Willy Van Mol, organisator Brussel-Opwijk: “Het zit in ons DNA om jonge renners kansen te geven”

De U23 Road Series gaan opnieuw van start voor een nieuwe editie in 2023, 4 jaar na de lancering van het Belgisch-Nederlandse regelmatigheidsklassement. De coronaperiode was moeilijk voor iedereen en ook in de wielerwereld werden talrijke wedstrijden geannuleerd. Ook Brussel-Opwijk ontsnapte hier niet aan en werd twee opeenvolgende jaren afgelast. Maar op zondag 26 februari 2023 is de openingskoers in België voor U23 renners terug van de partij en zal tegelijkertijd het startschot geven voor de U23 Road Series. Dé ideale gelegenheid om een stand van zaken op te maken met de organisator Willy Van Mol.

Hoe heeft u de voorbije twee jaar beleefd?

Willy Van Mol: “De eerste keer dat de wedstrijd geannuleerd werd, was dit logisch aangezien we geen publiek mochten ontvangen. Maar vorig jaar zaten we in de flow met de maatregelen en zijn we ook voorzichtig geweest zonder onnodige risico’s te nemen. Het is niet vanzelfsprekend om alles terug op te starten. De wereld is veranderd op twee jaar tijd.”

Hoe moeilijk is het om een wedstrijd te organiseren na twee jaar van onderbreking?

Willy Van Mol: “Dat is allesbehalve makkelijk. Twee groepen van signaalgevers hebben beslist om ermee te stoppen en moesten vervangen worden. We worden ook geconfronteerd met het feit dat het budget van signaalgevers verhoogd is. De tijd dat ze kwamen voor een broodje en een pintje is voorbij. Dit is echt een grote hap uit ons budget geworden. Er moeten oplossingen gevonden worden om mensen te vinden. We hebben beroep gedaan op een jeugdbeweging, maar deze jongeren moeten minstens 18 jaar oud zijn. Het is verboden om signaalgever te zijn onder de 18 jaar. De wet is de wet. Voor wat sponsoring betreft, zijn de bedrijven voorzichtig omdat ze uiteraard verlies hebben geleden. Wij hebben het geluk dat we op de (financiële en logistieke) steun van de stad Brussel en van Opwijk kunnen rekenen, zonder hen zou het onmogelijk zijn om te organiseren.”

Traditiegetrouw start Brussel-Opwijk aan het Koning Boudewijnstadion in Brussel.

Met welke andere moeilijkheden wordt u geconfronteerd?

Willy Van Mol: “Het grootste probleem is signaalgevers vinden en dan heb ik het nog niet over de evolutie van het wegennet, alsook de politiebevelen die maken dat we het parcours hebben aangepast. Voortaan is het quasi onmogelijk om via het centrum van de gemeentes te rijden. Dit jaar zullen we bijvoorbeeld niet langer via het centrum van Merchtem naar Opwijk gaan. We gaan een bijkomende lus rond Asse maken alvorens op de lokale omloop van Opwijk te komen. We behouden echter de kenmerkende onderdelen van het parcours, namelijk de Varent en de Putberg.

Wat denkt u van de U23 Road Series?

Willy Van Mol: “Deel uitmaken van een klassement als deze zit in ons DNA om de jongeren onder de aandacht te brengen. Onze palmares bevat veel namen die achteraf wel succesvol geworden zijn, zoals Jan Bakelants of Florian Sénéchal. Een ander voordeel is de garantie op deelnemers ; op die manier komen de beste Belgische en Nederlandse ploegen aan de start.

Dit is een rijk gevulde dag in Opwijk aangezien er naast de wedstrijd voor de mannen ook één voor de vrouwen zal georganiseerd worden.

Willy Van Mol: “Wij hebben onze vrouwenkoers geïntegreerd in de Women Cycling Series. Wij geloven echt in de ontwikkeling van het vrouwenwielrennen dat volop aan het groeien is. De bedoeling van de Women Cycling Series is ook om de talenten van morgen te ontdekken. Dat maakt dat er veel zaken moeten georganiseerd worden, maar het is makkelijker om twee koersen op dezelfde dag te organiseren. De vrouwen zullen ook vertrekken vanuit het Koning Boudewijnstadion. We gaan de twee koersen doen starten met een tussentijd van 10 minuten. De politie heeft ons gevraagd om niet te lang rond de ring te rijden, dus leek het ons best om de twee wedstrijden dichter bij elkaar te brengen.

Hoe volg je de wedstrijden?

Elke wedstrijd in België van de U23 Road Series zal opnieuw rechtstreeks te volgen zijn via de liveticker op DirectVelo.

Related news

Weg

Voorbeschouwing Beker van België U17

Op paasmaandag 1 april staat met de Ronde van Moeskroen de eerste wegwedstrijd van de Beker van België U17 op het programma. Eerder werden er al wedstrijden in het veld en op de piste verreden die meetellen voor deze competitie. Mountainbike is de vierde discipline. In de Beker van België U17 wordt er niet gestreden voor een individueel klassement, maar voor een clubklassement. Deze competitie telt dit jaar vier manches op de weg en daarbovenop het BK ploegentijdrijden. Pommeroeul is een nieuwkomer op de kalender. De wedstrijd in Koksijde verdwijnt na één jaar omdat er dit jaar op 26 mei het BK op de weg voor junioren georganiseerd wordt. De openingswedstrijd vindt dus plaats op 1 april in Moeskroen en …

Read more
U23 Road Series

U23 Road Series/Women Cycling Series – Wim Hendriks Trofee

Komend weekend staat de Wim Hendriks Trofee in het Nederlandse Koewacht op de kalender met op zaterdag 23 maart de derde manche van de U23 Road Series en op zondag 24 maart de tweede wedstrijd van de Women Cycling Series. De Stichting Wim Hendriks Trofee organiseert dit jaar de veertigste editie van deze kasseikoers. U23 Road Series 23/03 De wedstrijd voor beloften is 172,3 kilometer lang (1 ronde van 34,6 km + 2 ronden van 37 km + 5 lokale ronden van 12,5 km). De renners starten om 13:00 in de Eikenlaan in Koewacht waar ook de finishlijn getrokken is. De aankomst wordt verwacht rond 17:00. Het Internationaal Beloftenweekend Terneuzen – Philippine, ook in Nederland, op 3 en 4 mei …

Read more
Algemeen

Oproep kandidaten Nationaal Commissaris Elite op de weg

De Commissie Commissarissen & Reglementen organiseert in samenwerking met de UCI een cursus voor de kwalificatie “Nationaal Commissaris Elite”. De kandidaten moeten aan de volgende voorwaarden voldoen: Nationaal commissaris WEG (geslaagd in 2020 of vroeger) Na onderzoek van de kandidaturen zal de Commissie Commissarissen & Reglementen de lijst van kandidaten overmaken aan de UCI. De cursus zal van dinsdag 26 november tot en met zaterdag 30 november 2024 doorgaan. De cursus wordt in het Engels gegeven door een instructeur aangeduid door de UCI, het examen kan afgelegd worden in het Frans of in het Engels. Deze cursus zal plaatsvinden in de bondszetel van Belgian Cycling, Rue de Bruxelles 482 te 1480 Tubeke. Het gedetailleerde lesschema volgt later. Elke kandidaat dient …

Read more