Voorbeschouwing Women Cycling Series

Op zondag 25 februari gaat de vierde editie van de Women Cycling Series van start met Brussel-Opwijk als openingsmanche. In totaal zullen de deelnemende teams zes wedstrijden betwisten. Massemen, op 17 augustus, is een nieuwkomer op de kalender. Het slotakkoord van deze competitie zal dit jaar plaatsvinden op 26 augustus in Erwetegem.

Marieke Meert: De Women Cycling Series is toegankelijk voor jonge rensters

Marieke Meert was één van de smaakmakers in de voorbije editie van de Women Cycling Series. Ze schreef de Wim Hendriks Trofee op haar naam. In Everberg veroverde Meert de derde plaats, terwijl ze als vijfde finishte in de manches in Verrebroek en Erwetegem. Ook in de Kersenronde van Mierlo behaalde ze een toptienplaats; ze reed er als achtste over de meet. Alles samen resulteerden haar prestaties in de Women Cycling Series in de vierde plaats in het eindklassement.

Aan de vooravond van het nieuwe wegseizoen blikt Marieke Meert eerst kort terug op de Women Cycling Series van 2023. “Mijn overwinning in de Wim Hendriks Trofee in Koewacht, vroeg op het seizoen, kwam onverwacht voor mij. Het was toen een heel koude dag, met veel regen en wind onderweg. Ik kon toen een ontsnapping tot een goed einde brengen. De manche in Everberg, waar ik derde werd, vond ik een hele leuke wedstrijd omwille van het golvende parcours.”

De 24-jarige Meert laat ook even haar licht schijnen op het belang van de Women Cycling Series en de waarde ervan voor jonge rensters. “Ik vind de Women Cycling Series een goed initiatief”, zo vangt Meert aan. “Het is een competitie waarin enkel clubteams aantreden en dat is welgekomen, want in kermiskoersen bijvoorbeeld sta je ook tegenover rensters van continentale teams. De wedstrijden uit de Women Cycling Series zijn daarom toegankelijker voor jonge rensters. Wat niet wil zeggen dat het niveau onderschat moet worden”, zo vult ze aan. “Er wordt zeker niet aan een rustig tempo gekoerst. Het zijn echt wedstrijden van een mooi niveau waarin een felle strijd wordt geleverd om de verschillende klassementen en zeker ook het ploegenklassement. Dat willen de clubs graag winnen.”

"Het is een competitie waarin enkel clubteams aantreden. Dat maakt het toegankelijker voor jonge rensters."
Marieke Meert, renster bij VolkerWessels Cycling Team

Nieuwe stap in carrière

In 2023 kroonde Marieke Meert zich in Izegem tot Belgische kampioene bij de clubrensters. Ze kwam vorig seizoen uit voor het Cyclingteam Belco/Van Eyck. Dit jaar zal ze rijden in het shirt van het Nederlandse VolkerWessels Cycling Team en daarmee zet ze de stap naar een UCI-team. Haar passage in de Women Cycling Series ging niet onopgemerkt aan hen voorbij.

“Als je in dit type wedstrijden aanvalslustig koerst of een mooie prestatie neerzet, heb je als renster zeker kans dat je opgemerkt wordt”, zegt Meert. “Zo was een ploegleider van mijn nieuwe team aanwezig op de wedstrijd in Everberg en dat gaf aanleiding tot de eerste contacten.”

Tot slot kijkt Marieke Meert vooruit naar het komende seizoen. “Voor mij volgt nu een nieuwe stap in mijn carrière. Ik zet momenteel alles op de koers en combineer wielrennen niet meer met een job. Ik wil deze kans met beide handen grijpen. Dit seizoen draait vooral om bijleren. Ik kom nu terecht in een ander peloton en de wedstrijden die ik zal rijden zijn langer. Ik mag dit jaar bijvoorbeeld aantreden in enkele voorjaarsklassiekers. Ik kijk enorm uit naar deze nieuwe uitdaging.”

Marieke Meert in actie tijdens de seizoensopener Brussel-Opwijk
Julie Stockman (uiterst links) won vorig jaar het eindklassement

Keukens Redant: Mooi om het ploegenklassement van de Women Cycling Series te winnen

De winst in het ploegenklassement van de Women Cycling Series ging vorig jaar naar het Keukens Redant Cycling Team. In 2019 hadden ze al een keer de derde plaats behaald.

“Het is een mooie prestatie dat we vorig jaar het ploegenklassement konden winnen”, zegt Andy Redant, ploegleider bij Keukens Redant. Dat betekent dat we in de breedte over een sterk team beschikten. Al vanaf de eerste wedstrijd stonden we aan de leiding. We hadden geen topsprintster, maar vaak hadden we wel een drietal rensters die in de top twintig finishten en door die constante slaagden we erin het ploegenklassement te winnen. Graag zouden we dit jaar natuurlijk even goed presteren, maar dat wordt geen sinecure. We zagen enkele rensters doorstromen naar een UCI-team, dus het wordt afwachten welke invloed dat heeft.”

Keukens Redant is reeds vele jaren een vaste waarde in het peloton. Hoe kijken zij naar de Women Cycling Series?

“In de Women Cycling Series strijd je als clubteam voor de overwinning, wat niet evident is in andere wedstrijden”, zo stelt Andy Redant. “Wij zijn actief in het wielrennen sinds 2002 en zagen in die periode veel veranderen. We legden ons een twaalftal jaar geleden toe op het dameswielrennen. In het laatste decennium heeft er een grote evolutie plaatsgevonden. Nu zijn er veel meer UCI-teams, waardoor meer rensters de stap zetten naar dat niveau. Voor ons als clubteam heeft een competitie zoals de Women Cycling Series dus zeker een belangrijke plaats op de kalender.”

Palmares

Ploegenklassement
Jaartal 1 2 3
2023 Keukens Redant Cycling Team WV Schijndel JEGG-DJR Academy
2022 VD Velden Adviseurs – MTD WV Schijndel Isorex Cycling Team
2021 Niet kunnen doorgaan omwille van COVID-19
2020 Niet kunnen doorgaan omwille van COVID-19
2019 Illi Bikes Cycling Team WC De Sprinters Malderen Keukens Redant Cycling Team

 

Individueel klassement
Jaartal 1 2 3
2023 Julie Stockman Dina Scavone Noa Jansen
2022 Margot Vanpachtenbeke Rixit Hoogland Jade Lenaers
2021 Niet kunnen doorgaan omwille van COVID-19
2020 Niet kunnen doorgaan omwille van COVID-19
2019 Daniela Gab Arianna Pruisscher Jessy Druyts

Kalender

 • 25/02: Brussel-Opwijk
 • 24/03: Wim Hendriks Trofee
 • 6/07: Ronde van Twente
 • 13/07: Taviers
 • 17/08: Massemen
 • 26/08: Erwetegem

Deelnemende ploegen

België Nederland
 • BALOISE WB LADIES
 • CARBONBIKE GIORDANA BY GEN Z
 • CYCLINGTEAM BELCO VAN EYCK
 • DD GROUP – MULTUM ACCOUNTANTS – FOCA KEUKENS
 • DECEUSTER-BONACHÉ
 • GAVERZICHT – BE OKAY
 • KDM-PACK CYCLING TEAM VZW
 • KEUKENS REDANT CT
 • LADIES CYCLING TEAM HOZ BEVEREN
 • RESTORE CYCLING TEAM
 • RC JAN VAN ARCKEL
 • WV METEOOR ASSEN – RODEN
 • LÖWIK WONEN & SLAPEN CYCLING TEAM
 • JEGG-DJR ACADEMY
 • TALENTCYCLING U23
 • NWVG-UPLUS
 • W.V. SCHIJNDEL
 • CYCLE CAPITAL WOMAN’S TEAM
 • RWC AHOY/WTOS
 • JVR DE BATAUWERS
 • MTD WOMEN CYCLING TEAM
 • WV DE KANNIBAAL
 • TEAM NH
 • GROUWELS -WATERSLEY R&D CYCLINGTEAM

Reglement

Er zijn drie leiderstruien: de gele (algemeen klassement), de groene (sprintklassement) en de witte (beste jongere). Elke wedstrijduitslag is verbonden aan een puntenbarema begiftigd met punten voor de eerste 25 renners in elke wedstrijd “ Women Cycling Series” volgens navolgend barema: 1e renner 30 ; vervolgens 28 ; 26 ; 24 ; 22 ; 20 ; 19 ; 18 ; 17 ; 16 ; 15 ; 14 ; 13 ; 12 ; 11 ; 10 ; 9 ; 8 ; 7 ; 6 ; 5 ; 4 ; 3 ; 2 ; 1 punt.

Related news

Weg

Voorbeschouwing Lotto-Beker van België Junioren

Met de GP Ferdinand Bracke in Walcourt wordt op zondag 7 april de eerste wegwedstrijd van de Beker van België voor junioren gereden. Net als in de Beker van België U17 zijn er voor dit regelmatigheidscriterium punten te rapen in vier disciplines: baanwielrennen, veldrijden, mountainbiken en wegwielrennen. De Beker van België junioren bestaat dit jaar uit zes manches op de weg, te beginnen met de GP Ferdinand Bracke die een nieuwkomer is in deze competitie. Deze wedstrijd, ter ere van de Vuelta-winnaar van 1971, is pas toe aan de tweede editie. “We bouwden al meteen een goede reputatie op na onze eerste editie en we verworven ook reeds naambekendheid over de grens, want enkele Franse teams hadden interesse om deel …

Read more
Weg

Voorbeschouwing Beker van België U17

Op paasmaandag 1 april staat met de Ronde van Moeskroen de eerste wegwedstrijd van de Beker van België U17 op het programma. Eerder werden er al wedstrijden in het veld en op de piste verreden die meetellen voor deze competitie. Mountainbike is de vierde discipline. In de Beker van België U17 wordt er niet gestreden voor een individueel klassement, maar voor een clubklassement. Deze competitie telt dit jaar vier manches op de weg en daarbovenop het BK ploegentijdrijden. Pommeroeul is een nieuwkomer op de kalender. De wedstrijd in Koksijde verdwijnt na één jaar omdat er dit jaar op 26 mei het BK op de weg voor junioren georganiseerd wordt. De openingswedstrijd vindt dus plaats op 1 april in Moeskroen en …

Read more