Preview: Topcompetitie U17

Robbe Ghys en Milan Fretin hebben 4 zaken gemeenschappelijk: ze zijn allebei profs, ze hebben gereden (of rijden) voor Team Flanders-Baloise, hebben een verleden (of rijden nog steeds) op de piste en vooral, ze hebben beiden de Topcompetitie U17 gewonnen. Op 16 april start editie 2023. Wie treedt in de voetsporen van Cedric Keppens en Steffen De Schuyteneer? Het zal alleszins iemand zijn die op verschillende parcoursen uit de voeten kan. Van een vlak parcours tot een heuvelachtig parcours in de Ardennen, er ontbreekt enkel een tijdrit om uiteindelijk alle eigenschappen van het wielrennen op de weg uit te testen.

Dankzij de recente integratie van de Ronde van Vlaanderen krijgt de Topcompetitie meer cachet. De Ronde is de manche die elke Nieuweling wil winnen. Hoewel deze categorie niet dezelfde moeilijkheidsgraad biedt als de Elite, is dit een geweldige toevoeging aan de competitie. Wie hier wint gaat over de tongen. Zo werd de winnaar van vorig jaar, Cedric Keppens, al uitgenodigd voor een stage met het Belgische WorldTeam Soudal-Quick Step. Deze klassieker winnen is echter geen garantie op een eindoverwinning in Topcompetitie. Eén slechte manche maakt een wereld van verschil. Regelmatigheid blijft de basis van het succes en des te beter als je ook nog eens goed bent op de piste, in het veldrijden of met de MTB. Het verbaast dan ook niet dat renners als Robbe Ghys, Milan Fretin, Siebe Deweirdt of Steffen De Schuyteneer op het palmares staan. Allen hebben ze hun succes opgebouwd door de punten te verzamelen op de piste vóór de aanvang van de koersen op de weg. Daarom is de Topcompetitie meer dan ooit besteed aan een compleet renner.

Lees onderaan dit artikel onze interviews met:

 • Christian Bouillot, organisator klimkoersen in Vezin en Couvin
 • Siebe Deweirdt, renner Soudal-Quick-Step Devo Team en eindwinnaar Topcompetitie U17 in 2018
 • Cedric Keppens, renner Avia-Rudyco CT en eindwinnaar Topcompetitie U17 in 2022
Cedric Keppens won vorig jaar 4 manches in de Topcompetitie U17. Foto: Rita Thienpondt
In 2021 verzamelde Steffen De Schuyteneer al behoorlijk wat punten op de piste.

Palmares

 • 2013: Robbe Ghys
 • 2014: Merten De Wever
 • 2015: Wesley Vercamst
 • 2016: Thibaut Ponsaerts
 • 2017: Milan Fretin
 • 2018: Siebe Deweirdt
 • 2019: Dries Verstappen
 • 2020: / (Covid-19)
 • 2021: Steffen De Schuyteneer
 • 2022: Cedric Keppens

Kalender

 • 16/04: Vezin
 • 14/05: Vorselaar
 • 21/05: Ronde Van Vlaanderen – Oudenaarde
 • 04-05/08: Klimkoers in Herbeumont
 • 10/08: Klimkoers in Couvin
 • 24/09: Jemeppe
 • 08/10: Affligem

Reglement

De wedstrijden van de Topcompetitie U17 2023 worden gereden als individuele wedstrijden.

Elk resultaat van een wedstrijd is gelinkt aan een puntenbarema met punten voor de 25 eerste renners in elke manche op de weg van de Topcompetitie, volgens dit barema: 1e renner 30 ; vervolgens 28 ; 26 ; 24 ; 22 ; 20 ; 19 ; 18 ; 17 ; 16 ; 15 ; 14 ; 13 ; 12 ; 11 ; 10 ; 9 ; 8 ; 7 ; 6 ; 5 ; 4 ; 3 ; 2 ; 1 punt.

Het individueel eindklassement zal opgesteld worden mits toevoeging van de behaalde punten in de verschillende wegwedstrijden en van de behaalde eindresultaten in de drie andere disciplines. Er wordt op toegezien dat de puntenverdeling idealiter gebeurt als volgt: 2/3 voor de wegwedstrijden + ploegentijdrit en 1/3 voor nevencompetities.

Topcompetitie

Thibaut Van Damme zet kroon op het werk in Topcompetitie U17

Thibaut Van Damme (Avia-Rudyco Cycling Team) won vorige zondag de Affligem Classic en zette zo de kroon op het werk bij zijn eindwinst in de Topcompetitie U17. De Topcompetitie is een combinatie van pistewedstrijden, mountainbike, veldrijden en wegkoersen. Bij het ingaan van de slotmanche had Van Damme een voorsprong van 31 punten op Mauro Keppens (Isorex Cycling Team), waarmee de eindzege al verzekerd was. In de sprint in Affligem versloeg Van Damme Jasper Verbrugge (Cycling Team Luc Wallays – Jonge Renners Roeselare) en Yoram Knaepen (Acrog-Tormans). In het eindklassement heeft Van Damme uiteindelijk 45 punten meer dan Keppens, die tiende werd in Affligem. Van Damme schreef ook het knelpuntenklassement op zijn naam. Thibaut Van Damme: “Ik was erop gebrand om …

Read more
Topcompetitie
Topcompetitie

TOPCOMPETITIE U17 – AFFLIGEM CLASSIC

Zondag 8 oktober a.s. vindt de zesde en laatste wegwedstrijd van de Topcompetitie voor U17 2023 plaats: de 34ste AFFLIGEM CLASSIC. Deze wedstrijd loopt over een afstand van 78,65 km (0,75 km aanloop + 8 lokale ronden van 9,74 km) en is een organisatie van de Verenigde Affligemse Wielerclubs i.s.m. WSC Dr. Tistaertvrienden vzw. De start vindt plaats om 14u30 in de Bellestraat te Essene. De aankomst is voorzien omstreeks 16u30 in de Kerkstraat te Affligem.

Read more
Topcompetitie
Topcompetitie

TOPCOMPETITIE U17 – GP A.R. GILLES JEMEPPE

Zondag 24 september a.s. vindt de vijfde wegwedstrijd van de Topcompetitie voor U17 2023 plaats: de 48ste GP A.R. GILLES te JEMEPPE. Deze wedstrijd loopt over een afstand van 66,1 km en is een organisatie van de vzw Vélo Club Cité Jemeppe. De start vindt plaats om 15u30 in de Allée du Beau Vivier te Seraing. De aankomst is voorzien in de Avenue du Centenaire te Seraing omstreeks 17u10. De volgende en laatste wegwedstrijd van de Topcompetitie U17 vindt plaats op zondag 8 oktober te Affligem.

Read more

Related news

Weg

Voorbeschouwing Lotto-Beker van België Junioren

Met de GP Ferdinand Bracke in Walcourt wordt op zondag 7 april de eerste wegwedstrijd van de Beker van België voor junioren gereden. Net als in de Beker van België U17 zijn er voor dit regelmatigheidscriterium punten te rapen in vier disciplines: baanwielrennen, veldrijden, mountainbiken en wegwielrennen. De Beker van België junioren bestaat dit jaar uit zes manches op de weg, te beginnen met de GP Ferdinand Bracke die een nieuwkomer is in deze competitie. Deze wedstrijd, ter ere van de Vuelta-winnaar van 1971, is pas toe aan de tweede editie. “We bouwden al meteen een goede reputatie op na onze eerste editie en we verworven ook reeds naambekendheid over de grens, want enkele Franse teams hadden interesse om deel …

Read more
Weg

Voorbeschouwing Beker van België U17

Op paasmaandag 1 april staat met de Ronde van Moeskroen de eerste wegwedstrijd van de Beker van België U17 op het programma. Eerder werden er al wedstrijden in het veld en op de piste verreden die meetellen voor deze competitie. Mountainbike is de vierde discipline. In de Beker van België U17 wordt er niet gestreden voor een individueel klassement, maar voor een clubklassement. Deze competitie telt dit jaar vier manches op de weg en daarbovenop het BK ploegentijdrijden. Pommeroeul is een nieuwkomer op de kalender. De wedstrijd in Koksijde verdwijnt na één jaar omdat er dit jaar op 26 mei het BK op de weg voor junioren georganiseerd wordt. De openingswedstrijd vindt dus plaats op 1 april in Moeskroen en …

Read more