Voorbeschouwing Women Cycling Series

Op zondag 25 februari gaat de vierde editie van de Women Cycling Series van start met Brussel-Opwijk als openingsmanche. In totaal zullen de deelnemende teams zes wedstrijden betwisten. Massemen, op 17 augustus, is een nieuwkomer op de kalender. Het slotakkoord van deze competitie zal dit jaar plaatsvinden op 26 augustus in Erwetegem.

Marieke Meert: De Women Cycling Series is toegankelijk voor jonge rensters

Marieke Meert was één van de smaakmakers in de voorbije editie van de Women Cycling Series. Ze schreef de Wim Hendriks Trofee op haar naam. In Everberg veroverde Meert de derde plaats, terwijl ze als vijfde finishte in de manches in Verrebroek en Erwetegem. Ook in de Kersenronde van Mierlo behaalde ze een toptienplaats; ze reed er als achtste over de meet. Alles samen resulteerden haar prestaties in de Women Cycling Series in de vierde plaats in het eindklassement.

Aan de vooravond van het nieuwe wegseizoen blikt Marieke Meert eerst kort terug op de Women Cycling Series van 2023. “Mijn overwinning in de Wim Hendriks Trofee in Koewacht, vroeg op het seizoen, kwam onverwacht voor mij. Het was toen een heel koude dag, met veel regen en wind onderweg. Ik kon toen een ontsnapping tot een goed einde brengen. De manche in Everberg, waar ik derde werd, vond ik een hele leuke wedstrijd omwille van het golvende parcours.”

De 24-jarige Meert laat ook even haar licht schijnen op het belang van de Women Cycling Series en de waarde ervan voor jonge rensters. “Ik vind de Women Cycling Series een goed initiatief”, zo vangt Meert aan. “Het is een competitie waarin enkel clubteams aantreden en dat is welgekomen, want in kermiskoersen bijvoorbeeld sta je ook tegenover rensters van continentale teams. De wedstrijden uit de Women Cycling Series zijn daarom toegankelijker voor jonge rensters. Wat niet wil zeggen dat het niveau onderschat moet worden”, zo vult ze aan. “Er wordt zeker niet aan een rustig tempo gekoerst. Het zijn echt wedstrijden van een mooi niveau waarin een felle strijd wordt geleverd om de verschillende klassementen en zeker ook het ploegenklassement. Dat willen de clubs graag winnen.”

"Het is een competitie waarin enkel clubteams aantreden. Dat maakt het toegankelijker voor jonge rensters."
Marieke Meert, renster bij VolkerWessels Cycling Team

Nieuwe stap in carrière

In 2023 kroonde Marieke Meert zich in Izegem tot Belgische kampioene bij de clubrensters. Ze kwam vorig seizoen uit voor het Cyclingteam Belco/Van Eyck. Dit jaar zal ze rijden in het shirt van het Nederlandse VolkerWessels Cycling Team en daarmee zet ze de stap naar een UCI-team. Haar passage in de Women Cycling Series ging niet onopgemerkt aan hen voorbij.

“Als je in dit type wedstrijden aanvalslustig koerst of een mooie prestatie neerzet, heb je als renster zeker kans dat je opgemerkt wordt”, zegt Meert. “Zo was een ploegleider van mijn nieuwe team aanwezig op de wedstrijd in Everberg en dat gaf aanleiding tot de eerste contacten.”

Tot slot kijkt Marieke Meert vooruit naar het komende seizoen. “Voor mij volgt nu een nieuwe stap in mijn carrière. Ik zet momenteel alles op de koers en combineer wielrennen niet meer met een job. Ik wil deze kans met beide handen grijpen. Dit seizoen draait vooral om bijleren. Ik kom nu terecht in een ander peloton en de wedstrijden die ik zal rijden zijn langer. Ik mag dit jaar bijvoorbeeld aantreden in enkele voorjaarsklassiekers. Ik kijk enorm uit naar deze nieuwe uitdaging.”

Marieke Meert in actie tijdens de seizoensopener Brussel-Opwijk
Julie Stockman (uiterst links) won vorig jaar het eindklassement

Keukens Redant: Mooi om het ploegenklassement van de Women Cycling Series te winnen

De winst in het ploegenklassement van de Women Cycling Series ging vorig jaar naar het Keukens Redant Cycling Team. In 2019 hadden ze al een keer de derde plaats behaald.

“Het is een mooie prestatie dat we vorig jaar het ploegenklassement konden winnen”, zegt Andy Redant, ploegleider bij Keukens Redant. Dat betekent dat we in de breedte over een sterk team beschikten. Al vanaf de eerste wedstrijd stonden we aan de leiding. We hadden geen topsprintster, maar vaak hadden we wel een drietal rensters die in de top twintig finishten en door die constante slaagden we erin het ploegenklassement te winnen. Graag zouden we dit jaar natuurlijk even goed presteren, maar dat wordt geen sinecure. We zagen enkele rensters doorstromen naar een UCI-team, dus het wordt afwachten welke invloed dat heeft.”

Keukens Redant is reeds vele jaren een vaste waarde in het peloton. Hoe kijken zij naar de Women Cycling Series?

“In de Women Cycling Series strijd je als clubteam voor de overwinning, wat niet evident is in andere wedstrijden”, zo stelt Andy Redant. “Wij zijn actief in het wielrennen sinds 2002 en zagen in die periode veel veranderen. We legden ons een twaalftal jaar geleden toe op het dameswielrennen. In het laatste decennium heeft er een grote evolutie plaatsgevonden. Nu zijn er veel meer UCI-teams, waardoor meer rensters de stap zetten naar dat niveau. Voor ons als clubteam heeft een competitie zoals de Women Cycling Series dus zeker een belangrijke plaats op de kalender.”

Palmares

Ploegenklassement
Jaartal 1 2 3
2023 Keukens Redant Cycling Team WV Schijndel JEGG-DJR Academy
2022 VD Velden Adviseurs – MTD WV Schijndel Isorex Cycling Team
2021 Niet kunnen doorgaan omwille van COVID-19
2020 Niet kunnen doorgaan omwille van COVID-19
2019 Illi Bikes Cycling Team WC De Sprinters Malderen Keukens Redant Cycling Team

 

Individueel klassement
Jaartal 1 2 3
2023 Julie Stockman Dina Scavone Noa Jansen
2022 Margot Vanpachtenbeke Rixit Hoogland Jade Lenaers
2021 Niet kunnen doorgaan omwille van COVID-19
2020 Niet kunnen doorgaan omwille van COVID-19
2019 Daniela Gab Arianna Pruisscher Jessy Druyts

Kalender

  • 25/02: Brussel-Opwijk
  • 24/03: Wim Hendriks Trofee
  • 6/07: Ronde van Twente
  • 13/07: Taviers
  • 17/08: Massemen
  • 26/08: Erwetegem

Deelnemende ploegen

België Nederland
  • BALOISE WB LADIES
  • CARBONBIKE GIORDANA BY GEN Z
  • CYCLINGTEAM BELCO VAN EYCK
  • DD GROUP – MULTUM ACCOUNTANTS – FOCA KEUKENS
  • DECEUSTER-BONACHÉ
  • GAVERZICHT – BE OKAY
  • KDM-PACK CYCLING TEAM VZW
  • KEUKENS REDANT CT
  • LADIES CYCLING TEAM HOZ BEVEREN
  • RESTORE CYCLING TEAM
  • RC JAN VAN ARCKEL
  • WV METEOOR ASSEN – RODEN
  • LÖWIK WONEN & SLAPEN CYCLING TEAM
  • JEGG-DJR ACADEMY
  • TALENTCYCLING U23
  • NWVG-UPLUS
  • W.V. SCHIJNDEL
  • CYCLE CAPITAL WOMAN’S TEAM
  • RWC AHOY/WTOS
  • JVR DE BATAUWERS
  • MTD WOMEN CYCLING TEAM
  • WV DE KANNIBAAL
  • TEAM NH
  • GROUWELS -WATERSLEY R&D CYCLINGTEAM

Reglement

Er zijn drie leiderstruien: de gele (algemeen klassement), de groene (sprintklassement) en de witte (beste jongere). Elke wedstrijduitslag is verbonden aan een puntenbarema begiftigd met punten voor de eerste 25 renners in elke wedstrijd “ Women Cycling Series” volgens navolgend barema: 1e renner 30 ; vervolgens 28 ; 26 ; 24 ; 22 ; 20 ; 19 ; 18 ; 17 ; 16 ; 15 ; 14 ; 13 ; 12 ; 11 ; 10 ; 9 ; 8 ; 7 ; 6 ; 5 ; 4 ; 3 ; 2 ; 1 punt.

Related news

BK

Voorbeschouwing BK Tijdrijden Jeugd Geraardsbergen

Op woensdag 1 mei vindt het eerste Belgisch Kampioenschap op de weg van 2024 plaats: het BK tijdrijden voor de jeugd in Geraardsbergen. De volgende categorieën gaan er de strijd aan voor de driekleur: Jongens U15 (14 jaar), Meisjes en Jongens U17, Vrouwen en Mannen Junioren en Vrouwen en Mannen U23. We vroegen de bondscoaches van Belgian Cycling wie de kanshebbers zijn om de nationale titels te veroveren. De deelnemers krijgen in elk geval een pittig parcours voor de wielen geschoven. Een ronde is 9,5 kilometer lang. Start en aankomst bevinden zich op de Guilleminlaan. De beloften en mannen junioren moeten twee ronden afleggen, de andere categorieën rijden één ronde. Sven Vanthourenhout, bondscoach mannen U23: “Het is best een lastige …

Read more
Ladies Cycling Cup

Voorbeschouwing Ladies Cycling Cup

De GP Eco-Struct in Schellebelle opent op zaterdag 4 mei de Ladies Cycling Cup. Na deze wedstrijd, die voor de eerste keer deel uitmaakt van deze competitie, volgen nog vijf manches. Beveren op 14 juli is eveneens een nieuwkomer. De Ladies Cycling Cup eindigt op 1 september met de GP Beerens in Aartselaar. Dan kennen we de opvolgster van Katrijn De Clercq, die vorig jaar dit regelmatigheidsklassement op haar naam schreef. De GP Eco-Struct is een organisatie van Wielercomité De Wielkeszuigers, die nu voor het vijfde jaar op rij een UCI-wedstrijd voor dames organiseren. Het wielercomité ontstond dertien jaar geleden uit een fanclub van Tom Boonen. “Toen Tom stopte met koersen, zochten we een nieuwe bestaansreden voor onze club”, zegt …

Read more