Voorbeschouwing Lotto-Beker van België Junioren

Met de GP Ferdinand Bracke in Walcourt wordt op zondag 7 april de eerste wegwedstrijd van de Beker van België voor junioren gereden. Net als in de Beker van België U17 zijn er voor dit regelmatigheidscriterium punten te rapen in vier disciplines: baanwielrennen, veldrijden, mountainbiken en wegwielrennen.

De Beker van België junioren bestaat dit jaar uit zes manches op de weg, te beginnen met de GP Ferdinand Bracke die een nieuwkomer is in deze competitie. Deze wedstrijd, ter ere van de Vuelta-winnaar van 1971, is pas toe aan de tweede editie.

“We bouwden al meteen een goede reputatie op na onze eerste editie en we verworven ook reeds naambekendheid over de grens, want enkele Franse teams hadden interesse om deel te nemen”, zegt medeorganisator Arnaud Guillaume. “Doordat we nu deel uitmaken van de Beker van België kunnen we hen geen startrecht geven, maar het motiveert ons dat we de vraag hebben gekregen.”

"Dit jaar organiseren we één koers in plaats van twee omdat we ons ten volle willen concentreren op onze manche in de Beker van België."
Arnaud Guillaume, medeorganisator GP F. Bracke - Walcourt

Het parcours van de GP F. Bracke in Walcourt

Vorig jaar vond er zowel een wedstrijd voor U17-renners als junioren plaats, dit jaar enkel voor junioren. Zij krijgen een parcours van 109,7 kilometer voor de wielen geschoven.

“Dit jaar organiseren we één koers in plaats van twee omdat we ons ten volle willen concentreren op onze manche in de Beker van België”, stelt Guillaume. “De koers passeert langs verschillende deelgemeenten van Walcourt tijdens de eerste grote lus van 38,5 kilometer. Na een passage aan de aankomst volgen er vier lokale ronden van 17,8 kilometer. De Côte de Laneffe, waar de finishlijn getrokken wordt, is de scherprechter in onze wedstrijd. Het parcours is iets minder zwaar dan vorig jaar, maar nog steeds uitdagend. Er is één officiële helling, maar de omgeving van Walcourt is helemaal niet vlak. Het is een koers voor punchers.”

“Vorig jaar werden we geplaagd door het slechte weer. We hopen op meer geluk dit jaar. We organiseren nu op dezelfde dag als Parijs-Roubaix en zij hebben de voorbije 20 jaar telkens een droge editie gehad. Dus met een beetje geluk, is het dit keer droog voor onze wedstrijd (lacht). Onze wedstrijd eindigt rond half vier en daarna zullen we het laatste uur van Parijs-Roubaix op groot scherm tonen. We willen er een dag met veel ambiance van maken.”

Terug in de tijd met Sasha Weemaes

In 2016 schreef Sasha Weemaes de Beker van België voor junioren op zijn naam. De nu 26-jarige renner kwam toen uit voor Van Moer Logistics dat dat jaar het ploegenklassement won. Weemaes, die na de pistewedstrijden zesde stond in het individueel klassement, greep de leiding na de tweede wegwedstrijd. In totaal moesten de junioren acht wegkoersen betwisten. Weemaes kroonde zich tot winnaar in Bonheiden, dat de derde manche was. Hij behaalde de derde plaats in Korbeek-Lo en Nederhasselt, respectievelijk de eerste en laatste wegwedstrijd op de kalender van de Beker van België. Sasha Weemaes keert voor ons terug in de tijd.

“Bonheiden is een van de koersen waar ik de mooiste herinneringen aan heb. Ik won er in een pure massasprint. Er was een ontsnapping van zes renners die in de laatste ronde gegrepen werden. Mijn ploegmaats deden er alles aan om het op een sprint te laten uitdraaien. Ze joegen in de slotfase het tempo de hoogte in. Toen ik erin slaagde het werk af te maken, voelde ik totale euforie. We toonden die dag echt een knap staaltje teamwerk.”

Sasha Weemaes in 2016
Sasha Weemaes in 2024

De weg naar de eindzege

“Hoewel ik na Bonheiden al voor de tweede wedstrijd op rij aan de leiding stond, dacht ik niet aan de eindzege”, zo zegt Weemaes. “Ik verloor mijn leidersplaats toen ik drie wedstrijden later in Angreau moest opgeven na een val waarbij ik in de brandnetels terechtkwam.”

Vervolgens finishte Weemaes elfde in Jemeppe, waarna hij de tweede plaats in het eindklassement vasthield. In de slotmanche in Nederhasselt, waar hij derde eindigde, klom hij opnieuw naar de hoogste plaats in de individuele ranking. Lothar Verhulst en Gil D’heygere vervolledigden de top 3.

“Na de aankomst in Nederhasselt wist ik niet onmiddellijk dat ik het eindklassement had gewonnen”, gaat Weemaes verder. “Het was pas toen we naar de podiumceremonie gingen dat ik het te horen kreeg. Hoewel die eindzege vooraf geen doel was, was ik natuurlijk superblij dat ik de Beker van België had gewonnen. Ik mocht de trofee in ontvangst nemen tijdens de Belgian Cycling Youth Evening aan het einde van het jaar en dat was een hele belevenis op die leeftijd. Daar kijk ik met een glimlach op terug.”

“Dat er ook punten van enkele pistewedstrijden meetelden voor de eindrangschikking van de Beker van België, heeft bij mij zeker een grote rol gespeeld voor mijn uiteindelijke eindwinst. Daardoor had ik bij de start van de wegwedstrijden een goede uitgangspositie. Ik vind die combinatie van het rijden op de weg en op de piste heel belangrijk voor jonge renners. Op de piste leer je sturen, wat je van pas komt in het peloton en je kan er ook trainen op snelheid en souplesse.”

"Ik mocht de trofee in ontvangst nemen tijdens de Belgian Cycling Youth Evening aan het einde van het jaar en dat was een hele belevenis op die leeftijd. Daar kijk ik met een glimlach op terug.”
Sasha Weemaes

Een mooie tijd

“Ik kijk met veel plezier terug op deze periode in mijn carrière”, zegt Sasha Weemaes. “Bij Van Moer Logistics hadden we een toffe ploeg. We wonnen dat jaar ook het ploegenklassement, wat altijd een doel was van het team. En de ploeg is nog steeds een gevestigde waarde. Toen reed ik onder meer met Sander De Pestel, Brent Van Moer en Viktor Verschaeve in het team. We hadden echt een leuke tijd en vormden een hechte groep. We gunden elkaar het succes en hielpen elkaar waar we konden.”

“Ik hoop dat de jonge renners van nu dat ook nog kennen, dat ze op een speelse manier kunnen leren en groeien. Als je een wielercarrière wil uitbouwen moet je het lang kunnen volhouden. Ik raad de jeugd aan om daarom ook te genieten, de weg is nog lang.”

Sasha Weemaes reed vorige week met de Classic Brugge-De Panne zijn eerste wedstrijd van het seizoen en daarmee zijn eerste koers voor zijn nieuwe team Bingoal WB.

“Ik keerde zopas terug in competitie na een knieblessure. De problemen zijn nu van de baan en ik merk dat de conditie goed is. Ik ben klaar voor het seizoen bij mijn nieuwe team. Mijn volgende wedstrijden zijn La Route Adélie de Vitré (29/03) en de Région Pays de la Loire Tour (2/04 – 5/04).”

Palmares

 

Individueel klassement
Jaartal 1 2 3
2023 Cedric Keppens Tom Crabbe Thomas Vuerinckx
2022 Steffen De Schuyteneer Milan De Ceuster Lars Vanden Heede
2021 Senne Willems Gaëtan Verleyne Milan Kuypers
2020 Niet kunnen doorgaan omwille van COVID-19
2019 Arnaud De Lie Dries De Pooter Milan Fretin
2018 Jarna Van Grieken Calvin Verbeeck Jarne Van De Paar

 

Ploegenklassement
Jaartal 1 2 3
2023 Avia-Rudyco Cycling Team Crabbé Toitures-CC Chevigny Acrog-Tormans
2022 Avia-Rudyco Cycling Team Van Moer Logistics CT Crabbe Toitures-CC Chevigny
2021 Avia-Rudyco Cycling Team Acrog-Tormans Balen BC Wac Team
2020 Niet kunnen doorgaan omwille van COVID-19
2019 Zannata-Galloo Team Brain² Olympia Tienen Acrog-Pauwels Sauzen-Balen BC
2018 Van Moer Logistics CT WC Onder Ons Parike Meubelen Gaverzicht-Glascentra CT

 

Kalender

 • 7/04: GP Ferdinand Bracke – Walcourt
 • 5/05: Vlaams-Brabantse Pijl – Korbeek-Lo
 • 2/06: Tour du Condroz
 • 23/06: Arend der Junioren – GP B&R Rekkem
 • 30/06: BK Ploegentijdrijden Montenaken
 • 7/09: Honnelles
 • 22/09: GP Ernest Beco – Jemeppe

Deelnemende ploegen

 • ACROG-TORMANS
 • ALFASUN AS CONSTRUCT CYCLING TEAM
 • ASBL SPRINT 2000 CHARLEROI
 • AVIA-RUDYCO CYCLING TEAM
 • BRAIN² OLYMPIA TIENEN
 • CRABBE-DSTNY
 • CT LUC WALLAYS – JONGE RENNERS ROESELARE
 • CYCLING CLUB 1785 (WKNWB)
 • DE DIJLESPURTERS VV MECHELEN
 • GMS CYCLING TEAM GLABBEEK
 • ISOREX CYCLING TEAM
 • KVC ‘T MEETJESLAND KNESSELARE
 • KZLWC – DAVO
 • PIERRE & SOL – OG CYCLES
 • SPORT EN STEUN LEOPOLDSBURG
 • TEAM GEO-THERM CARBONBIKE MARCHOVELETTE
 • TEAM KEMPEN
 • THE LEAD OUT CYCLING ACADEMY
 • VAN MOER LOGISTICS CYCLING TEAM
 • VAN MOSSEL HEIST CYCLING TEAM
 • VÉLO CLUB ARDENNES
 • VZW WP DE MOLENSPURTERS MEULEBEKE
 • WAC TEAM VZW
 • WIELERCLUB ONDER-ONS PARIKE VZW
 • WIELERCLUB SPORT EN MOEDIG GENK

Reglement

Wegwedstrijden: Puntenverdeling volgens de uitslag: 30 ; 28 ; 26 ; 24 ; 22 ; 20 ; 19 ; 18 ; 17 ; 16 ; 15 ; 14 ; 13 ; 12 ; 11 ; 10 ; 9 ; 8 ; 7 ; 6 ; 5 ; 4 ; 3 ; 2 en 1 pt. De leider van het algemeen individueel klassement ontvangt een gele leiderstrui, overhandigd na elke wegwedstrijd, rekening houdende met de klassementen van alle andere disciplines.

Het individueel eindklassement van de Lotto-Beker van België zal opgemaakt worden door optelling van de punten behaald in de wegwedstrijden in lijn en het eindklassement van de 3 andere disciplines. Gelijk gerangschikte renners in het individueel (eind)klassement van de Lotto-Beker van België zullen geklasseerd worden volgens de beste plaats behaald in de laatste wedstrijd.

Related news

Nationale ploegen

NATIONALE SELECTIES: OLYMPISCHE SPELEN PARIJS – WEG

De Raad van Bestuur van het BOIC bevestigde de door de bondscoaches Sven Vanthourenhout en Ludwig Willems geselecteerde renners om deel te nemen aan de Olympische Spelen op de weg, die zullen plaatsvinden op zaterdag 27 juli en van zaterdag 3 augustus tot zondag 4 augustus 2024 in Parijs (Frankrijk): SELECTIES TIJDRIJDEN: DAMES ELITE: Lotte KOPECKY HEREN ELITE: Remco EVENEPOEL Wout VAN AERT   SELECTIES WEGRITTEN DAMES ELITE: Justine GHEKIERE Lotte KOPECKY Julie VAN DE VELDE Margot VANPACHTENBEKE Reserves (in alfabetische volgorde): Sanne CANT – Valerie DEMEY – Marthe GOOSSENS – Marthe TRUYEN HEREN ELITE: Tiesj BENOOT Remco EVENEPOEL Jasper STUYVEN Wout VAN AERT Reserves (in alfabetische volgorde): Arnaud DE LIE – Yves LAMPAERT – Jasper PHILIPSEN – Tim WELLENS …

Read more
BK

BK Ploegentijdrijden Montenaken – Beker van België

Komende zondag, 30 juni, vindt het BK Ploegentijdrijden plaats in Montenaken (Gingelom) georganiseerd door de wielerclub Het Vliegend Wiel Borlo. Deze wedstrijd telt ook mee voor de Beker van België (U17, Junioren en Elite 2 & U23). Programma: Dames Jeugd: start vanaf 10u30 – 21,4 km Jongens U17: start vanaf 10u54 – 21,4 km Heren Junioren: start vanaf 12u10 – 21,4 km Dames Elite: start vanaf 13u02 – 21.4 km Heren Elite 2 & U23 (clubs + UCI-teams): start vanaf 13u45 – 2 ronden van 21,4 km (= 42,8 km) Er wordt gestreden voor in totaal 5 titels. De aankomststreep is getrokken in de Hannuitstraat in Montenaken.

Read more