De koersdirecteur, een noodzakelijke functie in de koers

Velen kennen hem als de persoon die de wedstrijd op gang vlagt, maar de verantwoordelijkheid gaat veel verder dan dat. In de organisatie van een wielerwedstrijd is een cruciale rol weggelegd voor de koersdirecteur die de algemene organisatorische leiding van de wedstrijd draagt. Hij kan hierin bijgestaan worden door een veiligheidscoördinator die o.a. instaat voor de beveiliging van het wedstrijdtraject. Afhankelijk van het type wedstrijd mag de koersdirecteur de taak van veiligheidscoördinator zelf uitvoeren (open en gesloten omloop) of moet deze functie door een andere persoon ingevuld worden (wedstrijden in lijn).

Naast de bepalingen opgenomen in het Koninklijk Besluit zijn deze personen gehouden het UCI reglement te respecteren en dienen zij daarom in het bezit te zijn van een vergunning.

Om aan de diverse types van wedstrijden en combinaties van functies (schematisch overzicht) tegemoet te komen worden volgende vergunningen voorzien:

  • Koersdirecteur/Veiligheidscoördinator: Deze vergunning is voor alle koersdirecteurs en/of veiligheidscoördinatoren die deze functie uitoefenen in nationale en internationale wedstrijden tot en met het niveau UCI ME/WE .1 (NIET UCI WorldTour/ProSeries). Voor de regionale wedstrijden is geen vergunning vereist.
  • Koersdirecteur/Veiligheidscoördinator WorldTour/Pro Series: Deze vergunning is enkel voor de personen die in wedstrijden van het niveau UCI WorldTour/Proseries de functie van veiligheidscoördinator op zich nemen en voorkomen op de lijst van gecertificeerde “Event UCI Safety Managers” gepubliceerd op de website van de UCI.
  • Koersdirecteur WorldTour/Proseries: Deze vergunning is bedoeld voor personen die in wedstrijden van het niveau UCI WorldTour/Proseries enkel de functie van koersdirecteur op zich nemen.

Personen die meerdere malen per jaar de functie van koersdirecteur en/of veiligheidscoördinator uitoefenen, waarvan minimaal éénmalig in een wedstrijd UCI WorldTour/Proseries nemen de ‘hoogste’ vergunning respectievelijk ‘Koersdirecteur/Veiligheidscoördinator WorldTour/Pro Series’ of ‘Koersdirecteur Worldtour/Proseries’.

Voor het verkrijgen van een vergunning van koersdirecteur/veiligheidscoördinator of koersdirecteur WorldTour/Pro Series is een theorie opleiding met schriftelijke test verplicht.

Bovenstaande is van toepassing met volgende overgangsregeling:

  • 2024: Vergunning verplicht in alle nationale en internationale wedstrijden.
    Opleiding en test verplicht voor WorldTour en ProSeries wedstrijden
  • 2025: Opleiding en test verplicht voor alle nationale en internationale wedstrijden.
    De vergunning is op verzoek voor te leggen aan het college van commissarissen.

Naast de invoering van een vergunning werd  door de veiligheidscel van Belgian Cycling een tabel opgemaakt die een duidelijke rol -en taakverdeling weergeeft tussen de koersdirecteur en veiligheidscoördinator.

Related news

Weg

De Stad Brussel kandidaat voor organisatie WK wielrennen in 2030

De Stad Brussel heeft zich kandidaat gesteld bij de Internationale Wielerunie om het WK Wielrennen op de weg in 2030 te organiseren. Voor de tweehonderdste verjaardag van België wil de hoofdstad van het land dan ook de rol van wereldhoofdstad van de fiets op zich nemen. Minder dan twee jaar na het grote succes van het WK Wielrennen in Leuven, bevestigt Brussel met de kandidaatstelling de wens om fietsland België voor de elfde keer de Wereldkampioenschappen te laten organiseren. De keuze voor 2030 is niet toevallig. Het zal bijna tweehonderd jaar geleden zijn dat het Voorlopig Bewind de onafhankelijkheid van België heeft uitgeroepen. Het organiseren van een van ’s werelds grootste sportcompetities zal de grootste Belgische talenten de kans geven …

Read more
Nationale ploegen

NATIONALE SELECTIES: WK WEG WOLLONGONG

De Sporttechnische Commissie bevestigde de door de bondscoaches geselecteerde renners om deel te nemen aan de Wereldkampioenschappen op de weg, die zullen plaatsvinden van zondag 18 september tot zondag 25 september 2022 in Wollongong (Australië): SELECTIES TIJDRIJDEN: DAMES JUNIOREN: Febe JOORIS Xaydée VAN SINAEY Geen reserve. HEREN JUNIOREN: Duarte MARIVOET SCHOLIERS Jens VERBRUGGHE Reserve: Vlad VAN MECHELEN HEREN U23: Alec SEGAERT Lennert VAN EETVELT Geen reserve. DAMES ELITE: Lotte KOPECKY Julie VAN DE VELDE Geen reserve. HEREN ELITE: Remco EVENEPOEL Yves LAMPAERT Geen reserve. MIXED TEAM RELAY: DAMES ELITE: Valerie DEMEY Julie DE WILDE Jesse VANDENBULCKE HEREN ELITE: Quinten HERMANS Pieter SERRY Nathan VAN HOOYDONCK SELECTIES WEGRITTEN: DAMES JUNIOREN: Febe JOORIS Jade LINTHOUDT Fleur MOORS Xaydée VAN SINAEY Reserves (in alfabetische …

Read more
Beker van België Juniors
Beker van België

LOTTO-BEKER VAN BELGIË JUNIOREN – LINTER

Donderdag 21 juli a.s. vindt de vijfde wegwedstrijd van de Lotto-Beker van België voor Junioren 2022 plaats: de GROTE PRIJS EDDY SCHEPERS te LINTER. Deze wedstrijd loopt over een afstand van 115,5 km (11 plaatselijke ronden van 10,5 km) en is een organisatie van de Koninklijke Wielerclub Heide Sportief Linter. De start vindt plaats om 15u00 in de Heidestraat te Linter. De aankomst is er voorzien omstreeks 17u45. De volgende wegwedstrijd van de Lotto-Beker van België voor Junioren is de Grand Prix du Haut-Pays te Angreau-Honnelles op zaterdag 13 augustus.

Read more