Voorbeschouwing U23 Road Series

Voor de vijfde keer zullen belofteteams de strijd aangaan tijdens de U23 Road Series, verspreid over tien manches. Brussel-Opwijk (25 februari) is de openingswedstrijd, het doek van deze editie zal vallen op 29 september in de GP Color Code Bassenge. De Ronde van Limburg in Nederland (3 maart) is nieuw op de kalender dit jaar.

Dovy Keukens - FCC neemt voor het eerst deel aan de U23 Road Series.

Dovy Keukens – FCC heeft in het verleden al mooie resultaten neergezet in de Beker van België voor Elite 2 en U23, waar het zowel in 2023 als 2022 tweede eindigde in het ploegenklassement. Jochen Deweer, verantwoordelijke bij Dovy Keukens – FCC, licht de keuze voor de U23 Road Series toe.

“Onze beslissing om deel te nemen aan de U23 Road Series is gebaseerd op drie pijlers”, steekt Deweer van wal. “In de Beker van België voor Elite 2 en U23 spelen we al meerdere jaren een rol van betekenis; zowel in het ploegenklassement als individueel. Zelf won ik het klassement in 2016 voor de ploeg. We willen nu eens kijken wat we waard zijn in een andere competitie. Een tweede reden is dat wanneer renners de stap zetten naar de beloftecategorie, we vaak de vraag krijgen of we deelnemen aan de U23 Road Series. En tot slot is onze ploeg jaar na jaar aan het verjongen, al nemen we absoluut geen afscheid van onze Elite 2-renners. Maar het aandeel U23-renners breidt uit en we denken dat we de nodige kwaliteiten hebben om onze kans te wagen in de U23 Road Series.”

"Onze voornaamste ambitie is om te tonen dat we onze selectie waard zijn. Dat doe je door mooie uitslagen te rijden, maar ook door je te tonen. We zullen de aanval niet schuwen.”
Jochen Deweer, verantwoordelijke bij Dovy Keukens - FCC

Met welke ambitie begint Dovy Keukens – FCC nu aan dit avontuur en wie zijn hun renners om in het oog te houden?

“Ik denk dat we gezond ambitieus mogen zijn”, zegt Deweer, “maar wel realistisch moeten zijn. Het zal uiteraard niet makkelijk zijn om het te moeten opnemen tegen development teams die financieel sterker staan en waarbij ze over beloften beschikken die fulltime renner zijn en geen student meer zijn. We hopen het hen echter zo moeilijk mogelijk te maken. Onze voornaamste ambitie is om te tonen dat we onze selectie waard zijn. Dat doe je natuurlijk door mooie uitslagen te rijden, maar ook door je te tonen in de wedstrijden. We zullen de aanval niet schuwen.”

“Zelf hebben we met Kenneth Verstegen en Alessio De Maere twee speerpunten”, vervolgt Deweer. En in tweede instantie hebben we Jori Van De Sompel in onze rangen, die vorig jaar als eerstejaars belofte een rit won in de Ronde van Oost-Vlaanderen. De eerste twee manches volgen kort na elkaar. Brussel-Opwijk wordt al een belangrijke waardemeter om te zien wie er ook in de Ronde van Limburg hoog kan scoren en in het oog gehouden moet worden.”

Dovy Keukens - FCC is dus klaar voor deze nieuwe stap, maar daarbij hebben ze ook nog mooie woorden over voor die andere competitie, de Beker van België.

“We zijn fier dat we een plaatsje hebben mogen bemachtigen in de U23 Road Series en willen graag tonen dat het de juiste keuze was. Uiteraard is het jammer om de Beker van België niet te rijden, want het zijn stuk voor stuk mooie organisaties en het is heel belangrijk dat die competitie bestaat en blijft bestaan. Maar we zijn benieuwd om te zien waar we zullen uitkomen aan het einde van de U23 Road Series en indien we tekort schieten zullen we dat toegeven. Maar soms moet je eens de sprong durven wagen. En indien we zien dat deze competitie ons toch niet ligt, treden we zeker graag opnieuw aan in de Beker van België.”

Er staan verschillende opleidingsploegen aan de start.
Roel van Sintmaartensdijk won vorig jaar de opener Brussel-Opwijk.

Jordi Meeus: "In de U23 Road Series strijd je tegen de betere belofterenners van België en Nederland"

Dit jaar zal de vijfde eindwinnaar van de U23 Road Series gekroond worden. In 2019 was Jordi Meeus, die toen voor SEG Racing Academy reed, dicht bij die eindzege. Hij had dat jaar de tweede manche in Rollegem (GP Tombroek) gewonnen en had toen de leiding genomen. Meeus ging uiteindelijk als leider de laatste wedstrijd in en verloor de eindzege toen aan Florian Vermeersch. Zelf werd hij tweede in het algemeen klassement.

Ik herinner me zeker nog mijn overwinning in de Grote Prijs Tombroek dat jaar”, begint Jordi Meeus. “Die leverde me ook de gele leiderstrui op. Aan het einde van het seizoen trok ik als leider de slotmanche in, met een kleine voorsprong. Ik finishte als vierde in de GP Albert Fauville en moest jammer genoeg de eindzege nipt uit handen geven. Ik wist dat het alles of niets zou zijn die dag. Wie als eerste van ons twee over de finish reed, Florian Vermeersch of ik, zou winnen. En het was Florian die het haalde. Dat ik de eindzege net niet binnenhaalde was een teleurstelling.”

"Ik vind dat de U23 Road Series zeker een positieve impact heeft op de ontwikkeling van jonge renners omdat het een ander gegeven is dan het rijden van losse wedstrijden."
Jordi Meeus, BORA-Hansgrohe

Maar wanneer we spreken over de U23 Road Series heeft de Limburger positieve woorden over voor dit regelmatigheidscriterium.

“De U23 Road Series is een mooi klassement”, zo vindt Meeus. “Ik stond er altijd zeer gemotiveerd aan de start. Je strijdt er tegen de betere belofterenners van België en Nederland. Het is koersen op een hoog niveau. Als je een goed klassement wil najagen, is het belangrijk om consistent te zijn. Je moet gedurende het hele seizoen een hoog niveau aanhouden. Eén keer groot puntenverlies kan nefast zijn. De U23 Road Series is ook iets waar je als ploeg een doel van maakt en waar je als team je kopman kan ondersteunen. Ik vind dat dit zeker een positieve impact heeft op de ontwikkeling van jonge renners omdat het een ander gegeven is dan het rijden van losse wedstrijden. Ook op mentaal vlak steek je er iets van op omdat je al leert om te gaan met de stress en druk die je kan ervaren. Dat heeft me zeker al geholpen later in mijn carrière.”

In 2019 werd Jordi Meeus nipt geklopt in het eindklassement door Florian Vermeersch.

“Aan de huidige renners die deelnemen aan de U23 Road Series wil ik meegeven om goed te trainen en zichzelf te verzorgen. Ze mogen niet op korte termijn kijken, maar moeten denken aan de lange termijn. Na de eerste koersen in de U23 Road Series kunnen ze zien waar ze staan in de ranking en dan kunnen ze bekijken hoe ze het verder aanpakken.”

Voor Jordi Meeus, ritwinnaar op de Champs Elysées in Parijs vorig jaar, is het seizoen reeds gestart met wedstrijden in Spanje en Portugal. Dit weekend staat hij aan de start van de Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne.

“Ik had al op iets meer gehoopt, maar door corona liep ik wat achterstand op en momenteel verkeer ik daardoor nog niet in mijn beste vorm. Na het openingsweekend volgt voor mij een trainingsperiode en dan hoop ik op het gewenste niveau te komen tegen de klassiekers.”

Palmares

 

Individueel klassement
Jaartal 1 2 3
2023 Jasper Dejaegher Huub Artz (NED) Warre Vangheluwe
2022 Yentl Vandevelde Dylan Vandenstorme Brem Deman
2021 Arnaud De Lie Roel Van Sintmaartensdijk (NED) Victor Broex (NED)
2020 Niet kunnen doorgaan omwille van COVID-19
2019 Florian Vermeersch Jordi Meeus Arne Marit

 

Ploegenklassement
Jaartal 1 2 3
2023 EFC – L&R – Van Mossel Soudal Quick-Step Devo Team Circus-Re Uz-Technord
2022 Lotto Soudal Devo team Metec-Solarwatt p/b Mantel (NED) Minerva Cycling Team
2021 Metec-Solarwatt p/b Mantel (NED) Home Solution – Soenens CT Lotto Soudal Devo team
2020 Niet kunnen doorgaan omwille van COVID-19
2019 Lotto Soudal Devo team EFC-L&R-Vulsteke Home Solution – Soenens CT

 

Kalender

 • 25/02: Brussel-Opwijk
 • 03/03: Ronde van Limburg (NED)
 • 23/03: Wim Hendriks Trofee (NED)
 • 03-04/05: Internationaal Beloftenweekend Terneuzen-Philippine (NED)
 • 09/05: Kersenronde Mierlo (NED)
 • 26/05: Omloop Het Nieuwsblad
 • 04/08: Hel van Voerendaal (NED)
 • 28/08: Memorial Danny Jonckheere – Oudenburg
 • 06/09: Honnelles
 • 29/09: GP Color Code Bassenge

Deelnemende ploegen

België Nederland
 • BASSO TEAM FLANDERS
 • BINGOAL WB DEVELOPMENT TEAM
 • DOVY KEUKENS – FCC
 • LOTTO-DSTNY DEVELOPMENT TEAM
 • MINI DISCAR CYCLING TEAM
 • RB ZELFBOUW
 • SELECTIE CYCLING VLAANDEREN
 • SOUDAL-QUICK-STEP DEVELOPMENT TEAM
 • THE LEAD OUT ACADEMY
 • URBANO VULSTEKE CT
 • VDM-TRAWOBO CYCLING TEAM
 • WANTY-RE UZ-TECHNORD
 • METEC-SOLARWATT POWERED BY MANTEL
 • DIFTAR / IJSSELSTREEK
 • VOLKERWESSELS CYCLING TEAM / WILVO GROUP – TWC DE KEMPEN
 • PARKHOTEL VALKENBURG / REGIOTEAM NOORD-HOLLAND
 • DEVO TEAM DSM FIRMENICH / DFVCT
 • JEGG-DJR ACADEMY
 • WPGA / SWABO / WESTLAND WIL VOORUIT
 • HOUTTEC CYCLING TEAM / GIANT STORE ASSEN / NWVG CT
 • WILLEBRORD WIL VOORUIT / SENSA KANJERS VOOR KANJERS /TEMPO HOPPENBROUWERS
 • WV WEST FRISIA / WCF / DE PEDDELAARS / DE KANNIBAAL
 • DTM / VOLHARDING / MERIDA ADELAAR / DRC DE MOL / GRC JAN VAN ARCKEL

 

Reglement

Er zijn drie leiderstruien: de gele (algemeen klassement), de groene (sprintklassement) en de witte (beste eerstejaars belofte). Elke wedstrijduitslag is verbonden aan een puntenbarema begiftigd met punten voor de eerste 25 renners in elke wedstrijd “U23 Road Series” volgens navolgend barema: 1e renner 30 ; vervolgens 28 ; 26 ; 24 ; 22 ; 20 ; 19 ; 18 ; 17 ; 16 ; 15 ; 14 ; 13 ; 12 ; 11 ; 10 ; 9 ; 8 ; 7 ; 6 ; 5 ; 4 ; 3 ; 2 ; 1 punt. In een rittenwedstrijd is dit barema enkel van toepassing op het algemeen individueel eindklassement.

Coverfoto: Copyright Oscar de Waele

Related news

Weg

Voorbeschouwing Lotto-Beker van België Junioren

Met de GP Ferdinand Bracke in Walcourt wordt op zondag 7 april de eerste wegwedstrijd van de Beker van België voor junioren gereden. Net als in de Beker van België U17 zijn er voor dit regelmatigheidscriterium punten te rapen in vier disciplines: baanwielrennen, veldrijden, mountainbiken en wegwielrennen. De Beker van België junioren bestaat dit jaar uit zes manches op de weg, te beginnen met de GP Ferdinand Bracke die een nieuwkomer is in deze competitie. Deze wedstrijd, ter ere van de Vuelta-winnaar van 1971, is pas toe aan de tweede editie. “We bouwden al meteen een goede reputatie op na onze eerste editie en we verworven ook reeds naambekendheid over de grens, want enkele Franse teams hadden interesse om deel …

Read more
Weg

Voorbeschouwing Beker van België U17

Op paasmaandag 1 april staat met de Ronde van Moeskroen de eerste wegwedstrijd van de Beker van België U17 op het programma. Eerder werden er al wedstrijden in het veld en op de piste verreden die meetellen voor deze competitie. Mountainbike is de vierde discipline. In de Beker van België U17 wordt er niet gestreden voor een individueel klassement, maar voor een clubklassement. Deze competitie telt dit jaar vier manches op de weg en daarbovenop het BK ploegentijdrijden. Pommeroeul is een nieuwkomer op de kalender. De wedstrijd in Koksijde verdwijnt na één jaar omdat er dit jaar op 26 mei het BK op de weg voor junioren georganiseerd wordt. De openingswedstrijd vindt dus plaats op 1 april in Moeskroen en …

Read more