Christian Bouillot: “Een talent zal winnen in Couvin”

De Topcompetitie U17 vangt aan op 16 april in Vezin. Met twee manches van de Topcompetitie organiseert Christian Bouillot  een derde van de wedstrijden van het regelmatigheidscriterium. De voormalige voorzitter van de Ronde van Namur is immers de draaischijf van de koersen in Vezin en de klimkoers in Couvin. « Voor 2023 gaan we copy/paste doen. Onze organisatie loopt van een leien dakje », benadrukt hij.

In Vezin in de provincie Namen krijgen de renners het traditioneel circuit van 8,9 kilometer voor de kiezen. « Het is hetzelfde parcours als gewoonlijk met een helling van 500/600 meter halfweg. » Zoals het reglement dit oplegt, zullen er 3 bergprijzen en 3 tussensprints zijn. Christian Bouillot stelt vast dat de U17 categorie heropleeft. « Enkele jaren geleden was er een terugval, maar nu gaat het terug beter. Dankzij de Topcompetitie ben ik zeker van de komst van een peloton van 120-125 renners. Er zal volk zijn, want sowieso trek je ook de ouders en de vrienden aan. Dit zorgt ook onmiddellijk voor een leuke sfeer.”

Later dit jaar, op 10 augustus, zal Christian Bouillot ook instaan voor de jongste klimkoers in Couvin. Deze is toe aan haar derde editie en maakt, voor de eerste keer, deel uit van de Topcompetitie. « Deze wedstrijd ontstond na covid-19. We hebben een eerbetoon aan Jean Henrard willen brengen die overleed tijdens deze pandemie. Het was een belangrijk figuur in Couvin, in het bijzonder in het wielrennen. » Hoewel de wedstrijd voor Nieuwelingen nog recent is, is de koers niet aan haar proefstuk toe. Voordien was dit het kader van een wedstrijd voor Amateurs/Masters, georganiseerd door Guy Crasset, waaraan ook de Junioren voorafgaand mochten deelnemen. « Op een dag waren  Jean-Luc Vandenbroucke en Peter Van Peteghem aanwezig en hadden ze duidelijk aan Guy Crasset gezegd dat er potentieel was voor een klimkoers. Ze zijn ons onmiddellijk komen opzoeken om na te gaan of het ons interesseerde om dit te organiseren.”

Christian Bouillot, organisator van de klimkoersen in Vezin en Couvin.
Cedric Keppens klopte vorig jaar Jasper Schoofs in een sprint met twee en won de klimkoers in Vezin.

Een talent zal winnen in Couvin

De zeventiger is vervolgens ingegaan op deze oproep. « Aangezien ik afkomstig ben van Couvin, is het vlug gegaan. Met de Pédale Pansartoise van Couvin zijn we verheugd de beste Nieuwelingen van de categorie te kunnen verwelkomen. We bieden een mooi parcours met in het bijzonder de Rue de la Montagne van 2,2 kilometer lang”. Deze moeilijke passage die naar de heuvels van de stad leidt, bepaalt de koers. “Alleen een groot talent kan hier winnen, dat staat vast. We hebben mooie winnaars zoals Cedric Keppens, Steffen De Schuyteneer en Aless De Bock.”

Merk op dat de dag erg geanimeerd is aangezien er ook een klimkoers voor Junioren doorgaat. « Aan het einde van de dag zijn we erg moe, maar blij dat we kwalitatieve koersen konden aanbieden aan de jeugd. » Het parcours vangt aan met een parcours in lijn van een twintigtal kilometer alvorens aan te komen op het laatste circuit, rond de stuwdam van de Ry de Rome. Dit jaar zal de koers twee weken vroeger doorgaan, nl. op 10 augustus. « De koers zal doorgaan aan het einde van de Ronde van Namur. De schoolvakanties zijn anders verdeeld in Wallonië en de lessen hervatten eind augustus. Om de jongeren aan de start te krijgen, moesten we dus de datum wijzigen.”

Topcompetitie

Thibaut Van Damme zet kroon op het werk in Topcompetitie U17

Thibaut Van Damme (Avia-Rudyco Cycling Team) won vorige zondag de Affligem Classic en zette zo de kroon op het werk bij zijn eindwinst in de Topcompetitie U17. De Topcompetitie is een combinatie van pistewedstrijden, mountainbike, veldrijden en wegkoersen. Bij het ingaan van de slotmanche had Van Damme een voorsprong van 31 punten op Mauro Keppens (Isorex Cycling Team), waarmee de eindzege al verzekerd was. In de sprint in Affligem versloeg Van Damme Jasper Verbrugge (Cycling Team Luc Wallays – Jonge Renners Roeselare) en Yoram Knaepen (Acrog-Tormans). In het eindklassement heeft Van Damme uiteindelijk 45 punten meer dan Keppens, die tiende werd in Affligem. Van Damme schreef ook het knelpuntenklassement op zijn naam. Thibaut Van Damme: “Ik was erop gebrand om …

Read more
Topcompetitie
Topcompetitie

TOPCOMPETITIE U17 – AFFLIGEM CLASSIC

Zondag 8 oktober a.s. vindt de zesde en laatste wegwedstrijd van de Topcompetitie voor U17 2023 plaats: de 34ste AFFLIGEM CLASSIC. Deze wedstrijd loopt over een afstand van 78,65 km (0,75 km aanloop + 8 lokale ronden van 9,74 km) en is een organisatie van de Verenigde Affligemse Wielerclubs i.s.m. WSC Dr. Tistaertvrienden vzw. De start vindt plaats om 14u30 in de Bellestraat te Essene. De aankomst is voorzien omstreeks 16u30 in de Kerkstraat te Affligem.

Read more
Topcompetitie
Topcompetitie

TOPCOMPETITIE U17 – GP A.R. GILLES JEMEPPE

Zondag 24 september a.s. vindt de vijfde wegwedstrijd van de Topcompetitie voor U17 2023 plaats: de 48ste GP A.R. GILLES te JEMEPPE. Deze wedstrijd loopt over een afstand van 66,1 km en is een organisatie van de vzw Vélo Club Cité Jemeppe. De start vindt plaats om 15u30 in de Allée du Beau Vivier te Seraing. De aankomst is voorzien in de Avenue du Centenaire te Seraing omstreeks 17u10. De volgende en laatste wegwedstrijd van de Topcompetitie U17 vindt plaats op zondag 8 oktober te Affligem.

Read more

Related news

Weg

Voorbeschouwing Lotto-Beker van België Junioren

Met de GP Ferdinand Bracke in Walcourt wordt op zondag 7 april de eerste wegwedstrijd van de Beker van België voor junioren gereden. Net als in de Beker van België U17 zijn er voor dit regelmatigheidscriterium punten te rapen in vier disciplines: baanwielrennen, veldrijden, mountainbiken en wegwielrennen. De Beker van België junioren bestaat dit jaar uit zes manches op de weg, te beginnen met de GP Ferdinand Bracke die een nieuwkomer is in deze competitie. Deze wedstrijd, ter ere van de Vuelta-winnaar van 1971, is pas toe aan de tweede editie. “We bouwden al meteen een goede reputatie op na onze eerste editie en we verworven ook reeds naambekendheid over de grens, want enkele Franse teams hadden interesse om deel …

Read more
Weg

Voorbeschouwing Beker van België U17

Op paasmaandag 1 april staat met de Ronde van Moeskroen de eerste wegwedstrijd van de Beker van België U17 op het programma. Eerder werden er al wedstrijden in het veld en op de piste verreden die meetellen voor deze competitie. Mountainbike is de vierde discipline. In de Beker van België U17 wordt er niet gestreden voor een individueel klassement, maar voor een clubklassement. Deze competitie telt dit jaar vier manches op de weg en daarbovenop het BK ploegentijdrijden. Pommeroeul is een nieuwkomer op de kalender. De wedstrijd in Koksijde verdwijnt na één jaar omdat er dit jaar op 26 mei het BK op de weg voor junioren georganiseerd wordt. De openingswedstrijd vindt dus plaats op 1 april in Moeskroen en …

Read more