Eerste nationaal veiligheidsoverleg wielerwedstrijden is een feit

Campagnes voor signaalgevers en weggebruikers in de pijplijn

Alle partijen betrokken bij wielerwedstrijden hebben de veiligheid rond en in de koers geëvalueerd op het eerste nationaal veiligheidsoverleg wielerwedstrijden op woensdag 21 december 2022. Het zeer constructieve overleg leidde tot een aantal concrete afspraken. Zo komen er onder andere sensibiliseringcampagnes voor signaalgevers en naar de weggebruikers toe.

In februari 2022 gingen Belgian Cycling en de Federale Politie een samenwerking aan op vlak van veiligheid en rekrutering. Het organiseren van een nationaal veiligheidsoverleg wielerwedstrijden maakt deel uit van de samenwerkingsafspraken. Het overleg ging op woensdag 21 december voor het eerst door in Brussel.

Tom Van Damme, voorzitter van Belgian Cycling: “Alle betrokken partijen waren aanwezig. Dat bewijst dat de veiligheid van de wielrenners en van het publiek, van de koerskaravaan en van de weggebruikers voor hen een duidelijke prioriteit is. Ouders die hun kinderen laten koersen, moeten weten dat we er alles aan doen om het veilig te houden.”
“Zeer positief is ook dat we afgesproken hebben extra inspanningen te leveren om nog duurzamer en milieuvriendelijker te werken.”

Carina Van Cauter, gouverneur van Oost-Vlaanderen:“België is een koersland waar elke koers een feest is. We moeten dat zo houden. Alle mensen die rond de tafel zaten, willen samen en elk op eigen niveau hun verantwoordelijkheid nemen en de veiligheid in en rond de koers verbeteren. Dit was een bijzonder constructief overleg met concrete afspraken. Ik geef een aantal punten graag door aan mijn collega’s-gouverneurs en plaats ze in mijn provincie op de agenda van het verkeersveiligheidsoverleg.”

Aan dit nationaal veiligheidsoverleg wielerwedstrijden namen Belgian Cycling, Cycling Vlaanderen, la Fédération Cycliste Wallonie-Bruxelles, privé-organisatoren van wielerwedstrijden, rennersploegen, signaalgevers, rennersvakbonden, vertegenwoordiging van de gouverneurs, het Nationaal Crisiscentrum, de Vereniging van Steden en Gemeenten en de Federale en Lokale Politie deel.

Extra ondersteuning voor signaalgevers

Eén van de belangrijkste punten van het overleg ging over de signaalgevers. Er is dringend nood aan nieuwe signaalgevers en aan meer en betere briefings voor hen. Signaalgevers zijn van cruciaal belang voor het goede verloop van de koers. Alle deelnemers aan het overleg waren het er roerend over eens dat zij alle respect verdienen. Daarom zijn er voor hen meteen drie concrete maatregelen afgesproken.

In 2023 zal Belgian Cycling samen met de Vlaamse en Waalse vleugels een sensibiliseringscampagne voeren om nieuwe signaalgevers aan te trekken. Een infofiche met standaardinfo voor signaalgevers moet daarbovenop zorgen voor betere en uniforme informatie voor de signaalgevers. En via het Project Clubondersteuning van Cycling Vlaanderen zullen lokale organisatoren een informatiepakket krijgen dat ze kunnen meegeven aan hun signaalgevers.

Sensibilisering van weggebruikers nodig

Een andere vaststelling op het veiligheidsoverleg was ook dat weggebruikers nog al te vaak in de koerskaravaan belanden omdat ze de ‘rode en groene vlaggen’ niet respecteren. De ‘rode vlag’ is het openingsvoertuig van een wielerwedstrijd en de ‘groene vlag’ is de wagen met een groene vlag die het einde van de koerskaravaan aanduidt. Weggebruikers mogen de rijbaan pas weer oprijden als de groene vlag voorbij gereden is.

In de loop van 2023 zullen Belgian Cycling, de politie en alle betrokkenen een sensibiliseringscampagne lanceren naar de weggebruikers toe.

Wim Van Herreweghe van organisator Flanders Classics besloot: “Wielersport is oh zo mooi, maar oh zo kwetsbaar. Topsport op de openbare weg kan pas als iedereen samenwerkt. Veiligheid voor renners en supporters is hierbij absoluut prioritair en een zorg van ons allemaal: renners, teams, jury, federatie, politie, vrijwilligers, organisatie en supporters. Meetings als deze van vandaag dragen daar enorm toe bij.”

Related news

Algemeen

Medisch attest verplicht voor alle bestuurders in koers

De veiligheid tijdens wielerwedstrijden blijft één van de voornaamste bekommernissen van Belgian Cycling. Na de invoering van het verplicht attest van rijgeschiktheid groep 2 voor o.a. de sportdirecteurs/ploegleiders sinds het seizoen 2019, gaan we vanaf 2023 de volgende fase van de reglementering in. Die bepaalt dat een medisch attest vereist is voor alle bestuurders die verplicht over een vergunning moeten beschikken. Maak tijdig uw afspraak bij een erkende arbeidsgeneeskundige dienst of bij Medex om uw attest van rijgeschiktheid (groep 2) te bekomen, zodat u uw vergunning 2023 op tijd kan aanvragen. Voor de mobiele signaalgevers volstaat een attest van rijgeschiktheid (groep 1) dat via de huisarts kan bekomen worden. De personen waarvoor een bijkomend attest van het Vias is vereist …

Read more
Algemeen

Livestream Staten-Generaal Dameswielrennen

Op woensdag 19 oktober 2022 vindt de eerste editie van het Staten-Generaal van het Dameswielrennen – The Future of Women’s Cycling – plaats op de AG Campus in Brussel. De Commissie Dameswielrennen van Belgian Cycling brengt een brede groep actoren uit het dameswielrennen samen (rensters, clubs, organisatoren,…) om de uitdagingen waar het dameswielrennen voor staat te benoemen. Samen gaan ze op zoek naar creatieve antwoorden voor de toekomst, waarbij samenwerking centraal staat.   Het programma ziet er uit als volgt: DEEL 1: 13u30: Verwelkoming door Heidi Delobelle, CEO AG Insurance 13u40: Sociaal-Economische Terreinverkenning van het Internationale Vrouwenwegwielrennen. Wim Lagae, sportmarketeer 13u55: Visie op groei van het vrouwenwielrennen vanuit de wielerploeg AG-NXTG Natascha den Ouden (Eigenaar & Mede-oprichter AG Insurance -NXTG) 14u15: Resultaten workshops voormiddagsessie: deel 1 …

Read more
Algemeen

Bezoek onze partners op Velofollies

De fietsliefhebber heeft lang op zijn honger moeten zitten, maar na 2 jaar afwezigheid is Velofollies er eindelijk terug op 20, 21 en 22 januari 2023 in Kortrijk Xpo. De 15de editie van deze hoogmis voor de fiets belooft alvast een topeditie te worden. Velofollies presenteert opnieuw een full house met meer dan 300 exposanten en dubbel zoveel merken! Beurzen en events zijn duidelijk terug van weggeweest. Net als de laatste editie van Velofollies in 2020 mag de komende editie opnieuw rekenen op een aanwezigheid van de volledige fietsmarkt. Je mag dan ook een compleet aanbod verwachten, gaande van racefietsen en mountainbikes tot trekkingfietsen, hybridefietsen, stadsfietsen, e-bikes, retrobikes en gravelbikes. Onze partners zijn alweer talrijk aanwezig op Velofollies. Ze staan …

Read more