zegt voorzitter Christophe Scheire. “We wilden niet zomaar voor een andere renner supporteren en kwamen tot het besluit om een wielercomité op te richten. In 2012 organiseerden we onze eerste wedstrijd. De jaren nadien bleven we groeien en we organiseerden een paar keer het Provinciaal Kampioenschap voor dames. In 2020 zetten we de stap naar een UCI-wedstrijd voor vrouwen. We begonnen met een wedstrijd van categorie 1.2 en twee jaar later zetten we de stap naar categorie 1.1.”

Dit seizoen is de wedstrijd dus de opener van de Ladies Cycling Cup. Er staan reeds mooie namen op de erelijst van de GP Eco-Struct met Lorena Wiebes die de beste was in 2020 en 2021, Charlotte Kool in 2022 en Amalie Dideriksen in 2023. De kasseien van de Koningsstraat worden mogelijk een scherprechter in de beslissing over hun opvolgster.

“We hebben het parcours dit jaar wat aangepast”, begint Christophe Scheire. “Er zullen nu zes ronden van 22,5 kilometer afgelegd worden, die leiden langs Schellebelle Dorp en de markt van Wetteren. Er liggen vier kasseistroken in deze lus, waaronder de Koningsstraat in Berlare. Die strook lag vroeger op het parcours van de Omloop Het Nieuwsblad toen die nog aankwam in Lokeren, maar we rijden die in de andere richting. Deze kasseistrook van één kilometer ligt op een drietal kilometer van de finish. De ultieme beslissing zou daar dus kunnen vallen. Bovendien ligt de strook tussen de velden, waardoor de wind vrij spel heeft. Al kunnen de sprintersploegen indien ze willen het pak natuurlijk gesloten houden.  Of er kan een samensmelting zijn op de brede wegen daarna.”

Katrijn De Clercq, eindwinnares Ladies Cycling Cup 2023

Jubileumeditie in Nijlen

Op 9 juni staat de derde wedstrijd van de Lotto Cycling Cup gepland: de Spar Flanders Diamond Tour in Nijlen. Deze koers is dit jaar toe aan de tiende editie en heeft al deze jaren deel uitgemaakt van een Belgian Cycling competitie.

“Het voorbije decennium hebben we een grote explosie van het dameswielrennen gezien, dat is wat ik vooral onthoud van de voorbije jaren”, steekt voorzitter Dirk Dillen van wal. “Doordat de ploegen groter geworden zijn en er financieel sterker voor staan, kunnen de grote teams nu op twee fronten een team met toppers afleveren. Dus ook onze wedstrijd kon de voorbije jaren rekenen op heel wat publiekstrekkers.”

“Er heerst altijd een groot enthousiasme bij de toeschouwers. En zeker voor dorpsgenote Marthe Truyen. Ze woont op slechts anderhalve kilometer van de aankomst. Voor haar staan ze in grote getale te supporteren.”

"Onze wedstrijd eindigt dikwijls met een massasprint en ik vind dat dat type wedstrijden nodig is op de wielerkalender."
Dirk Dillen, voorzitter organisatie Spar Flanders Diamond Tour Nijlen

Wedstrijd met veel animo

De eerste drie edities van de wedstrijd in Nijlen werden gewonnen door Jolien D’hoore. In 2019 en 2021 was Lorena Wiebes de beste en vorig jaar trok Julie De Wilde aan het langste eind. De aard van het parcours is er een op maat van de sprinters.

“In 2019 hadden we een podium om nooit te vergeten. Lorena Wiebes als winnares, Elisa Balsamo als tweede en Lotte Kopecky als derde”, blikt Dirk Dillen terug. “En vorig jaar hadden we met Julie De Wilde een Belgisch toptalent op het hoogste schavotje. We vinden het als organisatie heel belangrijk om de Belgische rensters een kans te geven om zich te meten met buitenlandse rensters en toppers. Dat is belangrijk in hun ontwikkeling. Daarom vinden we het een meerwaarde dat de Ladies Cycling Cup bestaat. We zien dat de rensters een strijd leveren voor de truien, waaronder die van beste jongere en beste Belgische. Het geeft een extra dimensie aan de wedstrijd.”

“Onze wedstrijd eindigt dikwijls met een massasprint en ik vind dat dat type wedstrijden nodig is op de wielerkalender. Onderweg staat onze koers ook altijd garant voor animo. Wij bieden het publiek veel passages, zo kunnen de toeschouwers er een gezellige namiddag van maken. Velen nodigen dan mensen uit bij hen thuis om naar de koers te komen kijken. We willen er voor deze tiende editie opnieuw een feest van maken.”

AG Insurance - Soudal NXTG aan de start met mixed team

Eén van de dertien vast deelnemende teams aan de Ladies Cycling Cup dit seizoen is AG Insurance – Soudal NXTG. Wij spraken met ploegleidster Jolien D’hoore en vroegen wat deze competitie voor het team betekent.

“Dit is een heel mooie competitie waarin clubrensters en jonge rensters zich kunnen meten met een internationaler en sterker peloton. Het is een tussenstap tussen de kermiskoersen en de Pro Series of WorldTour. Het is perfect voor jonge rensters om ervaring op te doen”, volgens Jolien D’hoore. “Dit moeten we ondersteunen als teams door er te starten. En voor ons als Belgisch team met Belgische sponsors is dit zeker een belangrijke competitie.”

“Wij zullen de wedstrijden rijden met een mixed team, waarbij we rensters uit ons U23-team aanvullen met één of twee WorldTour-rensters”, gaat D’hoore verder. “Zo een mixed team is leerrijk voor zowel de belofterensters als de meer ervaren rensters. De WorldTour-rensters kunnen de jonge rensters wegwijs maken in een internationaler peloton. En voor hen kunnen deze koersen het toneel zijn om zich voor te bereiden op een grotere koers die in het vooruitzicht ligt. Of ze kunnen deze wedstrijden aangrijpen om hun rentree te maken na een blessure. Dat zal in de GP Eco-Struct mogelijk het geval zijn voor Marthe Goossens. Zij treedt er misschien opnieuw in competitie na de sleutelbeenbreuk die ze opliep in Nokere Koerse. Maar dat is nog een vraagteken.”

“Zelf heb ik deze wedstrijden ook gereden, niet met het klassement als doel maar vooral als voorbereiding op andere wedstrijden”, zegt de ploegleidster van AG Insurance Soudal – NXTG. “Het was leuk om eens in eigen streek te rijden of om vrienden terug te zien die je anders tegenkomt in kermiskoersen. Ik vond het altijd fijn om eens in een ander peloton te rijden. En ik kon er starten met minder druk.”

AG Insurance – Soudal NXTG aan de start van de Scheldeprijs

De ambities van het team

Ondanks dat Jolien D’hoore nooit een doel heeft gemaakt van het klassement, eindigde ze in 2017 wel tweede in de toenmalige Lotto Cycling Cup, na Monique van de Ree. Is het klassement wel een doel voor AG Insurance – Soudal NXTG dit jaar?

“We bekijken de wedstrijden stuk voor stuk en mikken niet van bij het begin op een klassement”, antwoordt D’hoore. “Indien een van onze rensters tegen het einde van de competitie een gunstige positie bekleedt, kunnen we alsnog onze tactiek aanpassen. Maar nu focussen we ons op elke wedstrijd apart. Te beginnen met de GP Eco-Struct.”

“Die wedstrijd eindigt meestal op een sprint en daarvoor zullen wij Mirre Knaven achter de hand houden. En Marthe Goossens, mocht zij daar starten. Maar we zullen niet zomaar de sprint afwachten. We willen graag aanvallend koersen met onze ploeg. Het is ook de bedoeling dat de rensters zich amuseren in deze koersen en zo bijleren.”

Palmares

 

Individueel klassement
Jaartal 1 2 3
2023 Katrijn De Clercq

Kelly Druyts

Eline Van Rooijen
2022 Marthe Truyen Danique Braam Marith Vanhove
2021 Lucie Jounier Lorena Wiebes Chiara Consonni
2020 Niet kunnen doorgaan omwille van COVID-19
2019 Gab Daniela Kathrin Schweinberger Lotte Kopecky
2018 Lorena Wiebes Janine Van Der Meer Evy Kuypers

 

Ploegenklassement
Jaartal 1 2 3
2023 Lotto Dstny Ladies Duolar-Chevalmeire Fenix-Deceuninck
2022 Bingoal Casino-Chevalmeire-Van Eyck Sport IBCT Plantur-Pura
2021 Arkea Pro Cycling Team Doltcini-Van Eyck-Proximus Andy Schleck – CP Nvst – Immo Losch
2020 Niet kunnen doorgaan omwille van COVID-19
2019 Health Mate – Ladies Team Lotto Soudal Ladies

Doltcini-Van Eyck sport

2018 Parkhotel Valkenburg Valcar PBM Doltcini-Van Eyck sport

 

Kalender

 • 4/05: GP Eco-Struct – Schellebelle
 • 20/05: GP Mazda Schelkens – Borsbeek
 • 9/06: Spar Flanders Diamond Tour – Nijlen
 • 14/07: Beveren
 • 15/08: GP Yvonne Reynders
 • 1/09: GP Beerens – Aartselaar

Deelnemende ploegen

 • BALOISE WB LADIES
 • CARBONBIKE GIORDANA BY GEN Z
 • CYCLINGTEAM BELCO VAN EYCK
 • DD GROUP – MULTUM ACCOUNTANTS – FOCA KEUKENS
 • DECEUSTER-BONACHÉ
 • KDM-PACK CYCLING TEAM VZW
 • KEUKENS REDANT CT
 • LADIES CYCLING TEAM HOZ BEVEREN
 • FENIX-DECEUNINCK
 • AG INSURANCE – SOUDAL NXTG
 • DUALOR – CHEVALMEIRE
 • LOTTO-DSTNY LADIES
 • PROXIMUS-CYCLIS-ALPHA MOTORHOMES

Reglement

Per wedstrijd is er een puntenverdeling volgens de uitslag van de eerste 25 rensters (scratch uitslag): 30 ; 28 ; 26 ; 24 ; 22 ; 20 ; 19 ; 18 ; 17 ; 16 ; 15 ; 14 ; 13 ; 12 ; 11 ; 10 ; 9 ; 8 ; 7 ; 6 ; 5 ; 4 ; 3 ; 2 en 1 pt.

Het individueel eindklassement van de Ladies Cycling Cup zal opgemaakt worden door optelling van de individuele punten behaald door de rensters in alle wedstrijden. – Gelijk gerangschikte rensters in het individueel puntenklassement van de “Ladies Cycling Cup” zullen in eerste instantie geklasseerd worden volgens de beste plaats(en) behaald in de verschillende wedstrijden. Bij nieuwe gelijkheid zal de uitslag van de laatste wedstrijd bepalend zijn.

Related news

Ladies Cycling Cup

Ladies Cycling Cup – SPAR Flanders Diamond Tour

Komende zondag 9 juni staat de derde wedstrijd van de Ladies Cycling Cup op de kalender: de SPAR Flanders Diamond Tour in Nijlen. Deze wedstrijd is een organisatie van Nijlen Cycling Events vzw. De rensters zullen elf plaatselijke ronden afwerken van 12,4 kilometer. Aan het eind zullen ze dus 136,4 kilometer op de teller hebben. Het startschot wordt gegeven om 15:00 ter hoogte van de Bevelsesteenweg 60 in Nijlen. De aankomst wordt daar verwacht omstreeks 18u30. De volgende wedstrijd van de Ladies Cycling Cup vindt plaats in Beveren op 14 juli.

Read more