Wim Feys (EFC-L&R-AGS): “Wij zullen de outsiders zijn”

Vorig jaar kon Dylan Vandenstorme de eindzege nog bijna ruiken tijdens de laatste manche van de U23 Road Series. De renner van EFC-L&R-AGS stond 24 punten achter op Yentl Vandevelde bij de start in Honnelles-Angreau. Uiteindelijk is hij op twee punten van de eindoverwinning uitgekomen. « We dachten dat we niet meer in staat waren om het tij te keren. Dit bewijst dat alles mogelijk is. Het is een goede les voor de toekomst, » geeft de sportdirecteur Wim Feys toe en hij maakt een goede balans op van de editie 2022. « Dylan verloor het klassement in Voerendaal. Hij brak zijn sleutelbeen in de Ronde van Aosta. Hij zou zeker punten behaald hebben in de Hel van Voerendaal en blijft één van de revelaties van het jaar 2022. We hebben ook een dubbelslag binnengehaald met Luca De Meester en Michiel Nuytten in de Kersenronde. Op de avond van de manche in Bassenge waren we zelfs tweede in het ploegenklassement alvorens de laatste wedstrijden aan te vatten. »

Bijgevolg is zijn ploeg ambitieus voor 2023. « Wij zullen de outsiders zijn. De U23 Road Series zijn een echte doelstelling. Bij ons zullen Brem Deman, Ben Squirre en Michiel Nuytten op het klassement mikken. Wij beogen een Top 5 in het Algemeen Clubklassement. Een podium zou geweldig zijn, de overwinning lijkt niet realistisch. » De ervaren man van 51 jaar is er zich van bewust dat het moeilijk zal zijn om de Belgische Continentale ploegen te verslaan. « Lotto-Dstny zet de stap naar continentaal niveau. Intermarché-Circus-Wanty lanceert zijn opleidingsploeg. Elevate p/b Home Solution-Soenens wordt nu bijgestaan door Soudal Quick-Step en Urbano-Vulsteke doet zijn intrede in de competitie en gaat er elk jaar op vooruit. RB Zelfbouw zal ook vooruitgang boeken. Aan Nederlandse zijde heb ik gezien dat het Development Team van Team DSM een gemengde ploeg zal vormen met Dutch Foot Valley. Hen moeten we dus in de gaten houden. Het zal moeilijker zijn om te winnen, maar dit zal enkel het niveau van mijn renners ten goede komen. Heel wat ploegen ondergingen een metamorfose. De kaarten werden herverdeeld. »

Luca De Meester aan de zijde van Arnaud De Lie
Ploegvoorstelling van EFC-L&R-AGS tijdens het H4A Beloftenweekend in 2021

"De profploegen zouden nog meer interesse moeten tonen in de U23 Road Series"

Wim Feys kijkt ernaar uit om ertegenaan te gaan en verheugt zich over de terugkeer van Brussel-Opwijk op de kalender. « De kalender is echt aantrekkelijk, er is een mooie mix voor de sprinters, de punchers en de klassieke renners. De Omloop het Nieuwsblad U23, de Hel van Voerendaal, de Grand Prix Color Code Bassenge en de Omloop der Zevenheuvelen zijn echt selectieve parcoursen. Er ontbreekt misschien nog een Ardense koers voor de klimmers, maar ik ben er zeker van dat dit met de tijd nog komt. »

Hij hoopt in ieder geval dat het Belgisch-Nederlands regelmatigheidscriterium nog bekender zal worden. « De bedoeling is om de Belgische en Nederlandse talenten naar voor te schuiven, zelfs al kijken de professionele ploegen vooral naar de resultaten van de UCI-koersen en de krachttesten. Ze zouden wat meer interesse mogen tonen voor de U23 Road Series. De winnaars zijn geen pannenkoeken. De eerste 2 namen op de erelijst zijn Arnaud De Lie en Florian Vermeersch, dat zegt al veel. » Het is goed mogelijk dat er een 3e renner van Lotto-Dstny bijkomt op deze lijst, volgens Wim Feys. « Moeilijk om te zeggen wie de favorieten zijn. Het is altijd afwachten hoe de renners het doen, maar als hij er een doelstelling van maakt, zou Alec Segaert een reële kans kunnen maken op de overwinning. »

Wim Feys schuift Alec Segaert van Lotto-Dstny naar voor als favoriet voor de eindwinst van de U23 Road Series

Maar hij is niet de enige die kans maakt. Jongens zoals Warre Vangheluwe, Gil Gelders, William Junior Lecerf (Soudal-Quick Step DT), Ramses Debruyne, Gianluca Pollefliet en de beste jongere van vorig jaar Jelle Harteel (Lotto-Dstiny DT), Victor Hannes en de uitdager van Yentl Vandevelde, Dylan Vandenstorme (Circus-Rez-UZ-Technord), zullen zeker van zich laten horen in deze U23 Road Series. De verrassing zou ook kunnen komen van Vlad Van Mechelen (Development Team DSM). De Belg zal zijn debuut maken in de categorie en als hij hetzelfde niveau behaalt als bij de Junioren, zou hij wel eens potten kunnen breken.

Hoe volg je de wedstrijden?

Elke wedstrijd in België van de U23 Road Series zal opnieuw rechtstreeks te volgen zijn via de liveticker op DirectVelo.