Home | NL | FR
Evenepoel stunt op BK Tijdrijden Jeugd

01-05-18 Evenepoel stunt op BK Tijdrijden Jeugd

Voor wie nog overtuigd moest worden: Remco Evenepoel is ‘gene gewone’. De junior tekende voor dé prestatie van de Belgische Kampioenschappen Tijdrijden voor de jeugd in Vresse-sur-Semois door sneller te fietsen dan… de winnaar van de beloften.

Bij de jongens van veertien jaar was Xander Verhagen de beste. De Gelenaar van Acrog-Pauwels Sauzen-Balen BC was ruim 10 seconden sneller dan Yoran Van Gucht, de nummer twee. Jarne Jonckheere deed als bronzen medaillewinnaar een kleine halve minuut minder goed dan de Kempense primus. Verhagen liet op het allesbehalve lichtlopende parcours een gemiddelde van dik 36 kilometer per uur noteren. “Klimmen ligt me wel”, opende Verhagen. “Omdat ik veronderstelde dat de andere jongens veeleer behoudend zouden starten ging ik meteen volle bak in het eerste deel van de omloop, een paar kilometer bergop. De eerste honderden meters van de afdaling gebruikte ik om een beetje uit te blazen, nadien ging het volle bak richting finish. Spurten in de laatste rechte lijn zat er niet meer in, maar gelukkig bleek dat niet echt nodig, achteraf.”

Dat je je ogen en oren de kost moet geven om Belgisch kampioen te kunnen worden bewees Julie De Wilde. De nieuwelinge uit Laarne was al sinds zondagavond in Vresse-sur-Semois, dus had de omloop in het Waalse dorpje geen geheim meer voor haar. “Ik wist dus perfect hoe ik de wedstrijd moest indelen”, klonk het. “Kwam daar nog bij dat ik beroep kon doen op de raadgevingen van mijn vader, iemand die zelf nog gekoerst heeft. Deze titel is een hele mooie, vooral omdat ik me niet speciaal had voorbereid op dit kampioenschap. De school ging de laatste weken met het leeuwendeel van mijn tijd lopen.” De Wilde had meer dan een minuut voorsprong op Marith Vanhove, de winnares van de zilveren medaille. Katrijn De Clercq finishte op de derde plek.

Bossuyt is de tel kwijt

Het moelijkste aan het veroveren van een nieuwe titel bij de junioren voor Shari Bossuyt? Het antwoord op de vraag voor de hoeveelste keer ze nationaal kampioene was geworden, over alle disciplines heen. “Daarvoor volstaan twee handen niet”, klonk het lachend. “Op de weg is het de vierde keer, hou het daar maar op. De conditie was in elk geval nog voorbeeldig, zelfs na een zware winter op de piste. Ik trek nu nog door tot en met het Belgisch kampioenschap op de weg en las nadien een rustpauze in. Mijn doelen voor het verdere verloop van het jaar? Het EK en het WK op de piste, en het wereldkampioenschap op de weg in Innsbruck. Geen idee hoe de omloop er daar uitziet, maar ik heb nog tijd genoeg om me daar later mee bezig te houden. Ik weet wel dat de mensen veel van me verwachten na die achtste plaats op het WK in Bergen, maar ik wil eerst het parcours zien voor ik uitspraken doe over miijn kansen in Oostenrijk.” Luna Renders eindigde op een fraaie tweede plaats, op nauwelijks elf seconden van Bossuyt. Amber Aernouts volgde als derde, op iets meer dan een halve minuut.

Alex Segaert werd een paar weken geleden Belgisch kampioen duatlon. Binnenkort hoopt de Lendeledenaar daar een landstitel in het triatlon aan toe te voegen. De gouden medaille als ’s lands beste tijdrijder bij de eerstejaars nieuwelingen was voor de West-Vlaming een meer dan gesmaakt tussendoortje. “Vraag me niet om te kiezen”, liet Segaert weten. “Ik doe het voorlopig allemaal nog even graag. Natuurlijk weet ik dat mijn fietsproeven in alle disciplines die ik beoefen er bovenuit steken, maar ik ben nog jong genoeg om een keuze uit te stellen. Al geeft deze titel in Vresse-sur-Semois me wel veel vertrouwen. Ik kan klimmen, en ook tegen de chrono kom ik goed uit de verf: het is net met dat profiel waar je het al renner het verst mee kan schoppen.” Segaert was zeven seconden sneller dan de uitermate teleurgestelde topfavoriet Noah Detalle. Cian Uijtdebroeks volgde nog één secondje verderop en veroverde de bronzen medaille.

Evenepoel verbaast

De eerste renner die de kaap van de 40 kilometer per uur gemiddeld overschreed was Lars Van Ryckeghem, Belgisch kampioen bij de tweedejaars nieuwelingen. De knaap uit Aartrijke haalde het met een dikke halve minuut voorsprong op Lucas Rogiers. Robin Orins moest vrede nemen met een derde plek. “Goed ingedeeld”, klonk het tevreden bij Van Ryckeghem. “Ik kon de wedstrijd afwerken aan een gestaag tempo, zonder een rustmoment in te bouwen. De vrucht van de verkenning die ik hier een paar weken geleden afwerkte. Het loonde de moeite, dat over-en-weertje tussen Aartrijke en Vresse-sur-Semois. Ik verraste mezelf in positieve zin, vandaag. Normaal gezien hou ik niet echt van klimwerk. Ik haal de neus niet op voor een glooiend parcours, maar dit was – vooral in de eerste wedstrijdhelft – toch andere koek. Dus rekende er ik er niet op dat ik mijn titel van vorig jaar kon verlengen. Maar kijk, ik krijg deze mooie trui opnieuw om de schouders. Waar ik de komende tijd op mik? Op het provinciaal kampioenschap, eerst en vooral. En voor de rest leef ik van koers naar koers. Ik zie wel waar ik uitkom.”

Remco Evenepoel kwam, zag en overwon bij de junioren. De Vlaams-Brabander raasde over de omloop met een verbazend gemiddelde van ruim 43 kilometer per uur. Ilan Van Wilder gaf bijna één minuut toe, Milan Paulus als derde liet een achterstand van 2’30’’ noteren. “Het liep lekker”, trapte Evenepoel een open deur in. “Het was zaak je niet te vergalopperen op dit pittige parcours. Dat ik goed had ingedeeld merkte ik tijdens de tweede ronde, toen ik vijf renners die voor me gestart waren inhaalde. Dit was echt een omloop waarop ik mijn troeven ten volle kon uitspelen. Klimmen en tijdrijden doe ik graag. Net daarom ben ik zo verheugd met dit fraaie resultaat.”

Nathalie Bex pakte de titel bij de dames U23. Verheugend, na die tweede plaats van vorig jaar. “In 2017 werd ik tweede op beide BK’s na Lotte Kopecky. Nu zij er niet meer bij is schoof ik één plek op. Hopelijk geeft de wegrace straks hetzelfde resultaat.” Alana Castrique was goed voor zilver, Noah Selosse nam op het podium de bronzen medaille in ontvangst.

Weemaes kan ook klimmen

Tijdens de afsluitende race van de beloften werd duidelijk welke krachttoer junior Remco Evenepoel voor mekaar had gebracht. Winnaar Sasha Weemaes fietste over dezelfde afstand acht seconden trager dan de Vlaams-Brabander. Weemaes, ook een uitblinker op de piste, was in zijn nopjes met de titel. “Ik bewees hier vandaag dat ik ook kan klimmen”, klonk het. “Als pistier word je nogal makkelijk in een bepaald vakje geduwd, maar ik kom ook wel op een lastiger omloop goed uit de verf. Wat mijn doelen voor de komende maanden zijn? Simpel: zo goed mogelijk presteren, elk weekend opnieuw. Dan zie ik wel waar ik uitkom. Brengt me dat een selectie voor het WK tijdrijden op, des te beter.” Guillaume Seye rijfde de zilveren medaille binnen, Harm Vanhoucke finishte als derde.

Uitslagen BK Tijdrijden Jeugd Vresse-sur-Semois: klik hier.


Hot nieuws

20-08-19Nationale selecties: WK MTB Mont-Sainte-Anne
12-08-19Nationale selecties: Nations' Cup Men U23 - Tour de l'Avenir
12-08-19Lotto Cycling Cup - Flanders Ladies Classic | GP Sofie De Vuyst
12-08-19Lotto-Beker van België Junioren - Angreau-Honnelles
07-08-19Nationale selecties: WK Piste Junioren Frankfurt (Oder)
ESSO Beobank AG Insurance lotto
Bio-Racer Shimano Liberale Mutualiteit Liantis Ridley Jupiler Het Laatste Nieuws Concordia Toyota Vanreusel Snacks Sporza
Be Gold Cloud Partners

NewsKBWB
Contact
Openingsuren
Organigram
Logo & Huisst...
Doel en taken
Mission state...
Statuten
Huishoudelijk...
Routebeschrij...
Disciplines
Weg
Piste
Veldrijden
MTB
Trial
BMX
Indoor Cycling
Recreatie
Belgian Cycli...
Programma
Selecties
OS - WK - EK
Kledij
BK
Organisatie B...
Toegewezen Be...
Disciplines
Reglementen
Word commissaris
Modelformulie...
Algemene regl...
Colleges
Specifieke sp...
Organisatievo...
Protocol Spor...
Antidoping
Seingevers
Formulieren
Kalenderkaarten
Vergunningen
Deelname buit...
Aanvraag luis...
Aanvraag wild...
Telecommunica...
Prijzenbarema's
Events
Meldpunt
Aanspreekpunt...
Ethische comm...
Publicaties
Beslissingen ...
Verzekeringen
Begeleiding n...
Palmares
Records
PartnersLinksVideo