Preview: Topcompetitie U17

Robbe Ghys en Milan Fretin hebben 4 zaken gemeenschappelijk: ze zijn allebei profs, ze hebben gereden (of rijden) voor Team Flanders-Baloise, hebben een verleden (of rijden nog steeds) op de piste en vooral, ze hebben beiden de Topcompetitie U17 gewonnen. Op 16 april start editie 2023. Wie treedt in de voetsporen van Cedric Keppens en Steffen De Schuyteneer? Het zal alleszins iemand zijn die op verschillende parcoursen uit de voeten kan. Van een vlak parcours tot een heuvelachtig parcours in de Ardennen, er ontbreekt enkel een tijdrit om uiteindelijk alle eigenschappen van het wielrennen op de weg uit te testen.

Dankzij de recente integratie van de Ronde van Vlaanderen krijgt de Topcompetitie meer cachet. De Ronde is de manche die elke Nieuweling wil winnen. Hoewel deze categorie niet dezelfde moeilijkheidsgraad biedt als de Elite, is dit een geweldige toevoeging aan de competitie. Wie hier wint gaat over de tongen. Zo werd de winnaar van vorig jaar, Cedric Keppens, al uitgenodigd voor een stage met het Belgische WorldTeam Soudal-Quick Step. Deze klassieker winnen is echter geen garantie op een eindoverwinning in Topcompetitie. Eén slechte manche maakt een wereld van verschil. Regelmatigheid blijft de basis van het succes en des te beter als je ook nog eens goed bent op de piste, in het veldrijden of met de MTB. Het verbaast dan ook niet dat renners als Robbe Ghys, Milan Fretin, Siebe Deweirdt of Steffen De Schuyteneer op het palmares staan. Allen hebben ze hun succes opgebouwd door de punten te verzamelen op de piste vóór de aanvang van de koersen op de weg. Daarom is de Topcompetitie meer dan ooit besteed aan een compleet renner.

Lees onderaan dit artikel onze interviews met:

 • Christian Bouillot, organisator klimkoersen in Vezin en Couvin
 • Siebe Deweirdt, renner Soudal-Quick-Step Devo Team en eindwinnaar Topcompetitie U17 in 2018
 • Cedric Keppens, renner Avia-Rudyco CT en eindwinnaar Topcompetitie U17 in 2022
Cedric Keppens won vorig jaar 4 manches in de Topcompetitie U17. Foto: Rita Thienpondt
In 2021 verzamelde Steffen De Schuyteneer al behoorlijk wat punten op de piste.

Palmares

 • 2013: Robbe Ghys
 • 2014: Merten De Wever
 • 2015: Wesley Vercamst
 • 2016: Thibaut Ponsaerts
 • 2017: Milan Fretin
 • 2018: Siebe Deweirdt
 • 2019: Dries Verstappen
 • 2020: / (Covid-19)
 • 2021: Steffen De Schuyteneer
 • 2022: Cedric Keppens

Kalender

 • 16/04: Vezin
 • 14/05: Vorselaar
 • 21/05: Ronde Van Vlaanderen – Oudenaarde
 • 04-05/08: Klimkoers in Herbeumont
 • 10/08: Klimkoers in Couvin
 • 24/09: Jemeppe
 • 08/10: Affligem

Reglement

De wedstrijden van de Topcompetitie U17 2023 worden gereden als individuele wedstrijden.

Elk resultaat van een wedstrijd is gelinkt aan een puntenbarema met punten voor de 25 eerste renners in elke manche op de weg van de Topcompetitie, volgens dit barema: 1e renner 30 ; vervolgens 28 ; 26 ; 24 ; 22 ; 20 ; 19 ; 18 ; 17 ; 16 ; 15 ; 14 ; 13 ; 12 ; 11 ; 10 ; 9 ; 8 ; 7 ; 6 ; 5 ; 4 ; 3 ; 2 ; 1 punt.

Het individueel eindklassement zal opgesteld worden mits toevoeging van de behaalde punten in de verschillende wegwedstrijden en van de behaalde eindresultaten in de drie andere disciplines. Er wordt op toegezien dat de puntenverdeling idealiter gebeurt als volgt: 2/3 voor de wegwedstrijden + ploegentijdrit en 1/3 voor nevencompetities.

Topcompetitie
Topcompetitie

TOPCOMPETITIE U17 – GP A.R. GILLES JEMEPPE

Zondag 24 september a.s. vindt de vijfde wegwedstrijd van de Topcompetitie voor U17 2023 plaats: de 48ste GP A.R. GILLES te JEMEPPE. Deze wedstrijd loopt over een afstand van 66,1 km en is een organisatie van de vzw Vélo Club Cité Jemeppe. De start vindt plaats om 15u30 in de Allée du Beau Vivier te Seraing. De aankomst is voorzien in de Avenue du Centenaire te Seraing omstreeks 17u10. De volgende en laatste wegwedstrijd van de Topcompetitie U17 vindt plaats op zondag 8 oktober te Affligem.

Read more
Topcompetitie
Topcompetitie

TOPCOMPETITIE U17 – RONDE VAN VLAANDEREN

Zondag 21 mei a.s. vindt de derde wegwedstrijd van de Topcompetitie U17 2023 plaats: de 2de RONDE VAN VLAANDEREN voor U17 te OUDENAARDE. Deze wedstrijd loopt over een afstand van 65,3 km (aanloop van 14,8 km + 1 ronde van 23,8 km + finale ronde van 26,7 km) en is een organisatie van Flanders Classics. De start vindt plaats om 11u15 op de Markt te Oudenaarde aan het Centrum Ronde van Vlaanderen. De aankomst is voorzien in de Hoogstraat te Oudenaarde omstreeks 13u00. De volgende wegwedstrijd van de Topcompetitie U17 is de klimkoers te Herbeumont op dinsdag 4 en woensdag 5 juli.

Read more
Topcompetitie
Topcompetitie

TOPCOMPETITIE U17 – VORSELAAR

Zondag 14 mei a.s. vindt de tweede wegwedstrijd van de Topcompetitie U17 2023 plaats: de 35ste HERMAN VANSPRINGELS DIAMOND te VORSELAAR. Deze wedstrijd loopt over een afstand van 74,4 km (6 plaatselijke ronden van 12,4 km) en is een organisatie van het Wielercomité Vorselaar vzw. De start vindt plaats om 15u00 in de Riemenstraat te Vorselaar. De aankomst is er voorzien omstreeks 16u45. De volgende wegwedstrijd van de Topcompetitie U17 is de Ronde van Vlaanderen te Oudenaarde op zondag 21 mei.

Read more

Related news

Weg

Jasper Dejaegher, Katrijn De Clercq en Acrog-Tormans winnen regelmatigheidsklassement

Nu het einde van het wegseizoen nadert, komen ook de regelmatigheidsklassementen tot een einde. Enkele eindwinnaars zijn intussen reeds gekend. Jasper Dejaegher (Circus-RE UZ-Technord) trok het laken naar zich toe in de U23 Road Series. De eindwinst in het ploegenklassement was weggelegd voor EFC-L&R-Van Mossel. Katrijn De Clercq (Lotto Dstny Ladies) schreef de Ladies Cycling Cup op haar naam en haar team won het ploegenklassement. De Beker van België U17 werd gewonnen door Acrog-Tormans. De U23 Road Series kende in Honelles-Angreau een superspannende eindstrijd tussen Huub Artz (Metec – Solarwatt P/B Mantel), die als leider de slotmanche inging, en Jasper Dejaegher die slechts twee punten achterstand telde. Jasper Dejaegher: “In de laatste wedstrijd waren nog punten te verdienen aan de …

Read more
Nationale ploegen

NATIONALE SELECTIES (UPDATE): EK WEG ELITE MÜNCHEN

De Sporttechnische Commissie bevestigde de door de bondscoaches Ludwig Willems en Sven Vanthourenhout geselecteerde renners om deel te nemen aan de Europese Kampioenschappen op de weg voor Elite, die zullen plaatsvinden van zondag 14 augustus tot zondag 21 augustus 2022 in München (Duitsland): SELECTIE TIJDRIJDEN: DAMES ELITE:* Julie VAN DE VELDE *Sara VAN DE VEL zal wegens medische redenen niet kunnen deelnemen en wordt niet vervangen. HEREN ELITE:* Rune HERREGODTS *Yves LAMPAERT zal wegens medische redenen niet kunnen deelnemen en wordt niet vervangen. SELECTIE WEGRITTEN: DAMES ELITE: Sanne CANT Kim DE BAAT Valerie DEMEY Justine GHEKIERE (vervangt Alana CASTRIQUE) Lone MEERTENS Marthe TRUYEN (vervangt Lotte KOPECKY) Jesse VANDENBULCKE Julie VAN DE VELDE HEREN ELITE: Dries DE BONDT Aimé DE GENDT Rune HERREGODTS …

Read more