Home | NL | FR
Van Gucht en De Meester razendsnel

20-08-17 Van Gucht en De Meester razendsnel

In Deftinge bij Lierde vonden zondag de Belgische kampioenschappen voor de aspiranten plaats. Bij de oudste jongens veroverde Milan De Meester de wegtitel. Yoran Van Gucht (jongens 13 jaar), Jade Linthoudt (meisjes 13 jaar) en Xaydee Van Sinaey (meisjes 12 jaar) gingen met twee titels naar huis.

De wegrit bij de veertienjarige jongens, die volgend seizoen de overstap naar de nieuwelingen maken, bleef de hele tijd gesloten. Op geen enkel moment slaagde iemand erin om een noemenswaardige voorsprong te nemen. Het werd dus een massaspurt. Op zo’n 200 meter van de finish gingen heel wat renners tegen de grond, Milan De Meester ontsnapte aan de averij en gaf Noah Detalle en Jarne Van der Eycken het nakijken. “Ik merkte al snel dat wegrijden nagenoeg onmogelijk zou zijn, ik vond het dan ook niet de moeite om het te proberen”, zei De Meester, zoon van ex-prof Hans. “Met het oog op de sprint koos ik voor het wiel van Detalle. Even kwam er iemand tussen en dreigde ik ingesloten te raken, maar ik vond toch een gaatje en toen Detalle een beetje stilviel, ben ik er vol voor gegaan. De massale val heb ik enkel horen gebeuren. Gelukkig zat ik aan de andere kant van het peloton.”

Ook een massale valpartij bij de jongens van dertien jaar, meer bepaald kort na het ingaan van de tweede ronde. Enkele renners bleven liggen en doordat er even geen ziekenwagens meer beschikbaar waren, moest de wedstrijd enkele minuten worden geneutraliseerd. Victor Hannes zorgde daarna voor een schaarse aanvalspoging, maar topfavoriet Yoran Van Gucht reageerde snel en ook het peloton sloot weer aan. Ook hier ging het richting massaspurt, Van Gucht won schijnbaar moeiteloos voor Nick Van Laeken en Vlad Van Mechelen. “Ik kan niet ontkennen dat ik momenteel de goede vorm te pakken heb”, verklaarde Van Gucht. “Ik kon me de hele tijd vooraan in het peloton handhaven, in de slotkilometers nestelde ik me in tweede positie. Toen ik de druk van achteren uit voelde komen, ben ik de sprint zelf aangegaan in de hoop dat niemand er nog zou overkomen. Eerder in de wedstrijd had ik ook zelf gereageerd toen Victor Hannes een redelijk kloofje had geslagen. Ik merkte echter dat ook het peloton sterk naderde, aandringen had op dat moment dan ook niet veel zin.”

Bij de twaalfjarige jongens een gelijkaardig gesloten scenario, aanvalspogingen waren telkens van heel korte duur. In de slotronde werden enkele kanshebbers wel nog uitgeschakeld door een valpartij. In de sprint stond geen maat op Chepe Flussie. Met duidelijk verschil verwees hij Liam Van Bylen en Victor Vaneeckhoutte naar de andere podiumplaatsen.

Meisjes Aspiranten

Bij de veertienjarige meisjes waagde Fien Masure zich net na half koers aan een aanval, maar ze kon haar inspanning niet volhouden en werd in de voorlaatste ronde weer gegrepen. Het kwam tot een spurt en daarin was Ines Van de Paar duidelijk de snelste, Masure hield nog net Elvia Peeters achter zich en pakte zilver. “Ik had wel verwacht dat Fien Masure of Marith Vanhove het met een aanval zou proberen”, verklaarde Van de Paar. “Fien deed het, op zeker moment heb ik dan zelf de achtervolging op gang gebracht. Bij aanvang van de sprint vreesde ik even te ver te zitten, maar toen het wat stilviel, kon ik meegaan in het wiel van Marith. Op ongeveer honderd meter van de finish ben ik dan vrij vlot naar de leiding kunnen gaan.”

Bij de dertienjarige meisjes bleek de aanval van Jade Linthoudt wel succesvol. Zij liet de rest op drie ronden van het einde achter en reed een mooie voorsprong bijeen. In de sprint met het zilver als inzet versloeg Laura Puype Emma Duchateau.

Een sprint voor het goud kwam er ten slotte bij de twaalfjarige meisjes. Het werd een hevig duel tussen Dina Boels en Xaydee Van Sinaey, waarbij deze laatste uiteindelijk de snelste bleek. Het brons ging naar Anna Vanderaerden. 

Tijdritten

Eerder op de dag waren ook de titels in het tijdrijden al uitgereikt. De nationale driekleuren gingen naar Yoran Van Gucht (jongens 13 jaar), Corentin Delhaye (jongens 12 jaar), Fien Masure (meisjes 14 jaar), Jade Linthoudt (meisjes 13 jaar) en Xaydee Van Sinaey (meisjes 12 jaar). Opvallend daarbij de tijd van Fien Masure. Met haar 5:06 over de 3,4 kilometer zou ze ook bij de jongens 13 jaar als derde op het podium hebben gestaan. Om de titel bij de jongens 14 jaar werd al op 1 mei in Anzegem gestreden, met Noah Detalle als winnaar.


Hot nieuws

25-05-18Nationale selecties: Wereldbeker MTB XCO Nové Město na Moravě
24-05-18Nationale selecties: Grand Prix of Tula
23-05-18Lotto-Topcompetitie U25 - Circuit de Wallonie
23-05-18Oproep tot kandidaturen BK Cyclocross Aspiranten, Amateurs & Masters 2018
23-05-18Verplichtingen organisatoren antidopingcontroles
ESSO AG Insurance lotto
Bio-Racer Shimano Liberale Mutualiteit ADMB Ridley Jupiler Het Laatste Nieuws Concordia Toyota Vanreusel Snacks Sporza
Be Gold Cloud Partners

NewsKBWB
Contact
Openingsuren
Organigram
Logo & Huisst...
Doel en taken
Mission state...
Statuten
Huishoudelijk...
Routebeschrij...
Disciplines
Weg
Piste
Veldrijden
MTB
Trial
BMX
Indoor Cycling
Recreatie
Belgian Cycli...
Programma
Selecties
OS - WK - EK
Kledij
Belgian Cycli...
BK
Organisatie B...
Toegewezen Be...
Disciplines
Commissarisse...
Word commissaris
Modelformulie...
Algemene regl...
Colleges
Specifieke sp...
Organisatievo...
Protocol Spor...
Antidoping
Seingevers
Formulieren
Kalenderkaarten
Vergunningen
Deelname buit...
Aanvraag luis...
Aanvraag wild...
Telecommunica...
Prijzenbarema's
Events
Publicaties
Beslissingen ...
Verzekeringen
Begeleiding n...
Palmares
Records
PartnersLinksVideo