Bakelants, Van Avermaet, Vermeersch en Van Gestel versus topveldrijders op BK Gravel in Turnhout

Op woensdag 1 mei vindt in Turnhout de tweede editie van het Belgisch kampioenschap Gravel plaats. Profrenners en recreanten staan samen aan de start van dit open kampioenschap. Bekende namen aan de start zijn onder meer Jan Bakelants, Greg Van Avermaet, Gianni Vermeersch, Dries Van Gestel, Eli Iserbyt en Michael Vanthourenhout.

Ex-profrenners Jan Bakelants en Greg Van Avermaet kunnen woensdag in Turnhout in de voetsporen treden van Jasper Stuyven, die vorig jaar in Oud-Heverlee het allereerste BK Gravel op zijn naam schreef. De voormalige geletruidragers en ritwinnaars in de Tour de France zullen dan wel moeten afrekenen met profrenners Gianni Vermeersch en Dries Van Gestel. Vermeersch werd in 2022 wereldkampioen gravel en legde enkele weken geleden beslag op de zesde plaats in Parijs-Roubaix, een koers waarin Van Gestel als 13de finishte.

Ook een legertje veldrijders behoort woensdag tot de medaillekandidaten: Europees kampioen Michael Vanthourenhout en Belgisch kampioen Eli Iserbyt zijn van de partij, maar ook Toon en Thijs Aerts, Jens Adams, Daan Soete, Wietse Bosmans, Tom Meeusen en Lander Loockx. Ook vice-Europees kampioen en regerend Brits kampioen veldrijden Cameron Mason zakt woensdag af naar Turnhout, maar als buitenlander komt hij uiteraard niet in aanmerking voor de Belgische titel.

Bij de elite vrouwen belooft het een open en spannende strijd te worden. Nathalie Bex, Alana Castrique en Jana Dobbelaere komen goed gerodeerd van de weg en hebben misschien wel een streepje voor. Maar ze zullen dan wel de maat moeten nemen van Joyce Vanderbeken, regerend wereldkampioene gravel in de categorie 35 tot 39 jaar. Rosanne Breugelmans, Emily De Cuyper, Joyce De Loof, Kim Knaeps en Tessa Zwaenepoel zijn ook namen om in de gaten te houden. Ook topveldrijster Leonie Bentveld is van de partij in Turnhout, maar als Nederlandse kan  zij – net als Cameron Mason bij de mannen – natuurlijk geen aanspraak maken op de Belgische driekleur.

Er zijn in Turnhout Belgische titels te winnen in verschillende leeftijdscategorieën, het BK Gravel is niet alleen weggelegd voor eliterenners. Er staan woensdag 1500 renners uit diverse leeftijdscategorieën aan de start, waarvan de helft met dagvergunning. Enkel renners met een competitievergunning komen in aanmerking voor een Belgische titel. Alle startbewijzen zijn al enkele weken de deur uit, inschrijven is niet meer mogelijk. Iedereen start op een specifiek tijdstip per categorie volgens het principe van een massastart. Leuk extraatje: elke laureaat krijgt automatisch een startbewijs voor het WK Gravel op 5 en 6 oktober in Halle en Leuven, dwars door Nationaal Park Brabantse Wouden.

Start, finish en fanzone op Nieuwe Kaai

Start en finish van het BK liggen op de Nieuwe Kaai in Turnhout. Het belooft een typische ‘American style’ gravelwedstrijd te worden met lange, vlakke en brede gravelstroken, rechttoe rechtaan, dwars door de Noorderkempen. Het parcours, dat door de zware regenval van de voorbije weken lichtjes hertekend is, is ongeveer 50 km lang. Afhankelijk van de categorie zullen de deelnemers één, twee of drie lussen voor de wielen geschoven krijgen.

Op het BK in Turnhout – dat ook veel aandacht heeft voor duurzaamheid en natuurbeheer – bepaalt elke deelnemer zelf zijn intensiteit, snelheid en doel. Voluit meestrijden voor goud en een WK-ticket of met een groepje vrienden relaxed meerijden op eigen tempo, het kan allemaal op 1 mei. De fanzone op de Nieuwe Kaai is voor supporters de uitgelezen plek om het BK te beleven: start, finish, meerdere passages, podium, uitgebreide catering, een gravelexpo, … Ook de deelnemers kunnen na hun race uiteraard komen nagenieten in de fanzone voor een gezellige après-bike.

Burgemeester Paul Van Miert en schepen van Sport Jan Van Otten: “We zijn als stadsbestuur ontzettend trots dat Turnhout de gastlocatie vormt voor dit fantastische sportevenement. Op 1 mei strijden profrenners en recreanten op een prachtig parcours door de Noorderkempen. Naast het parcours kunnen sportliefhebbers dan weer volop genieten van de fanzone op de Nieuwe Kaai. Zo belooft het voor iedereen een onvergetelijke dag te worden.”

Nathalie Clauwaert, algemeen directeur van Belgian Cycling: “Het Belgisch kampioenschap Gravel is een unieke kans voor zowel professionele renners als amateurs om hun vaardigheden te tonen in deze ondertussen volwaardige, internationale discipline. Met talrijke grindwegen biedt Turnhout en de Kempen een prachtige omgeving voor deze race, en met het Agentschap Natuur & Bos werd samen gezocht naar het beste parcours om de natuur zoveel als mogelijk te vrijwaren. We zijn ervan overtuigd dat het BK Gravel in Turnhout opnieuw een voltreffer zal worden.”

PRAKTISCHE INFO BK GRAVEL 2024

  • Datum: woensdag 1 mei 2024 (= feestdag: Dag van de Arbeid)
  • Locatie start & finish: Nieuwe Kaai, Turnhout
  • TV: het BK Gravel is woensdag integraal te (her)bekijken op Proximus Pickx+ sport om 19u. Op zondag 5 mei volgt nog een uitgebreide samenvatting op VRT1/Sporza.

Related news

BK

Gianni Vermeersch en Alana Castrique winnen BK Gravel

Gianni Vermeersch en Alana Castrique hebben in Turnhout het Belgisch kampioenschap gravel bij de elites op hun naam geschreven. Ze toonden hun klasse in zonovergoten omstandigheden. In totaal werden maar liefst 26 Belgische kampioenen gekroond die zich daarmee rechtstreeks kwalificeren voor het WK Gravel in eigen land in oktober. Aan de Nieuwe Kaai in Turnhout stonden maar liefst 1500 gravelaars aan de start. In verschillende waves vertrokken profs en recreanten voor hun Belgisch Kampioenschap Gravel. De typische lange Kempische grindwegen en het vlakke parcours zorgden ervoor dat de snelheid heel hoog lag. Bij de mannen elite nam régional de l’étape Dries Van Gestel als snel een stevige voorsprong van een halve minuut. Zijn strategie om er een slopend BK van …

Read more
Gravel

Ontdek het WK Gravel Package van het Martin’s Red Hotel in Tubeke

Het WK Gravel vindt plaats op 5 en 6 oktober 2024 met start in Halle en aankomst in Leuven. Het worden heuse gravel hoogdagen met naar verwachting 2.000 deelnemers en talrijke supporters van over heel de wereld. Op slechts een steenworp afstand van de startlocatie bevindt zich het Martin’s Red Hotel in Tubeke, de perfecte uitvalsbasis voor een onvergetelijke gravelervaring. Gebruik nu de promo code en verzilver de promotie. Het Martin’s Red Hotel is niet zomaar een accommodatie. Het is uitstekend gelegen op slechts 4 kilometer van de start van het WK. Bovendien bevindt het hotel zich naast het Belgian Cycling Center, het kloppende hart van Belgian Cycling. Ga voor een ongeëvenaarde ervaring waarbij u zich volledig verbonden voelt met …

Read more
BK

BK Binche: Zesde tijdrittitel voor Kopecky, eerste voor Wellens

Binche was vandaag het toneel van de Belgische kampioenschappen tijdrijden voor elite. De nieuwe kampioenen luisteren naar de namen: Lotte Kopecky, Tim Wellens, Sandrine Tas en Rutger Wouters. De eerste kampioen die gekroond werd in Binche was Rutger Wouters (Team Thielemans – De Hauwere). Hij klokte de snelste tijd bij de mannen Elite 2. Wouters legde het parcours van 19,3 kilometer drie seconden sneller af dan Elias Van Breussegem (Shifting Gears) en tien seconden sneller dan Guillaume Seye (Cibel Cebon). De titel bij de vrouwen Elite 2 ging naar Sandrine Tas (Cyclingteam Belco/Van Eyck). Zij versloeg Jesse Vandenbulcke (De Ceuster – Bonache Cycling Team) met een ruime voorsprong van 1’08”. Hanne Van Loock, ploeggenote van Tas, mocht als derde mee …

Read more