Willy Van Mol, organisator Brussel-Opwijk: “Het zit in ons DNA om jonge renners kansen te geven”

De U23 Road Series gaan opnieuw van start voor een nieuwe editie in 2023, 4 jaar na de lancering van het Belgisch-Nederlandse regelmatigheidsklassement. De coronaperiode was moeilijk voor iedereen en ook in de wielerwereld werden talrijke wedstrijden geannuleerd. Ook Brussel-Opwijk ontsnapte hier niet aan en werd twee opeenvolgende jaren afgelast. Maar op zondag 26 februari 2023 is de openingskoers in België voor U23 renners terug van de partij en zal tegelijkertijd het startschot geven voor de U23 Road Series. Dé ideale gelegenheid om een stand van zaken op te maken met de organisator Willy Van Mol.

Hoe heeft u de voorbije twee jaar beleefd?

Willy Van Mol: “De eerste keer dat de wedstrijd geannuleerd werd, was dit logisch aangezien we geen publiek mochten ontvangen. Maar vorig jaar zaten we in de flow met de maatregelen en zijn we ook voorzichtig geweest zonder onnodige risico’s te nemen. Het is niet vanzelfsprekend om alles terug op te starten. De wereld is veranderd op twee jaar tijd.”

Hoe moeilijk is het om een wedstrijd te organiseren na twee jaar van onderbreking?

Willy Van Mol: “Dat is allesbehalve makkelijk. Twee groepen van signaalgevers hebben beslist om ermee te stoppen en moesten vervangen worden. We worden ook geconfronteerd met het feit dat het budget van signaalgevers verhoogd is. De tijd dat ze kwamen voor een broodje en een pintje is voorbij. Dit is echt een grote hap uit ons budget geworden. Er moeten oplossingen gevonden worden om mensen te vinden. We hebben beroep gedaan op een jeugdbeweging, maar deze jongeren moeten minstens 18 jaar oud zijn. Het is verboden om signaalgever te zijn onder de 18 jaar. De wet is de wet. Voor wat sponsoring betreft, zijn de bedrijven voorzichtig omdat ze uiteraard verlies hebben geleden. Wij hebben het geluk dat we op de (financiële en logistieke) steun van de stad Brussel en van Opwijk kunnen rekenen, zonder hen zou het onmogelijk zijn om te organiseren.”

Traditiegetrouw start Brussel-Opwijk aan het Koning Boudewijnstadion in Brussel.

Met welke andere moeilijkheden wordt u geconfronteerd?

Willy Van Mol: “Het grootste probleem is signaalgevers vinden en dan heb ik het nog niet over de evolutie van het wegennet, alsook de politiebevelen die maken dat we het parcours hebben aangepast. Voortaan is het quasi onmogelijk om via het centrum van de gemeentes te rijden. Dit jaar zullen we bijvoorbeeld niet langer via het centrum van Merchtem naar Opwijk gaan. We gaan een bijkomende lus rond Asse maken alvorens op de lokale omloop van Opwijk te komen. We behouden echter de kenmerkende onderdelen van het parcours, namelijk de Varent en de Putberg.

Wat denkt u van de U23 Road Series?

Willy Van Mol: “Deel uitmaken van een klassement als deze zit in ons DNA om de jongeren onder de aandacht te brengen. Onze palmares bevat veel namen die achteraf wel succesvol geworden zijn, zoals Jan Bakelants of Florian Sénéchal. Een ander voordeel is de garantie op deelnemers ; op die manier komen de beste Belgische en Nederlandse ploegen aan de start.

Dit is een rijk gevulde dag in Opwijk aangezien er naast de wedstrijd voor de mannen ook één voor de vrouwen zal georganiseerd worden.

Willy Van Mol: “Wij hebben onze vrouwenkoers geïntegreerd in de Women Cycling Series. Wij geloven echt in de ontwikkeling van het vrouwenwielrennen dat volop aan het groeien is. De bedoeling van de Women Cycling Series is ook om de talenten van morgen te ontdekken. Dat maakt dat er veel zaken moeten georganiseerd worden, maar het is makkelijker om twee koersen op dezelfde dag te organiseren. De vrouwen zullen ook vertrekken vanuit het Koning Boudewijnstadion. We gaan de twee koersen doen starten met een tussentijd van 10 minuten. De politie heeft ons gevraagd om niet te lang rond de ring te rijden, dus leek het ons best om de twee wedstrijden dichter bij elkaar te brengen.

Hoe volg je de wedstrijden?

Elke wedstrijd in België van de U23 Road Series zal opnieuw rechtstreeks te volgen zijn via de liveticker op DirectVelo.

Related news

Beker van België

BEKER VAN BELGIË U17 – KOKSIJDE

Zaterdag 3 juni a.s. vindt na 6 jaar afwezigheid opnieuw de derde wegwedstrijd van de Beker van België voor U17 2023 plaats: de GROTE PRIJS GEMEENTE KOKSIJDE. Deze wedstrijd loopt over een afstand van 79,2 km (9 plaatselijke ronden van 8,8 km) en is een organisatie van de Koninklijke Veloclub De Verenigde Vrienden Koksijde vzw. De start vindt plaats om 14u30 op de Zeelaan te Koksijde. De aankomst is er voorzien omstreeks 16u20. De volgende wegwedstrijd van de Beker van België U17 is de ploegentijdrit te Montenaken op zondag 2 juli.

Read more
U23 Road Series

U23 ROAD SERIES/WOMEN CYCLING SERIES – BRUSSEL-OPWIJK

Zondag 26 februari a.s. vindt de eerste wedstrijd van de U23 Road Series & Women Cycling Series 2023 plaats: de 73ste Brussel-Opwijk. Deze wedstrijden worden na een onderbreking van 2 jaar opnieuw georganiseerd door de Verenigde Opwijkse Wielerclub vzw. U23 Road Series: Deze wedstrijd loopt over een afstand van 162,6 km (129,1 km in lijn gevolgd door 3 plaatselijke ronden van 11,2 km). De officieuze start vindt plaats om 12u25 in de Sportlaan-Houba De Strooperlaan te Brussel. De aankomst is voorzien omstreeks 16u30 op het Heiveld te Opwijk ter hoogte van de sporthal. Het volledige programma van de U23 Road Series 2023 ziet eruit als volgt: 26 februari 2023: Brussel-Opwijk (BEL) 25 maart 2023: Wim Hendriks Trofee (NED) 5-6 mei 2023: …

Read more